Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

15 tajni koje vaši ljubimci kriju od vas, a dobro ih je poznavati

None Foto: Dreamstime

Ponašanje ljubimaca nije uvijek jasno, a zna se dogoditi i da znakovi koje vlasnici tumače na jedan način, zapravo znače nešto potpuno drugo. Koje su to tajne koje nam ljubimci ne mogu otkriti...

1. Mahanje repom nije uvijek znak dobrog raspoloženja

Istraživači su na temelju dugogodišnjeg promatranja utvrdili da postoje dvije vrste mahanja repom.

Foto: Dreamstime

Mahanje koje vuče na desno pokazatelj je sreće i interesa, ali mahanje repom koje vuče na lijevu stranu je znak straha i želje da se od povuku od nečega što im svtara ansksioznost.

2. Igra s mačkom koja uključuje laser - nije sretna igra

Mačke su po prirodi lovci i osjećaju se isfrustrirano kad nakon dugotrajnog lova (u ovom slučaja crvene točke na zidu) ništa ne ulove.

Foto: Dreamstime

Bilo bi dobro da vlasnici mačaka koji vole ove igru na kraju ipak mački "podmetnu" neku igračku na kojoj će laser završiti. Na taj način mačka će "uloviti" svoj plijen i zadovoljno potražiti novu zanimaciju.

3. Užasavaju se dana za uljepšavanje u koji je uključeno korištenje sušila za kosu

Kako bi ljubimci imali pahuljastu dlaku nakon kupanja nemojte sušiti dlaku sušilom. 

Foto: Dreamstime

Dovoljno je dobro istrljati dlaku i posipati korijen dlake s malo gustina te počešljati. Gustin će apsorbirati ulje i masnoću te pomoći u raspetljavanju dlake.

4. Nemojte požurivati obavljanje nužde

Često vlasnici pasa nemaju strpljenja čekati "dugotrajno" namještanje svojih ljubimaca u pozu za obavljanje nužde. Ali, to je bitan dio obavljanja nužde budući da psi imaju instinkt poravnati se s magnetskim polovima.

Foto: Dreamstime

Ovaj zaključak su donijeli istraživači koji su proučavali 70 pasa i njihovo ponašanje prije, za vrijeme i nakon obavljanja nužde, piše Readers Digest

5. Previše spavanja utjecat će na osobnost ljubimca

Previše spavanja će imati negativan utjecaj na psa i mačku, jer će s vremenom postajati sve pasivniji i sve manje će "komunicirati" sa svojom okolinom.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Većina bihevioralnih problema koji se pojavljuju kod pasivnih ljubimaca je moguće riješiti češćim šetanjem ili igrom. Treba ih samo potaknuti.

6. To što je ljubimac star ne znači da mu se treba ugađati hranom

Ako ljubimac ima artritis, bit će puno sretniji ako mu date dnevni dodatak s glukozaminom i kondroitin sulfatom, koji štite hrskavicu zglobova.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

I prebacite ga na hranu koja je formulirana za životinje njegove dobi.

7. Ako se ljubimac izgubi...

Prvu stvar koju vlasnik mora napraviti je zvati svako sklonište za životinje u blizini i to ne jednom, nego svaki dan.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Većina skloništa drže pronađenu životinju samo određeni vremenski period, a nakon tog perioda životinja je osuđena na eutanaziju.

8. Ljubimci su stvorenja navike i najmanja promjena u ponašanju je znak bolesti

Dakle, ako vašem ljubimcu treba sat vremena da pojede svoju hranu umjesto 60 sekundi kao i obično, ako se brže umara dok se igrate, ako češće urinira, ili ako izgleda da pije više vode, nazovite odmah veterinara.

9. Jedenje trave nije uvijek znak da je pas nešto krivo pojeo

Ponekad psi jednostavno vole pojesti malo trave. Ali, ponekad to i je znak da psu nešto od hrane nije dobro "sjelo na želudac" i pokušavaju se potaknuti na povraćanje.

10. Pripazite na znakove anksioznosti kod ljubimaca koji imaju kontakt s djecom

Lizanje, povlačenje ušiju unatrag, okretanje glave ili zijevanje za vrijeme igre s djetetom znakovi su anksioznosti i želje ljubimca da se makne iz te situacije.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Ako ne reagirate prije ili poslije bi vučenje za rep ili uši, guranje prsta u oko ili grubo maženje moglo završiti odlaskom kod doktora. 

11. Ako psa ostavite u dvorištu nemojte se zavaravati da će se on dobro zabavljati

Vrlo vjerojatno će se pas smjestiti na jednom mjestu i čekati vaš povratak (najčešće kod ulaznih vrata u kuću ili dvorište). 

Foto: Dreamstime

Vaš ljubimac želi biti s vama i nije mu potrebno dugo istrčavanje, šetanje ili njuškanje. Radije će se smjestiti u svoj kutak boravka ili hodnika i biti s vama.

12. Svi psi vole loviti stvari...

Ali budite pažljivi kod izbora frizbija i loptica.

Foto: Dreamstime

Tvrđi materijali mogu ozlijediti njihove zube i desni pa birajte mekanije i manje loptice ili frizbije kako se ne bi ozlijedili.

13. Prvi kontakt s novim ljudima će lakše proći ako se prilagodite njihovom tempu

Najbolje što možete napraviti je zamoliti novu osobu da čučne i pogleda u stranu. Tad će vaš ljubimac osjetiti hrabrost da mu se približi i lagano ju ponjuši te dobije potrebne informacije.

14. Ljubimac se ukoči kad ga želite pomaziti

Ovo je jasan znak da ljubimcu na odgovara maženje ili mu se ne sviđa što ga netko dira.

Foto: Dreamstime

Ako je u pitanju vlasnik, ljubimac će mu dopustiti da ga mazi, ali neće se dobro osjećati, dapače, bit će pod velikim stresom.

15. Nemojte zamjerati ljubimcu što vam gura svoju guzu

To trebate shvatiti kao kompliment. Još od malih nogu psi i mačke su naučili da ih mama čisti i da su uz nju sigurni. Ako vam vaš ljubimac gura svoju guzu, znači da vas doživaljava kao majčinsku figuru.

Komentari (20)
  • Ja sam vidio ljude na internetu koji su krivo shvatili tajnu broj 15.

    26. 9. 2017,   14:46
  • Moj ljubimac često viri iz gaća!

    26. 9. 2017,   15:20
  • I psi i mačke su prekrasne, inteligentne životinje. A koliko ljubavi vi dajete njima, stostruko će vam vratiti. Trenutno imam dva psa mješanca (jedan 3 godine i jedno štene) i mačku sa dva mačića. Ratno stanje u dvorištu. Ali kad ih vidim onako vesele, razigrane, malo psi love mačku, mala mačka ganja pse. Ludnica. Cijeli dan mi je prekrasan.

    28. 9. 2017,   15:39