Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

20 domaćih lijekova od trputca: Liječi akne, kašalj, opekline...

20 domaćih lijekova od trputca: Liječi akne, kašalj, opekline...

Osim kao priručno sredstvo protiv manjih ozljeda, trputac se upotrebljava kod katara gornjih dišnih puteva, infekcija pluća, upala sluznice usne šupljine i ždrijela te kod sindroma iritabilnog crijeva

VIDEO

U ovo doba godine malo je zelenih biljaka koje se i dalje mogu pronaći po livadama i poljima. No skromni trputac može podnijeti gotovo sve uvjete. “Smardljivi terputec” kojega “ni vrag ne gledi”, kako ga je slikovito opisao Miroslav Krleža, jedna je od najsvestranijih i najdostupnijih ljekovitih biljaka. Širokolisni trputac (Plantago major) i uskolisni trputac (Plantago lanceolata) imaju gotovo isto ljekovito djelovanje koje je poznato već tisućljećima. Rabili su ga drevni grčki i kineski liječnici, a u srednjovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju ta se vrlo cijenjena biljka preporučivala za čak 24 različite bolesti.

Obje vrste trputca rabe se u narodnoj medicini kao losioni i napici za rješavanje vanjskih problema, primjerice, svrbeža i ispucane kože, posjeklina te drugih površinskih ozljeda, ugriza kukaca ili upale očiju. U unutarnjoj uporabi trputac djeluje kao blago sredstvo za iskašljavanje, a sluzi koje sadrži trputac ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lijek protiv kašlja i bronhitisa. Također, može olakšati stanje kod astme, katara, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme s disanjem.

Čini se da trputac ima i antibakterijska svojstva jer novija istraživanja pokazuju da ekstrakt trputca uspješno djeluje kod plućnih infekcija. Zbog trjeslovine djeluje kao adstringens, a zbog sluzi ublažava upale. Upotrebljava se kod katara gornjih dišnih putova, kod upale sluznice usne šupljine i ždrijela te kod sindroma iritabilnog crijeva. U narodnoj se medicini rabi za liječenje rana, često u mješavini s kamilicom, za ispiranje ili obloge.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smrvljeni listovi i sok iz listova sprečavaju nastanak oteklina i svrbeži kod uboda kukaca. Lišće trputca stavljalo se u cipele da ublaži žuljeve nastale dugim hodanjem. Svježi sok preporučljiv je i za proljetne kure, za “čišćenje krvi” i poticanje metabolizma. Zahvaljujući velikoj količini kalija djeluje i diuretički. Mladi i nježni proljetni listovi dugog trputca, ubrani u ožujku i travnju, mogu se upotrebljavati za juhu, miješane salate ili se kuhaju kao špinat. Kuhanjem listovi poprime ugodan, slabo aromatičan miris i okus koji podsjeća na vrganje. Gorkast okus može se ukloniti namakanjem usitnjenih listova u mlakoj vodi tijekom 30 minuta. Kod nešto starijih listova mogu se prethodno s donje strane izvući vlaknaste žile.

Žena krenula uzgajati vlastiti vrt, pa je pobijedila depresiju
Žena krenula uzgajati vlastiti vrt, pa je  pobijedila depresiju

Široki trputac može služiti kao zdravo proljetno povrće. Jedu se sasvim mladi listovi, nabrani prije razvoja cvjetne stapke, od ožujka do lipnja. Dodaju se juhi, a nakon kuhanja od 10 do 15 minuta mogu se prirediti kao salata ili varivo slično špinatu. Najbolje ih je miješati s drugim lisnatim povrćem. U Njemačkoj ove listove prže na masti s jajima, šećerom i cimetom, a na Kavkazu i Dalekom istoku stavljaju ih u juhe. Listovi se beru od lipnja do listopada, po mogućnosti prije nego što biljke procvjetaju. Nakon svake košnje trputac ponovno naraste. Treba se sušiti brzo jer listovi inače pocrne.

Srodna vrsta ove biljke je indijski trputac. Unatoč nazivu, on raste i u našim južnijim krajevima - na pješćanim mjestima, uz putove i na krovištima. Indijski trputac također je poznat kao psyllium, psilium ili buhačica (Plantago ovata). Vrlo slično djelovanje imaju biljke Plantago psyllium i Plantago indica. Ova biljka sadrži vlakna, lipide, nezasićene masne kiseline, iridoide (aukubozid) i mnogo sluzi. Indijski trputac ima mogućnost povećanja volumena i do 15 puta, a to osigurava olakšano pražnjenje crijeva i stvaranje osjećaja sitosti. Iako je prvenstveno laksativ, može povoljno djelovati i na smirenje proljeva. Također se koristi kod iritabilnog kolona, ulceroznog kolitisa, Chronove bolesti, povišenog kolesterola povezanog s kroničnim zatvorom te sindroma lijenih crijeva.

