Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

15 recepata za Praznik rada: Jela s roštilja iz cijelog svijeta

15 recepata za Praznik rada: Jela s roštilja iz cijelog svijeta

Ispecite kod kuće aromatičnu piletinu, rebrica i burgere ili dođite na Bundek i uživajte u Chill&Grillu za Praznik rada. Mi grilamo za vas dok vi chillate uz super cugu i mjuzu

VIDEO

Meso treba začiniti začinskom mješavinom barem pola sata prije roštiljanja, kaže Zoran Delić, jedan od chefova koji pripremaju specijalitete s roštilja na Chill&Grillu, festivalu koji žari i pali na Bundeku sve do petka.

Dobar roštilj mora biti na ugljen i imati čelične rešetke, tvrdi chef Marin Rendić, a David Skoko ističe da je najveća čar grilla druženje uz vatru i osjećaj topline koji vam ono pruža. Za grilanje su važni dobar žar i prava vatra, jer je sastavni dio dobrog roštilja i taj miris dima, smatra Skoko.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:47

- Temperatura grilla mora biti jača da se meso zapeče, a ne da se počne ‘kuhati’. Važno je i da se ne stavlja hladno na vatru jer će smanjiti temperaturu grilla. Trebalo bi ga prije pečenja malo ostaviti na sobnoj temperaturi, prilagoditi temperaturi okoline, tako da se ne ispeče samo izvana i da ne bude dovoljno pečeno iznutra - kaže Delić, Podravkin chef.

Dodaje kako je piletinu, primjerice, dobro peći s kožom jer se, kako kaže, meso “hrani” tom kožom, pa je sočnije. Ističe da se povrće i voće grila kratko, da bi dobilo boju.

Ne smije se karamelizirati da ne bude gorko. A želite li upotpuniti grill egzotičnim voćem, koje se sjajno sljubljuje s piletinom, imajte na umu da je ananas čvršći, a banana se brzo počne lijepiti, pa se grila kraće. -

Nakon pečenja goveđeg odreska dobro je da malo odstoji. Preko njega možete staviti malo maslaca. A pileća prsa i ćevape dobro je jesti izravno s roštilja jer se inače osuše - kaže Delić. 

Najveća pogreška kod roštiljanja je prekuhavanje. Ako se meso predugo peče na preniskoj temperaturi, sokovi izlaze i ostaje suho, kaže chef Marko Palfi.

- Isto tako, ako je marinada na bazi jogurta, meso je mokro, što onemogućava karamelizaciju, a potiče gorenje - kaže Palfi. Dodaje da su njemu najbolje marinade za piletinu one na bazi sojina umaka, ulja, češnjaka, limuna, đumbira, za svinjetinu senf, češnjak, limeta, čili, timjan, a za govedinu samo ružmarin, češnjak i maslinovo ulje.

- Bitno je nabaviti dobro meso i začiniti ga umjereno kako začini ne bi prekrili okus mesa. Sve marinade moraju biti na bazi ulja (maslinova, suncokretova....) jer je masnoća vodič topline i poboljšava karamelizaciju – ističe chef. Dodaje da bogatstvo roštilju daje više vrsta salata i umaka. To su, primjerice, grčka salata, klasična lisnata i kuskus s grilanim šparogama i dresingom od bučina ulja, a od umaka neka varijanta BBQ umaka, domaći ajvar, tzatziki s jogurtom i krastavcem.

'New York' hot dog

SASTOJCI: PECIVO, HRENOVKA, 10 G PRŽENOG LUKA, 10 G MAJONEZE, 10 G KEČAPA, 50 G SENFA

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

PRIPREMA: Pecivo i hrenovku prepržite na grillu. Prelijete New York umakom od majoneze, kečapa i senfa te dodajte prženi luk, rekli su nam u Chill&Grill restoranu New Experience.

Kineski sendviči od svinjskih kotleta

SASTOJCI: 4 TANKO REZANA SVINJSKA KOTLETA, 2 ŽLICE SOJINA UMAKA, 2 ŽLICE SAKEA (RIŽINA VINA), 4 ČEŠNJA ČEŠNJAKA, 1 ŽLIČICA ŠEĆERA, PRSTOHVAT ANISA, KLINČIĆA, CIMETA I KOMORAČA, SOL, PAPAR, 4 PECIVA, 2 ŽLICE MASLACA, 1 RAJČICA, ZELENA SALATA, MAJONEZA, KEČAP, SENF

PRIPREMA: Pomiješajte sojin umak, sake, protisnuti češnjak, šećer i začine. Marinadom premažite kotlete. Pustite da tako stoje najmanje pola sata. Peciva prepolovite pa unutarnje strane premažite maslacem. Na meso prije pečenja lagano prislonite papirnate ručnike kako biste uklonili višak tekućine i začinite solju. Pecite tri minute sa svake strane na jakoj vatri. Grilajte i peciva te ih napunite mesom, povrćem i umacima. 

Špek pljeskavica

SASTOJCI: MLJEVENO MESO IZ DOMAĆE VLASTITE PRIZVODNJE, SIR EDAMER (RIBANI), ŠPEK, LISTIĆI EDAMERA, LUK, AJVAR

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

PRIPREMA: U smjesu za pljeskavicu dodajte malo ribanog sira. Pecite na roštilju pa na kraju stavite listić ementaler sira. Špek pecite također na roštilju pa kod posluživanja stavite pljeskavicu sa sirom i na to dodajte komad špeka. Poslužite s lepinjom, lukom i ajvarom, savjetuju iz restorana Grašo u Zaboku. 

Korejski ražnjići

SASTOJCI: 500 G SINJSKE POTRBUŠINE, 40 G KRUŠKE, 40 G LUKA, MLADI LUK, 10 G ĐUMBIRA, 20 G MEDA, 20 G SMEĐEG ŠEĆERA, 20 ML SOJINA UMAKA, 3 G CRNOG PAPRA, 20 ML SEZAMOVA ULJA, 15 G GOCHUJANGA (KOREJSKA ČILI PASTA)

PRIPREMA: Carsko meso narežite na komade 4x2 cm i debljine 3 mm. Sve ostale sastojke izradite u pastu pa u njoj marinirajte meso. Ostavite tijekom noći (može i dvatri dana, bit će ukusnije), stavite uredno na ražnjiće pa pecite na roštilju 3 minute sa svake strane. Meso se skine sa štapića i jede zamotano u list salate kao wrap, kaže Marko Palfi.

Južnoamerička 'Pollo a la plancha' piletina

SASTOJCI: 4 KOMADA PILEĆIH PRSA, 3 LIMETE, 3 ŽLICE MASLINOVA ULJA, 2 ŽLIČICE KUMINA, 2 ŽLIČICE PAPRA, SOL, ULJE

PRIPREMA: Pileća prsa očistite od kosti pa ih prerežite na pola kako biste dobili dva jednaka odreska. Piletinu stavite u posudu i dodajte tri žlice soli i vodu pa ostavite u hladnjaku tijekom noći. Nakon što je odstajalo, piletinu izvadite iz tekućine, obrišite papirnatim ubrusima i stavite u čistu posudu. Dodajte sok tri limete i maslinovo ulje pa spremite u hladnjak na dva sata. Pomiješajte žličicu soli, kumin i papar u manjoj posudi. Utrljajte u piletinu. Tako pripremljenu piletinu pecite na vrućem grillu oko 5 minuta sa svake strane. Poslužite u pecivu uz chimichurri umak.

Kobasica s coleslaw salatom

SASTOJCI: JUNEĆA KOBASICA, ČILI PAPRIKA, COLESLAW SALATA (KUPUS I MRKVA), UMAK OD ESTRAGONA I HRENA

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

PRIPREMA: Čistu juneću kobasicu (isključivo meso od vrata i hrpta) začinite samo sa solju i malo čili paprike. Poslužite uz coleslaw salatu, ali ne klasičnu - radi se s umakom od estragona i hrena, koji napravite od 10 posto estragona i 10 posto hrena u odnosu na coleslaw salatu. Poslužite u “grillanom” pecivu.

Pljeskavica s kajmakom

SASTOJCI: PLJESKAVICE OD MIJEŠANOG MLJEVENOG MESA, LUK, SOMUN (LEPINJA), KAJMAK

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

PRIPREMA: Klasičan somun prepeče se na roštilju, pljeskavica se također prepeče na roštilju dok ne porumeni i sa strane se servira uz nasjeckani luk i malo kajmaka. 

Pulled pork

SASTOJCI: KREMA OD CELERA (UKISELJENI ENGLESKI CELER), RAJČICA, ZELENA SALATA, MAJONEZA S KOBASICOM, 100% BABY BEEF JUNETINA, BRIOŠ PECIVO

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

PRIPREMA: Kremu od celera pripravite tako da celer pirjate na luku i začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Pirjajte dok se ne zgusne i onda stavite termomiks u kojem se sastojci blendaju 10 minuta kako bi se dobio umak koji izgleda kao pire. Mesu dodajte sol i papar i pecite na grillu dok ne bude medium-rare. Kobasicu sameljite, malo popirjajte pa pomiješajte s majonezom kad se malo ohladi. Pecivo prvo premažite kremom od celera i majonezom s kobasicama pa dodajte zelenu salatu i rajčicu te natrgano meso. Peciva se obavezno prije toga moraju prepeći na grillu kako bi bila hrskava i sočna. Poslužite s rajčicom i zelenom salatom, savjetuju iz restorana Pod Zidom. 

Rebrica BBQ

SASTOJCI: REBRICA, BARAQUE UMAK (SOS OD RAJČICE, DIMLJENA BAZA, CRVENA PAPRIKA, SOL, TABASCO)

PRIPREMA: Rebrica marinirajte 24 sata u baraque umaku. Bazu za baraque umak napravite od sosa od rajčice, dimljene baze, crvene paprike, soli i tabasca pa kuhajte i ohladite. Meso marinirajte lagano premazujući solju, paprom i crvenom paprikom pa ostavite da stoji 24 sata u marinadi. Rebrica lagano pecite na roštilju 40-45 minuta. Poslužite sa salatom i “grillanim” chiabata pecivima, savjetuju iz bistro-grill restorana Deno. 

Zagreb: Drugi dan Chill&Grill festivala na Bundeku

Porkete

SASTOJCI: ROLANA SVINJSKA POTRBUŠINA, KADULJA, RUŽMARIN, TIMIJAN, KORIJANDER, SOL. PAPAR, MASLINOVO ULJE, RUKULA, RAJČICA, ACETO BALSAMICO

PRIPREMA: Svinjsku potrbušinu marinirajte kaduljom, timijanom, ružmarinom, korijanderom, soli, paprom i maslinovim uljem. Ostavite 2-3 sata, zatim zarolajte i pecite 4-5 sati. Režite na šnitice i servirajte s rikulom, rajčicom i vinegretom (mješavinom aceta balsamica i maslinova ulja). Poslužite u pecivu, savjetuju iz kućice Samofino. 

Sjevernoamerički brisket u BBQ umaku

SASTOJCI: JUNEĆI BRISKET, SOL, ŠEĆER, ROŠTILJ UMAK (DOMAĆI ILI KUPOVNI)

PRIPREMA: Juneći brisket naručite kod mesara i podijelite ga na pola da bude manji. Stavite ga u otopinu vode i soli. Na količinu vode koja je potrebna da se prekrije meso treba staviti pet posto soli i dva i pol posto šećera. Treba tako stajati 48 sati. Meso se nareže, premaže BBQ umakom i zapeče na roštilju da se karamelizira, kaže chef Marko Palfi.  

Šareni grill tanjur

SASTOJCI: MESO PREMA ŽELJI (SVINJSKI KOTLETI, VRATINA ILI REBRA, PILEĆI BATAK SA ZABATKOM), VEGETA NATUR, POVRĆE PREMA ŽELJI (PAPRIKE, TIKVICE, PATLIDŽANI), ULJE

PRIPREMA: Narezano meso ostavite da stoji na sobnoj temperaturi. Pola sata prije pečenja začinite ga Vegeta Natur dodatkom jelima. Stavite na nauljenu grill tavu i pazite da ne prepečete. Povrće nasjeckajte na tanke niti i bacite na vruće ulje. Prema potrebi dodatno začinite Vegetom Natur. Poslužite toplo, savjetuju Podravkini chefovi Zoran Delić i Mišel Tokić. 

Aromatična salata

SASTOJCI: MARINADA: SOJA SOS, MED, SENF, MASLINOVO ULJE, BILJNO ULJE, PROVANSALSKA MJEŠAVINA ZAČINA; ZA SALATU: KUPUS, KOMORAČ, RIKULA, RADIČ, MRKVA, BUČINE SJEMENKE; ZA DRESSING: MASLINOVO ULJE, BILJNO ULJE, OCAT, MED 

PRIPREMA: Za marinadu najprije pomiješajte sve sastojke, a količine prilagodite vlastitim potrebama. Slažite red marinade, red mesa. Teletina u marinadi stoji od dva do tri dana, dok je piletini potrebno od dan do dva, ovisno i piletini. Za salatu sve sastojke osim sjemenki naribajte. Pomiješajte sve sastojke za dresing. Pomiješajte ribani kupus, komorač, mrkvu, dodajte rukolu i radič, začinite dressingom i pospite bučinim sjemenkama, savjetuju iz Kitchen&Grill Plac.

Juneći odresci s chimchurri umakom

SASTOJCI: JUNEĆI ODRESCI, PERŠIN, ČEŠNJAK, BATAT, MASLINOVO ULJE, ČILI, SUNCOKRETOVO ULJE

PRIPREMA: Za juneće odreske očistite od masnoća. Grilajte 15-ak minuta dok nije srednje pečeno i narežite. Za umak nasjeckajte peršin i češnjak na sitno te ga prelijte uljem. Batat ogulite, začinite maslinovim uljem i čilijem te ispecite, objasnila je ekipa blogera Gastrolovci na cooking showu na Chill&Grillu.

Zdrava salata s piletinom i grilanim povrćem

SASTOJCI: PILEĆA PRSA, KVINOJA, VEGETA NATUR, ANANAS, BANANA, MASLINOVO ULJE, KEČAP, SOK LIMETE I NARANČE, ZAČINI PO ŽELJI, PRIPREMLJENI GRAH I KUKURUZ

PRIPREMA: Kvinoju skuhajte u kipućoj slanoj vodi. Pileća prsa začinite Vegetom Natur za piletinu te ispecite na grill tavi ili na roštilju. Svježi ananas i bananu očistite, pa voće narežite na manje, ali jednake komade te ispecite na roštilju ili tavi. Od maslinova ulja, kečapa, soka limete, naranče i omiljenih začina napravite preljev - sve stavite u posudu s čepom. Zatvorite i promućkajte da se sastojci prožmu. Kvinoju, kukuruz, grah i pečeno voće pomiješajte, prelijte pripremljenim dresingom i poslužite, savjetuje Podravkin chef Zoran Delić. 

Dođite na Chill&Grill i chillajte uz super cugu i mjuzu dok mi grilamo za vas. Organizatori festivala su 24sata i gastro.hr. Više informacija na Facebooku i službenoj straici www.chillgrill.hr

Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani. Uz plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama ostvarit ćete 10% popusta na svu hranu i piće.

U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade. Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće svježe meso za svjetske specijalitete.

Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali. Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.

Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad.Za čiste i blistave roštilje Chill&Grilla zaslužan je Permetal.

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle ostaje sama čekati dijete?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku