Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

18 odličnih recepata za slanu i kiselu zimnicu - vrijedi truda

None Foto: Dreamstime

Pripremite se za zimu! Napravite zimnicu koja će vas grijati tijekom dugih i hladnih mjeseci koji su pred nama. Tu su recepti za ukiseljeno povrće i glijve, slane delicije, jabučni ocat...

Prirodno ukiseljeni krastavci  

Sastojci: 5 kg malih krastavaca 0,5 kg soli, svježi ili suhi kopar, voda, korijen hrena, sjeme gorušice ili papar, češnjak, začini prema želji 

Priprema: Krastavce operite, pospite solju i protresite zajedno s posudom. Ostavite ih na hladnome mjestu 24 sata i povremeno protresite. Drugi dan ih izvadite iz tekućine, složite u posudu, dodajte začine te prelijte vodom u kojoj ste otopili jedan posto soli. Krastavce prekrijte čistom krpom, opteretite kao kad se kiseli kupus i ostavite na toplome mjestu nekoliko dana. Na površini mora biti vode koja se nakon nekog vremna počne pjeniti.

Kad prestane pjenjenje, treba provjeriti okus. Sitniji krastavci će se brže ukiseliti, većima treba više vremena. Kad se ukiseli, prema želji (što kod male količine i sitnijih krastavaca može biti već nakon 3 ili 4 dana), krastavce vadite iz rasola, prema potrebi isperite pa dodajte štapiće hrena, a na dno možete staviti nekoliko zrna gorušice umjesto papra. Krastavce zalijte blago slanom vodom, čvrsto zatvorite i stavite u veliki lonac na pasterizaciju.

Na dno lonca položite čistu krpu, složite staklenke i ulijte hladnu vodu. Zagrijte do 70 stupnjeva i na toj temperaturi ostavite oko 30 minuta. Najbolje je da se u toj tekućini i ohlade. *Recept je pripremila Zlata Nanić, vlasnica imanja Zrno u Habijanovcu i autorica knjige “Prirodna zimnica”. 

Homemade preserves | Autor: sarsmis Foto: sarsmis

Krastavci s koprom i korijandrom

Po 4 dl vode i octa zakuhajte pa prelijte preko 10 krastavaca izrezanih na četvrtine. Ostavite ih u octu 3 sata pa ih posložite u staklenke s grančicama kopra. U tekućinu u kojoj su se kuhali dodajte sjeckani đumbir, 100 g šećera, 2 žličice soli, korijandar i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Ulijte vruću tekućinu preko krastavca u staklenke. Zatvorite, pokrijte pokrivačem i ostavite 24 sata prekriveno. Nakon toga staklenke pospremite na hladno mjesto. 

Ukiseljene ploške krastavaca

Kilogram krastavaca operite, ogulite, narežite na ploške i posolite. Luk također narežite na ploške i posolite. Ostavite neka stoji pet sati. Krastavce i luk zatim dobro ocijedite i u slojevima složite u staklenke. Pomiješajte po 200 ml vode i octa pa dodajte sol i papar u zrnu te sve zajedno prokuhajte. Ohladite, prelijte tekućinu po krastavcima i luku. Staklenke prekrijte celofanom, poklopite i čuvajte na hladnome mjestu.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Krastavci s vinovom lozom

Zakuhajte 3 l vode s octom i soli. Prelijte kipuću tekućinu preko 5 kg očišćenih krastavaca i ostavite u njoj 5 sati. Posložite na dno staklenki listove vinove loze, korijen hrena, lovorov list, papar i kopar. Zatim slažite krastavce i prelijte ih preostalom tekućinom koju ste opet prokuhali i ohladili. Staklenke stavite na toplo mjesto oko 10 dana. Nakon završetka vrenja staklenke stavite na hladno mjesto.

Relish 

800 g krastavaca operite, ogulite i nasjeckajte na sitne kocke zajedno s 200 g luka. Stavite u lonac pa ubacite 200 g smeđeg šećera, 250 ml bijelog vinskog octa, 2 žličice sjeckanoga kopra, po dvije žličice papra i gorušice. Kuhajte poklopljeno jedan sat. Vruće ulijte u staklenke, stavite celofan i dobro zatvorite. 

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Ukiseljena cikla

Sastojci: 1/2 kg cikle, 1 dl jabučnog octa, 2 dl vode, 1,5 žličica soli

Priprema: Kuhanu ciklu očistite od kore te je narežite na ploškice. Prokuhajte ocat, sol i vodu te vrelom tekućinom prelijte ciklu posloženu u staklenku. Staklenku zatvorite i ostavite je hladiti. Drugi dan staklenku sa zimnicom pasterizirajte – kuhajte u vodi dok se ne pojave mjehurići.

Šporka šalša

Sastojci: kg zrelijih rajčica, 2 luka, češnjak, vezica peršina, 2 dcl maslinova ulja, žličica šećera, sol, papar, 2 tikvice, 2 paprike, patlidžan

Priprema: Na maslinovu ulju pirjajte sitno narezan luk, dodajte peršin i posolite, pa dodajte češnjak. Dodajte oguljene zrele rajčice i dugo ih kuhajte povremeno miješajući dok se umak ne zgusne. Kad šalša postane dovoljno gusta, dodajte žličicu šećera, bosiljak i još malo peršina te kuhajte još 10 minuta.

Ohlađenu šalšu stavite u vrećice ili plastične posude pa zamrznite. Ako ih želite pohraniti u pasteriziranim staklenkama, toplu šalšu ulijte s malo malo maslinova ulja te zaogrnite ručnikom ili kuhinjskim krpama da se što sporije hlade preko noći.

Foto: Thinkstock

Kisele tikvice s gorušicom

Sastojci: kg mladih tikvica, 200 g luka, 6 dl jabukova octa, 5 dl vode, 150 g šećera, 4 žlice soli, u svaku staklenku po žličicu gorušice, lovorov list, crni i bijeli papar, suha slatka paprika, čili papričica

Priprema: Prokuhajte ocat, vodu, šećer i sol. Narežite tikvice na trake, kocke ili kolutove. Isijecite luk. Kad voda provri, ubacite manju količinu sjeckanih tikvica i poklopite. Tikvice su kuhane kad voda opet provri. Ponovite dok ne upotrijebite sve tikvice.

Ponovite postupak i s paprikom (narezanom na komadiće). U teglice koje ste dobro oprali, osušili i stavili 20-ak minuta na 100°C u pećnicu stavite žlicu gorušice, žlicu papra u zrnu, 2 lovorova lista i papričice. Preko toga složite tikvice te prelijte mješavinom vode i octa. Teglice zatvorite.

Ukiseljene lisičarke

Sastojci: 1,5 kg lisičarki, 5 dcl vinskog octa, 2 dcl vode, 4 režnja češnjaka, 2 lovorova lista, 40 gr soli, 2 gr papra u zrnu

Priprema: Lisičarke pet minuta kuhajte u slanoj vodi, procijedite i rashladite. Ohlađene ih složite u teglice. U posudi prokuhajte ocat, vodu, lovor, češnjak i papar u zrnu. Ohladite i time prelijte lisičarke. Zatvorite ih i poredajte teglice u lonac s vodom te tako zatvorene teglice kuhajte 10 minuta, pa ostavite u vodi da se ohlade.

Foto: Dreamstime

Domaći jabučni ocat

Sastojci: 10 kila jabuka, kg šećera, 1/2 l vode

Priprema: Jabukama odstranite peteljke pa ih narežite i usitnite u stroju za mljevenje ili ih zgnječite. Usitnjene jabuke zajedno sa sokom stavite u posudu ili veliku staklenu teglu. Dolijte pola litre prokuhane vode da jabuke ‘ogreznu’. Dodajte šećer da se pokrene vrenje.

Smjesu pokrijte gazom i ostavite na toplome mjestu, da fermentira. Povremeno promiješati. Poslije oko mjesec dana ocat je gotov. Tada masu procijedite, najprije kroz cjediljku, a potom i kroz gazu, da ocat bude što bistriji. Ulijte u staklene boce, zatvorite te čuvajte na tamnom i hladnome mjestu.

