Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

18 vrsti ponašanja psa: Evo što time želi reći - i kako se osjeća

18 vrsti ponašanja psa: Evo što time želi reći - i kako se osjeća

Prepoznajte po govoru tijela svojeg psa ili po njegovom ponašanju je li sretan ili tužan, boji li se nečega ili vas tješi. Psi pokazuju jasno kada nekome vjeruju, ali i kada njuše opasnost...

VIDEO

1. Vjeruje vam

Bacio se na leđa i pokazuje vam trbuh. To je najveći pokazatelj povjerenja. To što ga češkate po trbuhu je za njega velika duševna poslastica i poruka da ste zadovoljni. 

2. Traži pažnju

Stavlja vam glavu na koljena, gleda vas u oči dok su mu uši opuštene. Kada vam ruku gurka nosom time želi reći da ga češkate. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako se pomalo nametljivo naslanja na vlasnika, time pokazuje da i on traži malo ljubavi, nježnosti i zagrljaja. Kao i ljudi, i psi vole kada je pažnja usmjerena prema njima. Tada se gotovo rastapaju od miline.

Mogu li psi i mačke nanjušiti rak kod svojih vlasnika? Mogu!
Mogu li psi i mačke nanjušiti rak kod svojih vlasnika? Mogu!

3. Znatiželjan je

Uši su mu podignute i u pozi prema naprijed, a rep je u zraku malo iznad horizontale. To pokazuje da je znatiželjan, pronašao je nešto zanimljivo i ima namjeru to istražiti.

4. Treba mu predah

Ako liže nos, a to nema veze s hranom, to pokazuje kako je pod stresom i treba odmor od onoga što radite, recimo, od treninga.

5. Oprezan je

Oči su mu širom otvorene, uši su prema naprijed, a rep mu je u horizontalnom položaju i lagano se pomiče s jedne na drugu stranu. Ovo pokazuje da je pas zabrinut zbog nečega, ali još nije siguran radi li se o opasnosti.

To je neka vrsta upozorenja i procjena situacije, prenosi Bright Side.

Putuje po svijetu s križancem vuka, ne želi da bude zaključan
Putuje po svijetu s križancem vuka, ne želi da bude zaključan

6. Upozorava

Oči su mu usredotočene, uši su prema naprijed, usta zatvorena, a rep u horizontalnom položaju i polako se pomiče lijevo desno. Stoji u pozi malo nagnut prema naprijed. Ključna razlika između opreza i upozorenja je to što su mu usta zatvorena kada upozorava.

Ovim položajem pokazuje da mu se ne sviđa situacija u kojoj se našao i stav mu je obrambeni ili zaštitnički. Fokusirani pogled i zatvorena usta su prvi znak upozorenja nekome da mu se ne približava.

7. Ljut je

Uši su mu nagnute prema naprijed i malo raširene formirajući slovo "V". Nos i čelo su mu naborani, rep podignut, a dlaka na leđima je nakostriješena. Kada je ljut usta su psu otvorena i vide se zubi. To pokazuje da se osjeća vrlo dominantno i ljuto.

8. Prestrašen je i pokoran

Kada se pas osjeća tako, tijelo mu je spušteno, rep je podvijen ili na podu, a ponekad može njime lagano mahati. Uši su mu skroz iza, a kontakt očima vrlo kratak. Ponekad jedna šapa može biti podignuta.

Ovakav govor tijela pokazuje da se pas uplašio, ali pokušava izbjeći sukob i prihvatiti viši rang pojedinca zbog kojeg se osjeća ugroženo - to može biti čovjek, drugi pas ili bilo koja druga životinja.

9. Uplašen je i agresivan

Tijelo mu je spušteno, a kutovi usana povučeni. Uši su mu iza, ali dlake na leđima su nakostriješene. Ovo pokazuje da je pas prestrašen, ali nije pokoran i mogao bi napasti u bilo kojem trenutku.

10. Razigran je

Rep je visoko u zraku i možda maše njime. Uši su mu, također, u zraku, usta otvorena, a moguće i jezik vani. Prednje noge su savijene. Ova poza je poziv na igru. Psi su često u ovom položaju trenutak prije nego počnu skakati ili trčati.

11. Nešto želi

Izraz lica sa širom otvorenim očima i lagano nagnutom glavom, se može nazvati klasikom, jer ga psi uvijek koriste kada nešto žele, recimo, da im dobacite zalogaj dok ručate.

Sličnu metodu koriste i mala djeca kada pokušavaju nešto dobiti - rašire oči koliko god mogu ne bi li bili što umiljatiji.

'Napuštena kujica me spasila kada mi je suprug naglo umro'
'Napuštena kujica me spasila kada mi je suprug naglo umro'

12. Opušten je

Uši su mu gore, ali ne strše prema naprijed. Usta su mu otvorena, a jezik je vani. Rep je opušten. To pokazuje da se pas osjeća ugodno. Mnogi psi prate vlasnika i dok obavlja nuždu.

Ako vrata WC-a nisu zatvorena, pas će sjesti pored njega, gledati ga i čekati da završi - sasvim opušten. Po riječima veterinara, to rade jer instinktivno osjećaju da trebaju slijediti vlasnika, odnosno raditi sve što radi obitelj, prenosi portal animalchannel.co.

13. Donosi male darove

Na primjer, u zubima će vam donijeti najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole podijeliti osjećaj radosti s vlasnicima. Ako lopticu izignorirate, mislit će kako vam se dar ne sviđa, pa će vam ponuditi drugu svoju igračku - preslatko.

14. Liže vas po licu

To može biti po licu ili po nekom drugom dijelu tijela, a psi na ovaj način pokazuju da su pokorni vlasniku, tako umanjuju svoj osjećaj stresa i izražavaju ljubav.

15. Skače kada dođete kući

Čak i prije nego uđe u kuću, pas će prepoznati znakove da mu se vlasnik vraća kući, možda po zvuku automobila, škripanju vrata na dvorištu itd., i tada počinje veselo, pomalo kaotično skakanje i jurišanje po kući - koje možemo nazvati i plesom velike sreće.

Na taj način poručuju "Nedostajao si mi i jako sam sretan što si se vratio".

17. Tješi vas kada ste tužni

Psi jako dobro znaju kada s vlasnicima nešto nije kako treba ili kada se osjećaju tužno. Oni jako dobro čitaju govor tijela.

U takvim situacijama se pokušati utješiti vlasnika, možda stavljanjem glave u krilo, dodirivanjem šapom, ležanjem na njegovim nogama. Što god radio, bit će pažljiv i ne previše nametljiv.

18. Ušulja se u krevet

Ne postoji pas koji ne bi bio najsretniji na svijetu da može spavati sa svojim vlasnikom na krevetu, zalijepljen za njega, kao u čoporu. To je razlog zašto se znaju ušuljati u krevet i kad znaju da ne smiju - isplati se riskirati za par trenutaka užitka.

Osim toga, i psi vole imati nešto mekano pod guzom.

ŠTO ŽIVCIRA HOROSKOPSKE ZNAKOVE: Blizanci ne podnose kad nisu u centru pažnje, a Vage ne mogu ni čuti kritiku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom