Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

12 večernjih grickalica: Imaju malo kalorija i ne remete san

12 večernjih grickalica: Imaju malo kalorija i ne remete san

Dogodi li vam se da ste kasno navečer ogladnjeli, a znate da nije pametno najesti se prije spavanja, a niti gladan ići u krevet, posegnite za ovim namirnicama i jedite ih bez grižnje savjesti

VIDEO

Radi se o malim zalogajima koji nemaju puno kalorija, između 100 i 200. Oni će vas zasititi, a neće kasnije remetiti san, čak će doprinijeti tome da spavate bolje, objasnila je nutricionistica Molly Morgan, a prenosi Insider

1. Kokice

Tri šalice kokica bit će dovoljno da vas zasite, a i dalje će se raditi o laganom obroku s malo kalorija. Molly Morgan kaže da na njih možete staviti malo tamne čokolade ili oraha.

Borna Filić/PIXSELL

2. Jagode i tamna čokolada

Nekoliko kockica čokolade bogate kakaom i par jagoda će vas zasititi, a ujedno će zadovoljiti potrebu za slatkim. Dovoljno je uzeti pola šalice jagoda i 30 grama čokolade. 

- Važno je ne pretjerati s crnom čokoladom jer sadrži kofein - napominje Morgan.

3. Kefir

Šalica kefira je savršen obrok prije odlaska na spavanje, ima oko osam grama proteina i svega oko 100 kalorija. Morgan savjetuje začiniti kefir s malo vanilije ili cimeta.

4. Domaći smoothie

- Ovo je savršen obrok hvata li vas želja za slatkim kasno navečer - kaže nutricionistica.

Kaže kako je njezin omiljeni smoothie onaj od trešanja - malo jogurta (ona stavlja grčki ili islandski), pola šalice zamrznutih trešanja i šalica nezaslađenog bademovog mlijeka.

Trešnje su dobar izvor melatonina, hormona koji doprinosi kvalitetnijem snu. 

Freshly blended fruit smoothies of various colors and tastes

5. Pistacije

- I to one u ljusci jer ćete ih morati čistiti i tako će jedenje dulje trajati, a time ćete ih i manje pojesti - kaže Morgan.

Osim toga, pistacije sadrže zdrave masti i vlakna i mogu pomoći smanjiti porast šećera u krvi nakon velikog obroka, poput večere.

Fotolia

6. Celer i maslac od kikirikija

Može biti i neki drugi tip maslaca, bitno da je od orašastih plodova. Ovo je obrok bogat mastima i proteinima koji će vas zasititi. Osim toga, odličan je izvor vlakana, vitamina B, A i E, željeza, cinka, magnezija i kalija.

Inače, orašasti plodovi imaju različite prednosti za ljudsko zdravlje, ali sve vrste doprinose boljem i kvalitetnijem spavanju jer su bogati hranjivim tvarima.

Sadrže i kalcij koji pomaže našem mozgu da iskoristi triptofan kako bi proizveo melatonin koji stimulira spavanje.

7. Sir i komad voća

- To je sjajna kombinacija, ukusna i slatka. Osim toga, pružit će vam ravnotežu ugljikohidrata, masnoća i bjelančevina - objasnila je nutricionistica.

Voće je veliki izvor topivih vlakana, a to usporava probavu i brzinu apsorpcije ugljikohidrata i drugih hranjivih tvari u krvotok. 

.

8. Banana

Pune su kalija i magnezija, a to je jedan od glavnih razloga zašto je dobro pojesti bananu prije spavanja. Naime, ova dva spomenuta minerala pomažu u opuštanju mišića i doprinose kvalitetnijem snu.

Uz to, prirodni ugljikohidrati koji se nalaze u bananama, pomažu smanjiti razinu glukoze u krvi, a to pomaže da utonete u san otprilike sat vremena nakon konzumacije.

Bunch of raw organic banana on wooden background

9. Jogurt

Bogat je bjelančevinama koje pomažu u kontroli apetita i kalcijem koji umiruje mišiće te pomaže u smirivanju prije sna. Odličan izbor je jogurt sa cimetom ili medom.

Trik kako da ista količina riže ima 60 posto manje kalorija
Trik kako da ista količina riže ima 60 posto manje kalorija

10. Žitarice bogate vlaknima

Zdjelica žitarica punih vlakana i mlijeka će vas zasititi, a neće remetiti san. Jedini treba paziti da žitarice ne sadrže puno šećera (do 5 grama po obroku), jer previše šećera remeti san.

Fotolia

11. Krekeri, sami ili s namazom

Krekeri od cjelovitog zrna, sami ili premazani maslacem od kikirikija (ili nekim drugim od orašastih plodova) i pekmezom dobar su izbor ako ste gladni, želite nešto slatko, no previše je kasno za velik obrok.

Thinkstock

12. Hummus i mrkva

Namaz od slanutka (hummus) i mrkva, ili neko drugo povrće, ukusna su kombinacija koja nije teška za probavu. Ovaj obrok sadrži dobru kombinaciju bjelančevina, masnoća i ugljikohidrata. Umjesto s povrćem, hummus možete jesti s krekerima od cjelovitih zrna.

Inače, slanutak sadrži triptofan koji vam pomaže da se smirite i brzo utonete u san.

VIDI OVO! Poznate cure obožavaju ovaj trend: Koja je "it" boja ove jeseni?

VIDI OVO! 20 jesenski odjevnih predmeta koji će vam poboljšati stil, a pola ih sigurno već imate u svom ormaru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno