Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

15 načina za zadržati toplinu u domu bez pojačavanja grijanja

None Foto: Dreamstime

Toplina se u kućanstvima najčešće gubi kroz neadekvatna vrata ili prozore, a to možete provjeriti jednostavnim testom, ali treba pripaziti i na ostale stvari...

Zahladilo je prilično, a ne možemo cijeli dan po kući hodati zamotani u dekicu ili odjeveni toplo od glave do pete. Pojačavanje grijanja dodatni je trošak za kućni budžet, ali postoje trikovi uz koje će dom biti ugodno topao bez diranja termostata. Gubitak topline zbog neadekvatno izgrađenog prostora ili njegove starosti razlog je zašto dom ne može ostati stabilno topao i ugodan.

Toplina se u kućanstvima najčešće gubi kroz neadekvatne vrata ili prozore, a to možete provjeriti jednostavnim testom. Otvorite prozor ili vrata, na okvir stavite list papira pa zatvorite. Ako papir lagano možete izvući, znači da na prozoru ili vratima gubite energiju. 

Uz ovih 15 trikova toplina se neće gubiti iz vašeg doma:

 • 1. Brtvljenje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rješavanje izlaska topline kroz proreze na prozorima i vratima. Gumena traka duga 6 metara stoji oko 17 kuna. Ako želite malo efikasniju, tada kupite silikonsku čijih devet metara stoji oko 60 kuna. 
 • 2. Za prvu pomoć poslužit će dekice pod vratima ili prozorom, ali tada će toplina odlaziti sa strane i na vrhu, ali barem neće dolje. 
 • 3. Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, također, mjera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj razini. 
 • 4. Iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora, stavite reflektirajuću foliju. Tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor.
 • 5. Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom zraku da izlazi kroz prozor. Radijatore nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućuje širenje topline prostorom.
 • 6. Dobro je i staviti dodatnu toplinsku izolaciju iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.
 • 7. Izbjegavajte držanje prozora i balkonskih vrata “na kipu” jer će vam tako toplina izlaziti, a kvaliteta zraka neće postati idealna. Umjesto toga provjetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.
 • 8. Spuštanjem vanjskih i unutarnjih roleta  toplina će se dulje zadržavati u prostoru.
 • 9. Ako je vani sunčano, razmaknite zavjese da bi toplina sunca ulazila u dom.
 • 10. Imate li u kući dimnjake koje koristite povremeno, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za prozračivanje) jer je nekorišteni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan zrak. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora.
 • 11. Ako vam je kotao za centralno grijanje u hladnom prostoru kuće, bilo bi dobro da cijevi toplinski izolirate posebnim navlakama.
 • 12. Puno energije se troši zagrijavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom - tijekom dana na oko 20, a noću na 15 stupnjeva.
 • 13. Na pločice ili parket stavite tepih, bit će vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprječavati gubitak topline kroz hladan pod.
 • 14. Nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima jer će tako dodatno zagrijati prostor dok se hladi.
 • 15. Za jakih hladnoća na prozore možete staviti plastičnu foliju s mjehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu, prodaju je na metre i nije skupa). Ona će pomoći da više topline ostane u prostoru.
Dreamstime

Provjerite gdje gubite energiju

Pregled kuće infracrvenom termografijom pokazuje na kojim mjestima se gubi najviše energije. Cijena takvog pregleda je 1500 kuna za objekte površine do 400 kvadrata.

I zapamtite!

Kuća bez fasade je kao “rupa bez dna” jer se energija pri zagrijavanju ili hlađenju prostora uzaludno gubi. Trošak stavljanja fasade s toplinskom izolacijom na kuću nije malen, ali se isplati. Naime, u nekoliko godina vratit ćete uloženi novac jer će se potrošnja energije smanjiti između 40 i 60 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!