Kisele mahune

Sastojci: kg mahuna, l vode, žlica soli

Priprema: Mahune operite, ocijedite, malo prosušite na krpi, odrežite im vrhove i složite okomito u staklene tegle. Prokuhajte litru vode i žlicu soli. Kad se ohladi, prelijte mahune i stavite na sunce pa poklopite tanjurićem. Nakon nekoliko dana, kad se voda s mahunama zamuti, staklenke unesite u smočnicu i ostavite oko tjedan dana da se tekućina izbistri. Tada je završilo vrenje i staklenke možete zatvoriti poklopcem.

cipolline bianche sotto aceto | Autor:

Ukiseljeni luk 

Sastojci: 2 žlice sjemenki korijandra, žlica sjemenki gorušice, 3 ljubičasta luka, 1/4 šalice crnog vinskog octa, 1/4 šalice bijelog octa, 1/8 šalice šećera, 3 lovorova lista, 3 grančice majčine dušice, sol, crni papar, žlica maslinova ulja, anis

Priprema: Sjemenke korijandra tostirajte u tavi. Dodajte sjemenke gorušice i pecite još minutu. Potopite očišćeni luk u ledenu vodu, a zatim ocijedite i osušite. U manjoj posudi na laganoj vatri zagrijte obje vrste octa, šećer, lovor, anis, tostirane sjemenke i majčinu dušicu. Prelijte preko luka i ostavite pet minuta. Višak octa ocijedite, začinite solju i paprom te dodajte maslinova ulja. 

Zelene rajčice 

Sastojci: 2 kg zelenih rajčica, 2 l octa od 3 posto, 80 g soli, kopar, očišćen korijen hrena, 10 zrna papra, list od višnje

Priprema: Zelene rajčice operite, izrežite na četvrtine i stavite u ključalu vodu dvije minute. Zagrijte staklenke u pećnici na 120°C. Vruće rajčice stavite u staklenku te dodajte kopar, list od višnje, hren, sol i papar. Prelijte kipućim octom i zatvorite celofanom. Prekrijte toplim pokrivačem 24 sata i pospremite na tamno i hladno mjesto.

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram

Paprike s kupusom

Sastojci: 10 paprika (crvenih ili žutih) 2 kg kupusa, 2 l vode, 1 l alkoholnog octa, 10 dag soli, 2 korijena hrena, papar u zrnu

Priprema: Kupus naribajte, posolite i ostavite da odstoji preko noći kako bi pustio sok. Paprike očistite od sjemenki. Kupus ocijedite od soka i začinite s malo alkoholnog octa pa njime napunite paprike. Slažite ih u staklenke. Između paprika stavite komadiće hrena. Zagrijte preljev od vode, octa i začina te vruć prelijte preko paprika. 

Slatko-kisele tikvice

Sastojci: 4 dl jabučnog octa, 100 g smeđeg šećera, 10 klinčića, 3 anisa, 2 žlice soli, žlica gorušice u prahu, žlica sjemenki gorušice, 1/2 žlice papra, 2 velike tikvice

Priprema: Tikvice izrežite na tanke ploške. Posložite ih u sterilizirane staklenke. Na vatri zakuhajte mješavinu octa, smeđeg šećera, klinčića, anisa, soli, gorušice, papra i dvije šalice vode. Kad zavrije, kuhajte tekućinu na laganoj vatri oko 10 minuta. Ulijte je vruću preko tikvica i ostavite neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga zatvorite i ostavite prekriveno najmanje dva sata prije posluživanja. 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pečene paprike 

Paprikama (5 kg) odrežite peteljke, izbodite ih vilicom i ispržite. Posolite ih i slažite ih u sterilizirane staklenke sa slojevima češnjaka (200 g), komadićima lovorova lista, papra u zrnu i peršina. Zagrijte 2 l octa do vrenja te prelijte preko paprika i odmah zatvorite celofanom. Ostavite staklenke pod pokrivačem 24 sata pa spremite.

Ukiseljena repa

Repu ogulite pa naribajte. Na 1 kg repe dodajte 1 dag soli i pa stavite u posudu za kiseljenje. Pritisnite je i opteretite tanjurom. Zatvorite plastičnim poklopcem i ostavite tri tjedna.   

Češnjak s paprom, čilijem i lovorom  

Ocat zakuhajte  s bijelim vinom, čilijem, lovorovim listom i šećerom. Češnjeve češnjaka ogulite i stavite u staklenke pa ubacite papar u zrnu. Prelijte vrućim octom.  

 

Komentari (9)