1. Protiv akni i prištića
15-20 grama svježe iscijeđenog soka od bokvice pomiješati s 10-15 grama masne kreme te dodati nekoliko kapi ružina ulja i žličicu nevenove masti te dobro izmiješati. Mješavina se koristi protiv akni i gnojnih prištića.

2. Protiv žučnog kamenca
Sjeme trputca koristi se i za uništavanje parazita, ameba i glista. Preporučuje se kao laksativ, naročito za djecu, te kod upalnih stanja sluznica. Dnevno konzumiranje osam grama sjemena sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

3. Svježi sok
Potrebno vam je 500 g svježih listova trputca. Sok je najlakše pripraviti u sokovniku ili ga dobro usitnite štapnim mikserom te procijedite kroz gazu. Nekoliko puta na dan popijte po žlicu soka pomiješanog s pola žlice tople vode. Uzima se u proljetnim kurama za čišćenje i poticanje metabolizma, a koristan je i protiv plućnih bolesti, čak i tuberkuloze.

20 ljekovitih recepata: Uskrsna hrana u sebi krije veliku moć
20 ljekovitih recepata: Uskrsna hrana u sebi krije veliku moć

4. Mješavina protiv gripe
Pomiješajte 30 g listova trputca, 30 g izbojaka smreke, 20 g listova podbjela i 20 g zeleni divlje maćuhice. Za čaj dvije žličice mješavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite. Zasladite medom ili dodajte sok od bazge ili višanja.

5. Infekcije zubiju i desni
Trputac je odličan za brzo liječenje rana na licu i u ustima. Sprečava gnojenje i potiče zacjeljivanje, što duguje aukubinu.Sažvakano lišće trputca postavljeno kao oblog na zub i desni može spriječiti infekciju zuba u ranim fazama.

6. Za kućne ljubimce

Trputac dobro podnose psi i mačke, tako im jakim čajem možete ispirati osipe ili rane. Ako životinja ne liže ozlijeđeno područje, možete koristiti i mast, no poželjno im je staviti elizabetanski ovratnik.

 

7. Tegobe s kožom
Popularna je upotreba trputca kod svih vrsta kožnih tegoba, kao što su rane, čirevi, posjekline, razderotine, brazgotine, modrice, podljevi, opekline, plikovi, žuljevi, zanoktice, ubodi kukaca i osipi raznih uzroka. Za liječenje kožnih tegoba operite svježi list i napravite kašu od njega te ga nanesite na oboljelo mjesto. Zbog lake dostupnosti trputac je izvrsna prva pomoć kod uboda.

8. Opekline

Nakon što ih isperete hladnom vodom, stavite na njih list trputca koji ćete učvrstiti flasterom

9. Brzi sirup
Potrebno vam je 4 šake svježeg trputca, 300 g šećera i 250 g meda. Oprani trputac sameljite u stroju za mljeveno meso. Dolijte malo vode, šećer i med te polako zagrijte da lagano zakuha. Neprekidno miješajte dok ne dobijete gusti sirup. Vruć sirup ulijte u staklenke i čuvajte u hladnjaku. Kod kašlja i bronhitisa nekoliko puta na dan popijte po žlicu.

Jorgovan je lijek za probavu i temperaturu, tjera i zle duhove
Jorgovan je lijek za probavu i  temperaturu, tjera i zle duhove

10. Maska za lice
Na gazi izrežite rupe za usta, oči i nos. Lišće mladog trputca sameljite i zalijte kipućom vodom (omjer 1:3). Neka voda ponovno zakipi i kipi 3 minute. Natopite gazu ohlađenom tekućinom i držite na licu
oko 15 minuta. Isperite.

11. Čaj od trputca
Narezane ili razmrvljene listove trputca (2 žličice) prelijte šalicom vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite i zasladite medom. Čaj ima ugodan miris i okus, pa je pogodan i za djecu. Popijte dvije, tri šalice na dan.

 

12. Čaj protiv kašlja
Pomiješajte 25 g listova trputca, 25 g listova podbjela, 25 g listova kadulje i 25 g korijena omana. Za čaj dvije žličice mješavine polijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite. Pijte od dvije do tri šalice na dan uvijek svježe spravljenog čaja.

13. Sok od miješanog bilja
Pripremite 200 grama lišća trputca, 100 grama koprive, 100 grama cvijetova maslačka i 100 g cvijeta stolisnika. Sve bilje se dobro izgnječi, istisne kroz čistu krpu, procijedi (može i u sokovniku), zatim prokuha uz skidanje pjene, koja se skuplja na površini. Dobivenom soku dodaju se 2 žlice meda, pa se ponovno kuha dok se ne zgusne tako da postane končasto. Kad se ohladi, sipa se u čiste boce. Svakoj boci se doda čašica rakije. Prije upotrebe sok se miješa s vodom 1:1.

Ove biljke tjeraju muhe, kukce, komarce i mrave iz vaše kuće!
Ove biljke tjeraju muhe, kukce, komarce i mrave iz vaše kuće!

14. Medeni eliksir
Pola kile svježih i dobro opranih listova trputca sameljite u stroju za mljevenje mesa ili u multipraktiku. Samljevene listove i sok koji je iz njih iscurio pomiješajte s kilogramom meda i 50 grama usitnjene smole  propolisa. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji tri dana uz povremeno miješanje drvenom ili plastičnom  kuhačom. Uzimajte ovaj eliksir tri puta na dan po jednu žličicu (drvenu ili plastičnu, da izbjegnete oksidaciju) desetak minuta prije obroka. Ovaj eliksir preporučuje se svima koji pate od bolesti dišnih organa, bronhitisa i upale pluća. Koristan je pušačima i svima koji žele očistiti dišne putove. Dok uzimate ovaj eliksir, svaki dan popijte po šalicu čaja od omana i majčine dušice.

15. Bomboni protiv kašlja
Pripremite 200 listova trputca, 500 ml vode, 500 g šećera, 25 g grožđanog šećera, 20 g maslaca, žlicu ulja i žličicu mljevenih sjemenki koromača. Svježe listove trputca narežite, prelijte vodom, zakuhajte i lagano kuhajte 30 minuta. Tekućinu procijedite, a listove protisnite. Dodajte šećer, maslac i koromač pa lagano kuhajte 20-ak minuta dok ne nastane gust sirup. Lim za pečenje obložite masnim papirom, premažite ga uljem i izlijte sirup. Ostavite da djelomično očvrsne te narežite na komade veličine bombona.

16. Sirup protiv kašlja
Svježe ubrane listove trputca položite u staklenu posudu u pet centimetara debelim, blago natisnutim slojevima. Svaki sloj pospite šećerom. Posudu prekrijte gazom ili pamučnom krpom i stavite na sunce. Ostavite od četiri do šest tjedana na sunčanu mjestu. Procijedite i ulijte u staklenke. Pijte nekoliko puta na dan po žličicu. Prikladno je i za djecu.

17.  Ulje od trputca
Steriliziranu staklenku napunite nasjeckanim lišćem trputca i prelijte maslinovim uljem tako da potpuno prekrije lišće. Zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Protresite jednom dnevno i nakon dva tjedna procijedite. Možete ga koristiti samostalno ili kao temelj za druge pripravke.

Top biljke koje jačaju imunitet i pobjeđuju stres, umor te bolest
Top biljke koje jačaju imunitet i pobjeđuju stres, umor te bolest

18. Alkoholna tinktura
Postupajte jednako kao i s uljem, ali umjesto ulja koristite votku. Preporučena doza tinkture je od petnaest do dvadeset kapi triput na dan.

19. Čaj protiv teških bolesti
Kad je službena medicina nemoćna ili ljudi jednostavno žele liječiti bolest prirodnim lijekovima, ovaj čaj će im odlično doći. Čaj, naravno, nije samo za teške bolesnike, može se piti i preventivno. Da biste ga pripremili, izmiješajte list breze, hajdučku travu (stolisnik), trputac i list koprive. Čaj se priprema tako da se jedna šaka mješavine potopi u dva decilitra provrele vode i ostavi dva sata da odstoji. Kad se procijedi, spreman je za konzumaciju. Mješavinu čuvajte u staklenoj posudi.

20. Proljetna salata

Trputac je zdrav dodatak salatama. Želite li ga kušati, pričekajte mekše proljetne listove.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu