Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

2 jabuke na dan tjeraju bolesti srca i krvnih žila, štite od raka

2 jabuke na dan tjeraju bolesti srca i krvnih žila, štite od raka

Pektin i vlakna čuvaju od raka debelog crijeva dok antioksidansi smanjuju upalne procese kardiovaskularnog sustava, pojasnila nam je nutricionistkinja Olja Matrinić

VIDEO

Kemikalije prisutne u jabukama navodno mogu doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što usporavaju nakupljanje lošeg kolesterola u tijelu. Čaša i pol soka od čiste jabuke ili dvije voćke na dan vode zdravijem srcu, stoji u studiji objavljenoj u časopisu 'American Journal of Medicinal Food'.

Spojevi u jabukama, kažu znanstvenici, djeluju poput antioksidansa u crvenom vinu i čaju koji pomažu u sprečavanju začepljenja arterija kolesterolom. 

Top ljetna hrana: Rajčica čuva kožu, riba srce, a smokva kosti
Top ljetna hrana: Rajčica čuva kožu, riba srce, a smokva kosti

Stručnjaci su od ranije znali da jedenje voća i povrća smanjuje rizik od bolesti srca, ali studija Medicinskog centra pri Sveučilištu u Kaliforniji u SAD-u pokazala je prednosti aktivnih spojeva u jabukama, poznatih kao fitonutrijenti.

U kliničkoj studiji zdravi ljudi pili su čašu i pol (oko 3,5 dl) 100-postotnog soka od jabuke svaki dan ili su pojeli dvije jabuke. Vrijeme potrebno da kolesterol oksidira, odnosno razgradi se u tijelu, ubrzalo se za 20 posto nakon samo šest tjedana.

Napravljena je još jedna studija na ovu temu i to na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu u SAD-u. U istraživanju je sudjelovalo 160 žena u menopauzi koje su svaki dan jele suhe jabuke, oko 75 grama. Nakon tri mjeseca razina lošeg kolesterola u tijelu im se smanjila, a nastavila je opadati i nakon šest mjeseci, prenosi 1mhealthtips.com.

Olja Martinić: 'Jabuke su zlatna namirnica'

- Jabuka ima veliku ulogu u prehrambenoj industriji. Pektin jabuke osnova je brojnih proizvoda dok se sok jabuke smatra najtraženijim. U dijetetici se jabuka smatra 'zlatnom namirnicom' jer je možemo uvrstiti u jelovnike svih dobnih skupina (djece, sportaša, starijih osoba, planinara...), a kod brojnih dijetalnih jelovnika siguran je odabir kod rekonvalescenata, dijabetičara i slično - pojasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Objasnili što se zbiva s tijelom kada iz prehrane izbacite šećer
Objasnili što se zbiva s tijelom kada iz prehrane izbacite šećer

- Po cijeni je prihvatljiva te dostupna tijekom cijele godine. Kada se pogleda sastav valja istaknuti 10 posto šećera te visok sadržaj vitamina C, A, i nekih vitamina B skupine. Pektin i vlakna čuvaju od raka debelog crijeva dok antioksidansi smanjuju upalne procese kardiovaskularnog sustava. Kalcij i fosfor od posebne su važnosti za djecu u razvoju jer dugoročno mogu poboljšati kvalitetu kostiju i fosfora - dodala je.

kamilica

Odlične su za održavanje vitke linije

Jabuke su bogate flavonoidnim polimerima i prepune su vlakana, što ih čini još jednom voćkom savršenom za održavanje vitke linije. Stručnjaci savjetuju da jabuke jedete s korom.

- Tako ćete u tijelo unijeti više vlakana i antioksidansa te postići i bolju kontrolu nad razinom šećera u krvi.To će pak smanjiti žudnju za hranom, posezanje za grickalicama i spriječiti prejedanje - objašnjava dr. Sharad Paul iz Novog Zelanda, autor knjige 'The Genetics of Health: Understand Your Genes for Better Health' (Genetika zdravlja: Razumjeti svoje gene za bolje zdravlje).

Smršavite brže: Top namirnice koje ubrzavaju metabolizam
Smršavite brže: Top namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Zdravije su zrelije jabuke

Trebalo bi ih ostaviti da dozru, a možda i da malo budu prezrele. Naime, ti procesi omogućavaju raspadanje klorofila u jabukama te se u prezrelim jabukama nalazi znatno više aktivnih antioksidansa.

Također, jabuke, sirove ili pečene, odlične su za osvježavanje daha, posebno nakon obroka prepunog luka i češnjaka. 

Pokretanje videa...

01:05

Zapečene jabuke - zdrav i ukusan desert

Sastojci:

  • 4 do 7 jabuka (ovisno koliko su velike)
  • pola šalice zobenih pahuljica
  • pola šalice smeđeg šećera
  • 3 žličice cimeta
  • 1 žličica klinčića
  • pola neslanog maslaca

Pripremu pogledajte u videu:

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje