Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

20 super recepata za proljetno čišćenje bez štetnih kemikalija

20 super recepata za proljetno čišćenje bez štetnih kemikalija

Ne robujte navikama i nemojte kupovati skupa sredstva za čišćenje, čiji je kemijski sastav često štetan za kožu, oči i vaš dišni sustav, a može naštetiti i kućnim ljubimcimaa

VIDEO

Proljetno čišćenje odlična je prilika da pomaknete sav namještaj i obrišete podove ispod njega, te da prebrišete ukrase na policama i izbacite sve nepotrebne sitnice koje se nagomilaju u ladicama, kako biste potpuno osvježili svoj životni prostor. „Naoružajte“ se običnim alkoholnim octom, sodom bikarbonom, eteričnim uljima, te boraksom i – krpom namočenom u vruću vodu. Proći ćete jeftinije, ali i jednako efikasno očistiti svoj prostor.

Boraks, ili borna sol, odlikuje se, na primjer, snažnim antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima i inače se dodaje sredstvima za čišćenje da bi pojačao njihovo svojstvo. U većim količinama može biti otrovan, pa ga je moguće kupiti samo u trgovinama s opasnim kemikalijama, gdje će vas upozoriti na doziranje, a blažu verziju i u ljekarnama.

Kečap uklanja masne mrlje u pećnici, Cola odčepljuje odvod
Kečap uklanja masne mrlje u pećnici, Cola odčepljuje odvod

Može se koristiti u kombinaciji s alkoholnim octom, limunskom kiselinom, sodom bikarbonom i sapunima za čišćenje za različite namjene: Čišćenje kupaonice i wc-a, podova, tepiha, kao sredstvo za pranje suđa ili za površine u kuhinji ili kupaonici koje treba dezinficirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Soda bikarbona je dostupnija, a podjednako je efikasna. Pasta od sode bikarbone pomiješane s malo vode vrlo je učinkovita u skidanju mrlja od kamenca u kupaonici, kao i onih od masnoće u kuhinji (te mrlje možete izribati i krupnom morskom solju), ali i raznih mrlja na tepihu, ili na kauču, na primjer. Samo ih istrljajte tom pastom i ostavite da se soda osuši, pa usisajte prah.

Osim što neće izbijeliti boju tkanine, soda bikarbona uklonit će i sve neugodne mirise. I alkoholni ocat je čudesni pomoćnik u čišćenju: uklanja masnoću, sapunicu i prljavštinu s mnogih površina, a slično djeluje i sok od limuna.

I ocat i limun možete miješati sa sodom bikarbonom, kako biste dobili abrazivno sredstvo i lakše očistili tvrdokorniju prljavštinu u kupaonici, hladnjaku ili perilici suđa. Mnoge površine u domu možete prebrisati i krpom namočenom u vruću vodu s baznim bio sapunom za izradu deterđenata (može se nabaviti u trgovinama s eko proizvodima), uz dodatak nekoliko kapi izabranih eteričnih ulja.

Eterično ulje eukaliptusa, čajevca, paprene metvice ili lavande djelovat će pročiščavajuće i dati ugodan miris. S druge strane, drvene površine koje treba ispolirati prebrišite krpom na koju ste kapnuli par kapi maslinovog ulja.

Kuhinja

Kuhinjski elementi

U bočicu s raspršivačem u koju ste stavili vruću vodu dodajte 10-ak kapi eteričnog ulja čajevca i 20 kapi eteričnog ulja limuna. Pošpricajte kuhinjske elemente iznutra, pa odmah prebrišite suhom krpom. Istom mješavinom možete prebrisati i vrata kuhinjskih elemenata, osim ako su od čistog drva. U tom slučaju prebrišite ih suhom krpom na koju ste nakapali malo maslinovog ulja.

Za kuhinjske pultove pripremite pastu od pola šalice sode bikarbone i alkoholnog octa (po potrebi). Namočite krpu u tu pastu, pa dobro istrljajte pult. Isperite krpom namočenom u čistu vodu. Druga mogućnost je da kuhinjski pult pospete krupnom morskom solju, pa prerežete jedan limun i polovicom sol u pult. Ostavite da malo odstoji, pa prebrišite krpom namočenom u vodu.

Pećnica

U 1,5 šalicu sode bokarbone dodajte ¼ šalice octa i 20 kapi eteričnog ulja limuna. Izvadite rešetke iz pećnice i oribajte ih tom mješavinom. Pastu nanesite na stranice pećnice i vrata krpom ili četkom, dobro izribajte i ostavite da odstoji preko noći, kako bi pasta upila masnoću. Uklonite krpom namočenom u vodu.

Štednjak

Površinu klasičnog štednjaka ili keramičke ploče operite pastom koju ste napravili od dvije žlice sode bikarbone i malo vode, toliko da dobijete pastu kojom možete istrljati masne mrlje i prljavštinu. Isperite krpom namočenom u toplu vodu i prebrišite suhom krpom.

Ako imate štednjak s plamenicima koje treba očistiti, uzmite staru četkicu za zube, namočite ju u vodi i u sodu bikarbonu, pa njome istrljajte svaki plamenik. Uklonite pastu krpom namočenom u toplu vodu.

Kako skratiti proljetno čišćenje u stanu, a da ipak sve zablista
Kako skratiti proljetno čišćenje u stanu, a da ipak sve zablista

Hladnjak

Pomiješajte čašu bijelog (alkoholnog) octa i čašu vode te dodajte 15 kapi ulja čajevca. Natočite u bočicu s raspršivačem, pa poprskajte policu po policu, protrljajte vlažnom krpom i prebrišite suhom.

Da biste dezinficirali hladnjak i uklonili plijesan, zu bočici s raspršivačem pomiješajte 1 žličicu boraksa, pola žličice sode za pranje (natrijevog karbonata) i 2 žlice soka od limuna, pa dodajte 1 šalicu jako vruće vode. Dobro promućkajte. Pošpricajte površine koje želite dezinficirati i isperite ga spužvicom.

Pločice

Pripremite mješavinu vode i alkoholnog octa u omjeru pola:pola pa utočite u bočicu s raspršivačem. Pošpricajte pločice i prebrišite ih spužvicom. Da biste oribali masnoću s pločica iznad štednjaka, spužvicu namoćenu u ocat i vodu namočite u sodu-bikarbonu i njome izribajte masne mrlje. Isperite krpom namočenom i toplu vodu.

Daske za rezanje

Drvene daske za rezanje izribajte pastom od sode bikarbone i malo vode, pa ostavite da odstoje 10- ak minuta i isperite pod vodom. Na plastične daske za rezanje pospite krupnom solju pa izribajte polovicom limuna.

Young woman squeezing lemon, studio shot

Mikrovalna pećnica

Stavite u mikrovalnu pećnicu zdjelu s malo vode i nekoliko kriški limuna, pa zuagrijte. Otvorite pećnicu i ostavite da se malo ohladi. Isperite krpom namočenom u vruću vodu. Kanta za smeće Napunite kantu za smeće s dvije do tri litre vruće vode, dodajte šalicu alkoholnog octa i 10 kapi eteričnog ulja limuna.

Protresite kantu da mješavina vode i octa zalije sve stranice. Ostavite da se malo ohladi, pa tom vodom izribajte kantu iznutra i izvana.

Dnevna soba

Tepih

Pomiješajte pola šalice boraxa, šalicu sode bikarbone i malo suhog ružmarina, ili eteričnog ulja lavande. Pospite po tepihu, ostavite 20-ak minuta, pa usisajte.

Kauči

Osvježite tkaninu mješavinom vruće vode i 20 kapi eteričnog ulja čajevca ili lavande koje u bočici s raspršivačem. Jednostavno – pošpricajte na večer i ostavite da se suši do ujutro. Parketi Pomiješajte 5 litara vruće vode kojoj ste dodali ¾ šalice maslinovog ulja i 1 žlicu eteričn og ulja limuna. Namočite krpu u tu mješavinu, dobro ocijedite i prebrišite parkete.

Prozori

Za pranje stakala: Pomiješajte ¼ šalice alkoholnog octa i 4 šalice vode, te dodajte jednu žlicu eteričnog ulja limuna. Prelijte u bočicu s prskalicom i dobro protresite prije upotrebe. Za drveni dio: Prebrišite okvire vodom kojoj ste dodali nekoliko kapi maslinovog ulja. PVC prozore operite vrućom vodom kojoj ste dodali nekoliko kapi limuna.

Fotolia

Spavaća soba

Madraci

Pripremite dvije vrećice soda bikarbone i 10 kapi eteričnog ulja lavande, mente ili citrusa. Sodu bikarbonu istresite u posudicu sa čepom, pa nakapajte ulje i dobro protresite.. Uzmite sito za brašno i prosijte mješavinu tako da njome posipate čitavi madrac.

Ostavite da odstoji nekoliko sati pa temeljito usišite usisavačem. Soda bikarbona će upiti vlagu koja pogoduje razvoju grinja, a eterično ulje dezinficirati madrac i ostaviti ugodan miris.

Jastuci

Na isti način – sa sodom bikarbonom kojoj ste dodali eterično ulje – možete očistiti i jastuke. No, njih nakon svega svakako objesite na sat, dva na prozor, kako bi odstajali na suncu.

Ormari

Unutrašnjost i stranice ormara prebrišite suhom krpom na koju ste nakapali malo maslinovog ulja. Osvježivač zraka Napravite prirodni osvježivač u bočici s raspršivačem: u toplu vodu dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande ili bergamota. Oba ulja djeluju umirujuće.

Poprskajte lagano po zavjesama ili tepihu. Alternativa je da nekoliko štapića za uši umočite u omiljeno eterično ulje i ostavite u maloj čašici za alkohol, ili zdjelici na noćnom ormariću.

Kupaonica

Školjka punu šalicu sode bikabrone u školjku (posebno na mjesta gdsje se skuplja kamenac) i ostavite da odstoji oko sat vremena. Zatim četkom za pranje wc-a utrljajte sodu u školjku, pa prelijte šalicomalkoholnog octa. Ostavite nekoliko minuta i isperite.

Druga je mogućnost da pomiješate 1 šalicu alkoholnog octa, ¼ šalice sode bikarbone i 20 kapi eteričnog ulja čajevca. Izlijte u školjku, posebno na mjesta gdje ima kamenca, ostavite 15-ak minuta, izribajte četkom i isperite.

Kada

Da biste očistili kadu od plijesni, poprskajte čisti alkoholni ocat po kadi i ostavite da odstoji oko pola sata, pa isperite toplom vodom. Alternativno, pomiješajte sodu bikarbonu s malo biološkog sapuna za deterđent pa izribajte kadu. Isperite vrućom vodom.

Tuš i pipe Ako imate kapljice kamenca na glavi tuša ili pipama, pošpricajte ih s dosta alkoholnog octa i zamotajte s krpom i ostavite da odstoji sat ili dva. Po potrebi, možete ostaviti i preko noći. Ujutro isperite s vodom i izglancajte tuš i pipe sa suhom krpom.

Tuš kabina i wc daska

Za svakodnevno čišćenje tuš kabine u bočici s raspršivačem pomiješajte s vodom kojoj ste dodali alkoholni ocat i nekoliko kapi eteričnog ulja limuna ili čajevca. Pošpricajte i prebrišite suhom krpom. Istom mješavinom svakodnevno možete dezinficirati i dasku na wc-školjki.

Ogledalo

Ocat je najbolje sredstvo za čišćenje stakla – prebrišite ogledalo s alkoholnim octom koji ste pomiješali s vodom u omjeru pola-pola. Pločice Pripremite 7 čaša vode (oko 1,5 litra), ½ čaše sode bikarbone, 1/3 čaše soka od limuna ili jednu žlicu limunske kiseline i ¼ čaše alkoholnog octa.

U vodu dodajte sodu, pa limun i ocat, pričekajte da se pjenjenje smiri, pa spužvicom ili četkicom za zube tom smjesom izribajte pločice, posebno fuge između pločica. Obrišite krpom namočenom u vodu.

Osvježivač zraka

Staklenku do polovice napunite sodom bikarbonom, pa nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja limuna ili naranče, ili njihovu kombinaciju. Prekrijte gazom i pričvrstite, ili na limenom poklopcu staklenke napravite nekoliko rupica, pa poklopite.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje