Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

20 ljetnih recepata: Od mesnih kuglica do juha, složenaca, ribe

Savršen obrok za sebe među ovim receptima će pronaći i ljudi koji meso ne jedu, ali i oni koji bez njega ne mogu zamisliti dan. Također, i za ljubitelje morskih delicija tu je nekoliko ideja

1. Tortilja od salate

Sastojci: 2 krastavca, 1⁄2 manjeg avokada, 2 mrkve, paprika, 1/2 šalice crnih maslina bez koštica, crveni luk, 80 g seitana, peršinov list, 2 žlice limunovog soka, 2 žlice maslinovog ulja, žličica metvice i kopra, 2 žlice senfa, prstohvat šećera, sol, papar, glavica zelene salate

lettuce wrap | Autor: margouillatphotos Foto: margouillatphotos

Priprema:

Pripremite dressing od limunovog soka, maslinovog ulja, senfa, šećera, soli i papra. Sve sastojke dobro izmiješajte u staklenci s poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi. Krastavac i avokado ogulite, prerežite na pola, odstranite košticu i središnji dio krastavaca, pa izrežite krastavac na ploške, a avokado na manje kocke.

Mrkvu naribajte, luk narežite na trake, a masline na ploške. Posložite na očišćene listove zelene salate, na jedan list posložite i usitnjeni seitan, pospite sjeckanim peršinom, metvicom i koprom, te prelijte dressingom. Ako želite u listove salate možete zamotati i pirjano mljeveno meso s povrćem.

2. Juha od slanutka i špinata 

Sastojci: 200 g osušena slanutka, 2 češnja češnjaka, 200 g špinata ili blitve, 4 žlice maslinova ulja, 1 manji poriluk, 5 dl povrtnog temeljca, sol, papar     

Stockfood/Guliver | Autor: Stockfood/Guliver Foto: Stockfood/Guliver

Priprema: 

Slanutak operite i namočite večer prije kuhanja. Skuhajte ga, ali možete koristiti i konzervirani. Trećinu slanutka usitnite u blenderu. Blitvu ili špinat operite i blanširajte u kipućoj vodi nekoliko minuta. Zakuhajte temeljac. Poriluk očistite, operite i nasjeckajte na tanke kolutiće. U veću posudu za kuhanje ulijte četiri žlice maslinova ulja te na njemu pirjajte poriluk i sitno nasjeckani češnjak.  

Kad poriluk povene i postane staklast, dodajte u lonac slanutak, cijeli i usitnjeni, blitvu ili špinat te ulijte vreli povrtni temeljac. Posolite i popaprite prema želji i ostavite da se kuha na laganoj vatri još dvadesetak minuta.

Juhu poslužite u dubokim tanjurima ili zdjelicama te prelijte s malo ekstradjevičanskog maslinova ulja. 

3. Pašta fažol

Sastojci: 200 g sitnije tjestenine, 300 g bijelog graha, 1 mrkva,  5 žlica maslinova ulja, nekoliko komadića pršuta ili pancete, 2 češnja češnjaka, 10 minirajčica, 1 l pilećeg temeljca, 1 žlica bosiljka, nekoliko listića kadulje, sol, papar  

Stockfood/Guliver | Autor: Stockfood/Guliver Foto: Stockfood/Guliver

Priprema: 

Namočeni grah prelijte svježom vodom i stavite kuhati.  Kuhajte ga oko sat vremena, dok omekša, pa ga ocijedite i pola usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. U velikom loncu ugrijte maslinovo ulje, dodajte komade pršuta ili pancete i pržite dvije, tri minute. 

Dodajte češnjak pa kolutiće mrkve i rajčice te podlijte temeljcem i pustite da provrije. Dodajte u lonac cijeli kuhani grah i dio izmiksanoga, sol i papar pa kuhajte nekoliko minuta povremeno miješajući. Tada je vrijeme da juhi dodate tjesteninu, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok omekša, oko deset minuta. 

Juhu podijelite po ugrijanim zdjelicama i poslužite pokapanu s nekoliko kapi ekstradjevičanskog maslinova ulja i s listićima kadulje.

4. Povrtni složenac

Sastojci: 1 patlidžan, 1 tikvica, 1 crvena paprika, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 1 šalica ukuhane rajčice, 2 žlice maslinova ulja, nekoliko grančica majčine dušice, sol, papar, 1 žlica balzamična octa

Stockfood/Guliver | Autor: Stockfood/Guliver Foto: Stockfood/Guliver

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.  U posudu za pečenje ulijte ukuhanu rajčicu i dodajte joj usitnjeni češnjak, nasjeckani luk i maslinovo ulje, te žlicu balzamična octa. Promiješajte, posolite i popaprite. Patlidžan, tikvicu i papriku operite, ogulite i narežite na tanke ploške. Slažite neizmjence različite ploške povrća jednu preko druge u posudu s umakom od rajčice.  

Poprskajte maslinovim uljem, posolite, popaprite i posipajte listićima majčine dušice koje ste skinuli s grančica. Pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći oko 45 do 55 minuta. 

Nemojte prepeći povrće jer mora ostati u komadima. Poslužite vruće, ukrašeno listićima peršina i poprskano s malo maslinova ulja i balzamična octa. 

5. Slani tart sa špinatom

Sastojci: Paket gotovog prhkog tijesta,  2 žlice maslaca, 1/2 glavice luka, 2 češnja češnjaka. 2 jaja, 1 šalica ricotta, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 1/4 žličice crvene paprike, svježe mljeveni crni papar, sol, 2 šalica blanširana špinata (svježega ili odmrznutoga),  2 žlice naribana sira prema izboru

Priprema: 

Obložite tijestom kalup za pečenje, nabodite ga vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta. U tavi rastopite maslac na laganoj vatri, dodajte nasjeckani luk i češnjak te ih svijetlo popržite. Smanjite vatru i maknite na stranu. 

U većoj zdjeli umutite jaja, ricottu, muškatni oraščić, crvenu papriku, crni papar i sol. Kad dobro promiješate, dodajte špinat i naribani sir. Tijesto pečeno do pola izvadite, ohladite i prelijte pripremljenim nadjevom.   

Vratite tart u pećnicu i pecite još 30 do 40 minuta. Kad se nadjev zažuti, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi desetak minuta. Režite kriške i odmah poslužite. 

6. Pita sa srdelama

Sastojci: 250 g brašna, 125 g maslaca, jaje, žličica mljevene crvene paprike, 1/2 žličice soli, 250 g minirajčica, crveni luk, češanj češnjaka, 8-10 srdela iz ulja, 75 g zelenih maslina, ružmarin, bosiljak, origano, sol, papar, maslinovo ulje, 2 dl kiselog vrhnja, 3 jaja, 150 g sira, peršin

Priprema: Stavite brašno na dasku, u sredini utisnite udubinu i dodajte jaje, mljevenu crvenu papriku i sol. Komadiće maslaca rasporedite uokolo po brašnu, te umijesite glatko tijesto. Pokrijte i ostavite 30 minuta u hladnjaku. Pirjajte luk, dodajte češnjak, ružmarin i bosiljak.

Posolite, popaprite, dodajte sušeni origano i 1⁄2 dl vode. Kad uzavre poklopite i pirjajte dok tekućina ne ispari i luk ne omekša. Ostavite neka se ohladi. Razvaljajte tijesto na veličinu kalupa. Izbockajte ga. Na tijesto rasporedite nadjev od luka, a na njega masline i ribu. Izmiješajte vrhnje i jaja, te dodajte ribani sir. Izlijte smjesu po nadjevu. Stavite u pećnicu i pecite oko 30 min na 200°C. 

7. Pečeni brancin s povrćem

Sastojci: 1,5 kg brancina, 300 g krumpira, 250 g mrkava, 300 g crvene paprike, 150 g špinata, 150 g luka, ulje, sol, limun, ružmarin, majčina dušica, vezica peršina, 150 g maslaca, 1/2 patlidžana, 100 g cherry rajčica

Priprema: Očistite ribu pa je operite i posolite. U utrobu stavite malo ružmarina, majčine dušice i peršina. Složite brancin u posudu za pečenje koju ste namastili maslacem pa okolo poredajte kriške limuna te preostale sastojke. Pecite 30-40 minuta na 180°C.

8. Okruglice u bijelom umaku

Sastojci: Okruglice: Šalica krušnih mrvica, 2 žlice maslaca, 1/3 šalice nasjeckanog luka, 1/4 žličice pimenta, češnjak, sol, papar, 1/2 šalice mlijeka, žličica Worcestershirea, 200 g mljevene govedine, 200 g mljevene svinjetine, jaje + bjelanjak, ulje; umak: 2 žlice maslaca, 2 žlice brašna, 1,5 šalica goveđeg temeljca, žličica Worcestershirea, 1/4 šalice vrhnja za kuhanje, sol, papar, 2 žlice peršina

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Priprema:

Zagrijte u tavi maslac na umjerenoj vatri. Dodajte luk, češnjak, piment, sol i papar. Pržite pet minuta. Zalijte mlijekom i dodajte Worcestershire. Neka zakuha pa pospite krušnim mrvicama te miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Pustite da se ohladi. Dodajte meso, jaje i bjelanjak. Pomiješajte.

Premažite pladanj uljem pa na njega poredajte okruglice i ostavite u hladnjaku sat vremena. Ugrijte pećnicu na 200°C i pecite okruglice 20 minuta. Otopite maslac te dodajte brašno i miješajte nekoliko minuta. Zalijte temeljcem i dodajte Worcestershire. Neka zakuha pa ulijte vrhnje i dodajte okruglice. Smanjite vatru i kuhajte desetak minuta. Začinite solju i paprom. Pospite peršinom i poslužite.

9. Okruglice od janjetine s povrćem

Sastojci: za okruglice - 450 g mljevene janjetine ili govedine, luk, 2 kriške odstajaloga kruha, jaje, žlica peršina, žličica kumina, žličica paprike u prahu, sol, papar; povrće - 450 g krumpira, 400 g rajčica iz konzerve, zelena paprika, mrkva, 4 češnja češnjaka, žlica maslinova ulja, 240 ml vode, sol, papar 

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Priprema:

Ugrijte pećnicu na 180°C. Odvojite koricu od mekog dijela kruha i namočite u vodi, zatim pomiješajte sve sastojke za okruglice osim mesa. Dobro sjedinite pa tek onda dodajte meso i još rukama pomiješajte. Oblikujte u loptice i ostavite u hladnjaku pola sata.

U vatrostalnu posudu poredajte povrće i loptice pa dodajte nasjeckane rajčice iz konzerve, vodu i maslinovo ulje. Začinite solju i paprom, promiješajte te pecite 45-50 minuta.

10. Vegetarijanske kuglice

Sastojci: 40 dag feta sira, 3 dcl mlijeka, 30 dag tikvica, 30 dag poriluka, 20 dag celera, 4 jaja, 500 g krušnih mrvica, 3 režnja češnjaka, dcl maslinovog ulja, 20 dag oštrog brašna, sol, papar

Priprema:

Od jaja odvojite žumanjke i pomiješajte ih u zdjeli s 20 dag krušnih mrvica te sa svim sastojcima osim brašna. Mrvice postupno dodajte dok smjesa ne postane kompaktna. Tikvice naribajte i posolite pola sata prije te protisnite ih da puste vodu. Celer i poriluk se mogu ranije, ako želite, izdinstati na laganoj vatri dok povrće ne uvene i dobije zlatno rumenu boju. I njih naribajte.

Oblikujte kuglice te ih panirajte u brašnu i mlijeku te na kraju u umućena dva jaja sa solju i ostatkom krušnih mrvica. Pecite polpete u dubokom vrućem ulju. Možete ih servirati na rukoli i bosiljku s feta sirom.

11. Okruglice s tjesteninom

Sastojci: Okruglice: 2 žlice maslinova ulja, luk, češanj češnjaka, 75 g pinjola, 400 g mljevenog mesa, limetin sok, jaje, 140 g krušnih mrvica, šaka peršina, sol, papar; umak: celer, mrkva, luk, češanj češnjaka, 750 g rajčica, šalica nasjeckanog peršina, šalica listića bosiljka, 2 žlice maslinova ulja, 2 žlice maslaca, 300 g špageta 

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Priprema:

Ugrijte ulje u tavi pa prepržite luk, češnjak i pinjole. Pomiješajte mljeveno meso s limetinim sokom, jajem, krušnim mrvicama i peršinom. Dodajte luk, češnjak i pinjole te još promiješajte. Začinite s malo soli i papra. Oblikujte smjesu u okruglice i stavite na pladanj. Ostavite ih da odstoje sat vremena u hladnjaku.

Za to vrijeme napravite umak. Nasjeckajte rajčicu, celer, mrkvu, luk i češnjak. Pospite začinima pa prelijte uljem i kuhajte sat vremena. Dodajte maslac i kuhajte dok se ne zgusne, još oko deset minuta. Ugrijte ulje u tavi i ispržite okruglice, a za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Poslužite uz umak posuto peršinom.

12. Punjeni luk u košuljici od pancete

Sastojci: 5 glavica luka, 5 ploški pancete, ružmarin, žličica češnjaka u prahu, 3 žlice maslinova ulja, 80 g parmezana, 1 dl kiselog vrhnja, sol, papar, majčina dušica, 2 ukiseljene lučice

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Priprema:

korak 1: Luk očistite od ljuske i stavite kuhati glavice. Kad voda zavrije, kuhajte ga 10-ak minuta. Izvadite ga šupljikavom žlicom i ostavite da se malo ohladi. 

korak 2: Nožem odrežite vrhove. Sredinu izdubite pazeći da vrhovi ostanu neoštećeni. Omotajte svaku glavicu ploškom pancete, učvrstite čačkalicama i složite u lim obložen papirom za pečenje. 

korak 3: Nasjeckajte ukiseljene lučice, unutrašnjost i vrhove luka. Zagrijte u dubljoj tavi malo ulja i prepržite sjeckani luk 2-3 minute. Maknite s vatre. Umiješajte lučice, kiselo vrhnje, majčinu dušicu, sol i papar. Smjesom nadjenite svaku glavicu luka. Pospite ih ribanim parmezanom i položite preko svake grančicu ružmarina. Pecite ih 20-ak minuta na 200°C.

13. Lađice od patlidžana s povrćem i gljivama

Sastojci: 3 manja patlidžana, ulje za prženje, 200 g mini rajčica, 1/2 glavice luka, 100 g šampinjona, manji vrganj, češanj češnjaka, sol, papar, list celera, sjeckani peršin, 3 žlice riže, žlica krušnih mrvica, maslinovo ulje

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Priprema: 

korak 1: Patlidžane kuhajte 20 minuta u vodi. Rižu skuhajte, a gljive i luk nasjeckajte. U tavi na maslinovu ulju propirjajte luk, dodajte zgnječeni češnjak, a zatim gljive. Pirjajte sve pet minuta, maknite s vatre i umiješajte ocijeđenu rižu. 

korak 2: Začinite solju i paprom, sjeckanim listom peršina i celera. Izvadite kuhane patlidžane i ostavite neka se ocijede i ohlade. Prerežite ih po dužini na pola. Veći dio izdubite žlicom. Izvađenu unutrašnjost patlidžana sitno nasjeckajte i pomiješajte s pripremljenom smjesom od gljiva i riže. 

korak 3: Zdjelu za pečenje premažite uljem i složite u nju nadjevene patlidžane. Posložite po smjesi mini rajčice i pospite krušnim mrvicama. Poprskajte ih s malo ulja, ulijte malo vode po dnu zdjele i pecite 15 minuta na 220°C.

14. Punjene tikvice

Sastojci: 2 glavice luka, 2 veće tikvice, 1/2 kg miješanog mljevenog mesa, 3 žlice riže, jaje, 3 žličice mljevene crvene paprike, 2 žlice brašna, kopar, sol, papar, kocka za juhu ili 1/2 l juhe, ulje

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Priprema:

korak 1: Ogulite luk i sitno ga nasjeckajte. Popržite ga na ulju dok ne postane staklast. Dodajte meso i sve dobro izmiješajte. Pržite desetak minuta. 

korak 2: Rižu skuhajte u malo vode da ostane napola tvrda. Dodajte je poprženome mesu. Začinite žličicom crvene paprike, solju i paprom. Dobro izmiješajte i ostavite neka se smjesa ohladi. Tikvicama odrežite oba kraja i žlicom izdubite sredinu. U ohlađeno meso umiješajte jaje i napunite tikvice. Stavite ih u vatrostalnu zdjelu. 

korak 3: Brašno popržite na ulju, dodajte mljevenu crvenu papriku te dolijte juhe ili kocku rastopljenu u vodi. Umak prelijte preko tikvica i pecite poklopljeno u pećnici na 200°C oko 30 minuta. Začinite sitno sjeckanim koprom prije posluživanja. 

15. Ljetno varivo s povrćem

Sastojci: 150 g kostiju, 150 g goveđeg flama za juhu, 80 g graška, 2 mrkve, manja žuta paprika babura, manji celer, korabica, manja rajčica, crvena paprika, 3 žlice ulja, 3 žlice brašna, sol, peršin

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Priprema: 

Korak 1: Operite kosti i stavite s mesom kuhati u slanu vodu. Kuhajte otprilike sat vremena, a zatim juhu procijedite. 

Korak 2: Nasjeckajte meso na rezance. Operite i očistite povrće. Izrežite ga na komadiće i pirjajte na ulju dok ne postane mekano. Kad je povrće mekano, dodaje brašno i crvenu papriku. Promiješajte i dolijte juhu od kostiju. 

Korak 3: Povremeno promiješajte i kuhajte još kratko vrijeme. U juhu možete ukuhati žličnjake, a prije posluživanja u svaki tanjur dodajte i malo nasjeckanoga kuhanog mesa. Ukrasite peršinom.

16. Gusta juha od tikvica

Sastojci: kg tikvica, 2 češnja češnjaka, žumanjak, 125 ml kiselog vrhnja, litra povrtnog temeljca ili vode u kojoj se se kuhale tikvice, 2 žlice maslinova ulja, žlica brašna, sol, papar, vezica peršina, 2-3 kapi balzamičkog octa

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Priprema: 

Korak 1: Vrh okruglih zelenih tikvica prerežite. Izdubite žlicom unutrašnjost, a kore ostavite kao zdjelice za posluživanje. 

Korak 2: Meso tikvica nasjeckajte i skuhajte s češnjakom. Ako nemate povrtni temeljac, vodu u kojoj su se kuhale tikvice sačuvajte. Tikvice pasirajte štapnim mikserom.

Korak 3: Na ulju kratko popržite brašno, dodajte usitnjene tikvice i češnjak te dolijte vodu u kojoj su se tikvice kuhale ili još bolje povrtni temeljac. Kuhajte desetak minuta.

Korak 4: Umutite kiselo vrhnje sa žumanjkom. Maknite juhu s vatre i umutite. Vratite na vatru i prokuhajte još pet minuta. Dodajte nekoliko kapi octa. Poslužite juhu u kori od tikvica, a prije posluživanja pospite je sjeckanim peršinom.

17. Maneštra od graha

Sastojci: 200 g grama, 150 g krumpira, 80 g riže, mrkva, stapka peršina, 1/4 korabice, 2 žlice pirea od rajčice, sol, 4-5 zrna šarenog papra, prstohvat mljevene crvene paprike, 1/2 dl maslinova ulja

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Priprema: 

Korak 1: Ogulite krumpir i narežite na kockice. Mrkvu ogulite i naribajte, a korabicu nasjeckajte. Peršinov list sitno narežite.

Korak 2: Očistite grah i skuhajte ga u vodi. Ocijedite ga, dolijte novu vodu, posolite i kuhajte. Kad grah napola omekša, dodajte krumpir, pire od rajčice, mrkvu, korabicu i peršinov list. 

Korak 3: Ukuhajte očišćenu i opranu rižu. Začinite solju, paprom i mljevenom paprikom te dolijte maslinovo ulje. Kuhajte sve još 20-ak minuta.

18. Hobotnica ispod peke 

Sastojci: hobotnica od 2 kg, 1 kg krumpira, 2 glavice luka, 3 češnja češnjaka, 3 mrkve, sol, 2 grančice ružmarina, 3 grančice majčine dušice, maslinovo ulje 

Priprema: 

Hobotnicu odmrznite. Krumpire ogulite i narežite na četvrtine te ih stavite u lim za pečenje. Luk očistite i također narežite na četvrtine i dodajte ga krumpiru, baš kao i češnjeve češnjaka. Posolite nakapajte maslinovim uljem, dodajte listiće ružmarina i majčine dušice i promiješajte. 

Očišćene mrkve narežite na deblje kolutove te ih dodajte krumpiru. Preko narezana povrća položite hobotnicu i nakapajte je s malo maslinova ulja. Stavite je na vatru, prekrijte ugrijanom pekom koju dobro zagrnite žeravicom. 

Nakon 45 minuta pečenja okrenete je i ostavite da se peče još 20 minuta.  Na jednak način možete pripremiti i hobotnicu u pećnici, koristeći neku posudu za pečenje s poklopcem. Pečenu hobotnicu i krumpire poslužite sa zelenom salatom.

19. Najbolji brudet

Sastojci: 1,5 kg hobotnice, 3 glavice luka, vezica peršina, 3 češnja češnjaka, 3 velike rajčice ili 1 konzerva pelata, maslinovo ulje, sol, papar, 3 dl crnog vina, 2 lovorova lista, 10 ukiseljenih lučica  

Stockfood/Guliver | Autor: Stockfood/Guliver Foto: Stockfood/Guliver

Priprema: 

Hobotnicu očistite, natucite je te, prema želji, skuhajte unaprijed, ali možete je i odmah narezati na komadiće i pripremati. Luk, češnjak i peršin sitno nasjeckajte i stavite ih pržiti u veliku posudu na lagano zagrijano ulje. Kad luk postane staklast, dodajte hobotnicu i pirjate je miješajući nekoliko minuta. 

Dodajte rajčice očišćene od sjemenki i narezane na kockice ili konzervu pelata. Prelijte vodom da se prekrije sadržaj u loncu, dodajte vino, lovor te lagano posolite i popaprite. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok hobotnica omekša. Na kraju dodajte lučice.    

Gotov brudet poslužite topao uz kuhanu tjesteninu ili palentu, prije posluživanja posipajte nasjeckanim peršinom i pokapajte finim ekstradjevičanskim maslinovim uljem.

20. Bruschette caprese

Sastojci: 8 kriški kruha, 200 g mozzarelle, 2 rajčice, češanj češnjaka, 4 žlica maslinova ulja, rikola, sol, papar, 2 limenke tune  

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Priprema:

Narežite mozzarellu, rajčicu i ocijedite tunjevinu. Popecite kriške kruha na roštilju ili u tavi. Svaku krišku kruha premažite češnjakom i nakapajte s malo ulja. Na kriške stavite rukolu, mozzarelu, rajčicu i začinite s malo soli i papra. Na vrh bruschetta stavite tunjevinu u maslinovu ulju. Bruschette ukrasite listićima rukole i odmah poslužite.

Komentari (3)
  • sve u jednom loncu. naglo pečena piletina, rezana na sitnije komade, pa dinstati luk, dodati narezanu rajčicu, tikvice , malancani oli ti patliđani, slanutak , malo korjena celera, dvije paprike. češnjaka , čaša bijelog vina, peršin, sol, papar .. neka krčka olo pola sata, dobar tek :)

    11. 8. 2018,   12:40
  • vegetarijanske kuglice mljacc

    11. 8. 2018,   18:28