Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

12 znakova upozorenja da pas možda ima rak negdje u tijelu

12 znakova upozorenja da pas možda ima rak negdje u tijelu
1

Kako i kod ljudi, tako je i kod životinja - što se zloćudna bolest ranije otkrije, veće su šanse za preživljavanje. Zato, obratite pažnju na svaku promjenu u ponašanju i izgledu vašeg ljubimca

VIDEO

1. Kolabirao je

- Ako vaš pas kolabira, svakako odmah posjetite veterinara. Kolaps, slabost i letargija (ne ponaša se kao inače, ne laje kada je netko na vratima ili je manje interaktivan) uobičajeni su znakovi raka. To posebno viđam kod velikih pasmina. Čak i bude li nešto bolje narednog dana, svakako životinju odvedite na pregled jer to može ukazivati na tumor slezene - kaže dr. Jake Zaidel, veterinar iz bolnice za životnije Malta u SAD-u. 

POGLEDAJTE VIDEO o tome kako psi procjenjuju ljude:

Pokretanje videa...

00:12

2. Kašlje

Kašalj ne mora nužno značiti sa de u tijelu životinje pojavio rak. Na primjer, kod malih pasmina to može biti naznaka problema sa dušnikom.

- Zakašlje li se pas jednom ili dvaput, razloga za brigu nema. Ali, nastavi li kašljati više od nekoliko dana, to predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost i može ukazivati na rak pluća - kaže dr. Zaidel.

Pojeo sirovu svinjetinu pa su mu u tijelu našli 700 trakavica
Pojeo sirovu svinjetinu pa su mu u tijelu našli 700 trakavica

3. Gubi na težini

Veterinar kaže da je upravo gubitak na težini simptom broj jedan koji on viđa u svojoj praksi. 

- To je često znak gastrointestinalnog tumora. Imao sam dosta pasa koji su prestali jesti zbog te vrste raka pa su vrlo brzo gubili na težini - rekao je.

Osim toga, dodaje, da se događa i da psi mršave iako jedu istim apetitom kao inače. U svakom slučaju, primijetite li da vam ljubimac gubi kilograme, brzo ili polako, svakako posjetite veterinara.

Fotolia

4. Promjene u ustima

Čirevi, kvržice, čudan miris, krvarenje ili promjena boje desni mogu biti znak oralnog karcinoma, posebno kod starijih pasa. Nažalost, ova vrsta raka kod pasa često ostaje neopažena predugo. 

- Obično nalazimo na vidljive oralne tumore jer ljudi ne pregledavaju usta svog ljubimca. Mnogi oralni tumori mogu biti zaista poražavajući, jer nisu otkriveni dok ne uznapreduju previše - kaže dr. Zaidel i savjetuje redovito četkanje zuba životinje.

Kada vaš ljubimac zijeva ili jede, pokušajte obratiti pažnju na unutrašnjost njegovih usta i reagirajte odmah uočite li neke promjene ili vidite nešto neobično. 

5. Krvarenje iz nosa

- Krvarenje iz nosa nikada nije normalno. Kod starijih pasa to je posebno zabrinjavajuće jer može biti znak tumora u nosu. Kod mlađih pasa se zna raditi o stvarima poput stranog predmeta koji je zaglavio - objašnjava Timothy Rocha, doktor veterinarske medicine i onkološki specijalist iz New Yorka.

6. Proljev i druge promjene

Promjene u obavljanju velike i male nužde mogu potencijalno upućivati na zloćudnu bolest. Povremeni proljev ne znači nužno tešku bolest, no potraje li predugo, svakako posjetite veterinara. Također, obratite pažnju i na druge promjene, poput prečestog traženja životinje da ide obaviti nuždu, na poteškoće u mokrenju i radu crijeva, povraćanje, krv u urinu ili stolici - i to mogu biti naznake raka.

Zašto se psi toliko vrte u krug prije obavljanja velike nužde?
Zašto se psi toliko vrte u krug prije obavljanja velike nužde?

7. Iscjedak iz nosa

Uporni iscjedak iz nosa ili očiju su dobri razlozi za zabrinutost. Iscjedak iz nosa zna ukazivati na tumor lica, a iz očiju - na tumor oka.

8. Konvulzije

- Konvulzije mogu biti znak tumora mozga i obično se primjećuju kod starijih pasa sa karcinomom - kaže dr. Zaidel. 

Primijetite li iznenadne i nekontrolirane napadaje nekih aktivnosti, poput mljackanja i žvakanja, trzaja nogu ili pjenu na ustima, vaš pas bi mogao proživljavati konvulzije i morali biste što prije sa njime kod veterinara. 

9. Promjene na koži

- Potrebno je provjeriti svaku kvržicu, izbočinu ili promjenu na koži. To može biti dobroćudno ili kancerogeno, ali uvijek je lakše liječiti raniji oblik raka. Također, obratite pažnju i na čireve koji nikako da zacijele te lezije koje svrbe i bole - objašnjava dr. Zaidel.

10. Debljanje

I naglo debljanje ili nadutost znaju ukazivati na rak kod pasa. Ukoliko vaš ljubimac jede manje, a čini vam se kao da je sve veći, svakako posjetite veterinara. Također, i nagli skok apetita može biti razlog za zabrinutost.

12. Opća bol ili nelagoda

- Bol je prilično značajan simptom raka. Ako vaš pas cvili ili plače kada ga potapšate po trbuhu ili kada ga podignete, nazovite svojeg veterinara - kaže dr. Zaidel i dodaje kako tumori u ustima mogu uzrokovati vidljivu nelagodu tijekom jela, prenosi Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje