Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

24 moćna i fina smoothieja za lako mršavljenje i detoksikaciju

24 moćna i fina smoothieja za lako mršavljenje i detoksikaciju

OSVJEŽAVAJUĆE Sezonsko povrće i voće odlični su za smoothieje, a osim koprive, špinata i blitve dodajte im i zdrave masnoće poput kokosovog ulja ili lanene sjemenke

VIDEO

Smoothieji su lako probavljivi obroci, ne sjedaju na želudac i ne opterećuju probavu te su idealni za gubitak kilograma, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Prednost je smoothieja što se pripravljaju u tren oka, jer pitanje je kada bi u tako kratkom vremenu unijeli u sebe toliko “zelenjave” i ostalog svježeg povrća i voća.

Osim njih, važan su sastojak smoothieja i ugljikohidrati, ali i zdrave masti koje su dio naše prehrane, čak i kad se o mršavljenju radi. Zato prilikom miksanja dodajte kokosovo ulje ili avokado.

- Kokosovo ulje, primjerice, su zdrave masti i preporučujem da ga dodajete u svaki smoothie. Ubrzava metabolizam masti ubrzavajući izgaranje masnoće, pogotovo na trbuhu, a pomaže i kod uklanjanja celulita. Možete dodati i žlicu ulja konoplje - kaže Marić Bulat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I proljetne biljke uvelike pomažu detoksikaciji. Kopriva se samostalno nekad koristi i za instant mršavljenje. Dokazano je da u 24 sata, uz nešto manji unos hrane, skida i do 1,5 kilogram. Ako koprivu dodajemo u smoothieje možemo dodati ili listove svježe koprive ili pripravljen čaj od koprive. Izvrsna je jer potiče izmjenu tvari, čisti organizam i pomaže izbacivanju toksina. Odlična je i kod proteinske dijete jer pomaže izbacivanju viška amonijaka iz tijela.

shutterstock

- Najbolje je u smoothiejima koristiti sezonske namirnice koje pronađete na placu. Svježi špinat bogat je beta-karotenom i željezom, a jagode imaju veliku količinu C vitamina. Banana je bogata kalijem i magnezijem, a đumbir koji će osvježiti baš svaki smoothie važan je za izmjenu tvari potpomažući lakše izbacivanje toksina. Blitva je bogata vlaknima za produljenje osjećaja sitosti, a limun će pak dati kiselost i učinkovito će očistiti jetru - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Kako biste postigli maksimalni učinak, smoothieje pijte kao međuobrok, i to dva na dan.

- Hoće li smoothie postati obrok ili međuobrok ovisi i o dnevnim energetskim potrebama. Može biti i zamjena za obrok, iako ne preporučujem da njime mijenjate ručak, već doručak i večeru. Ako se odlučite na jednu vrstu “smoothie dijete”, nemojte pretjerivati nego maksimalno na smoothiejima budite tri dana. Mišljenja sam da se ne treba odricati krute hrane - govori Marić Bulat.

Zdravi obiteljski meni: Tjedni jelovnik za prevenciju pretilosti
Zdravi obiteljski meni: Tjedni jelovnik za prevenciju pretilosti

Recepti za smoothieje

Najbolji proljetni smoothie od koprive

Sastojci: 50 g mladih listova koprive, banana, žlica limunova soka, 2 žlice meda, 2 dl vode, chia sjemenke po želji

Priprema: Izmiksajte sastojke u blenderu i popijte svježe. Ako nemate svježe listove koprive, zamijenite ih svježim listovima špinata, napravite čaj od dvije žličice sušene koprive i 2 dl vode te izmiksajte s ostalim sastojcima, savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

Energetska bomba  

Sastojci: 450 ml bademova mlijeka, 450 g svježeg baby špinata, 450 g jagoda, banana, žlica svježeg đumbira, žličica kokosova ulja, tri žlice zobenih pahuljica

Smoothie od mrkve i jabuke

Sastojci: 6 listova koprive, mrkva, jabuka, voda

Jagodni napitak

Sastojci: 2 dl sirutke, mala mjerica jagoda (250 g), žlica lanenih sjemenki, žličica kokosova ulja, zobene pahuljice radi gustoće (po želji).

Najluđi dodaci pizzi na svijetu: Od banana i batata do žaba...
Najluđi dodaci pizzi na svijetu: Od banana i batata do žaba...

Smoothie od blitve

Sastojci: 340 g svježe blitve, 340 ml voda, 3 banane, 1/4 avokada, med

Napitak od naranče i mrkve

Sastojci: mrkva, naranča, banana, šalica leda, šalica narančina soka

Priprema: Mrkvu nasjeckajte sve smiksajte u blenderu. Želite li rjeđi smoothie, izostavite bananu.

Zelena rapsodija okusa

Sastojci: veća jabuka, 2 šalice špinata, 3 žličice, nasjeckanog korijandera, limun, šalica svježe, cijeđenog soka od naranče, 2 žličice đumbira, 1/3 banane, žličica cimeta

Priprema: Sve sastojke nasjeckajte i stavite u blender. Miješajte dok ne nastane homogena smjesa.

Detoks od borovnica i malina

Sastojci: šalica svježih ili zamrznutih borovnica, šalica zamrznutih malina, šalica voćnog jogurta, žličica mljevenog cimeta, korijen svježeg đumbira veličine 1,5 cm, voda

Priprema: Đumbir naribajte na sitno pa sve sastojke smiksajte u blenderu. Dodati možete i sok od naranče.

Avokado smoothie

Sastojci: 1/2 zrelog avokada, velika banana, list špinata, žličica mljevenih sjemenki lana, 1,5 dl mlijeka

Priprema: Bananu staviti u zamrzivač na 30 minuta. Potom sve sastojke samo ubacite u blender i izmiksati u jednoličnu smjesu.

Orašasti užitak

Sastojci: banana, žličica zelene pšenice, 5-6 badema, stevia po želji, 2-3 dl vode

Priprema: Sve smiksajte i popijte u pola sata nakon treninga. Ovaj smoothie odličan je za poslije treninga. Banana sadrži škrob koji će razgradnjom u probavnom sustavu dovesti do oslobađanja glukoze koja je mišićima potrebna kao izvor energije za oporavak nakon treninga ili za nadomjestak potrošenoga glikogena. Malo glukoze ne znači debljanje nego obnovu zaliha energije. 

Napitak od banane i đumbira

Sastojci: narezana banana, 3/4 šalice jogurta, 1 žlica meda, 1/2 žličice svježe naribanog đumbira

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksajte dvije minute.

Smoothie za ubrzavanje metabolizma

Sastojci: 2 dl jogurta, 8 badema, šalica zamrznutih jagoda, 3/4 šalice zelenog čaja, žličica lanenih sjemenki, 1/4 žličice cimeta, 1/4 šalice cvjetića brokule

Banana miks

Sastojci: banana, kivi, 3 žličice meda, šalica jogurta, šalica leda

Priprema: Narežite mrkvu, naranču i bananu. Sve sastojke stavite u mikser i miksajte.

Povrtni napitak

Sastojci: kriška korabice, svježe lišće peršina (količina po želji), šalica brokule, žlica lanenih sjemenki, 2 dl vode

Priprema: Korabicu nasjeckajte, a brokuli odstranite stabljiku i natrgajte na cvjetiće. Sve sastojke miksajte u blenderu.

Voćna bomba

Sastojci: grejp, kruška, naribana korica limuna, količina po želji, naribani đumbir, količina po želji, 1 žličica meda, 2 dl vode

Priprema: Smiksajte sastojke u blenderu i popijte svježe. Grejp, limun i đumbir čine ovaj smoothie izuzetno ukusnim napitkom za razbuđivanje. 

Smoothie od blitve i ananasa

Sastojci: kolut svježeg ananasa, veći list blitve, 1 jabuka, žličica chia sjemenki, žličica agava sirupa, 1/2 čaše vode

Priprema: Blitvu temeljite operite pod vodom pa usitnite. Ananas narežite na kockice. Jabuku ogulite I narežite na kockice pa sve stavite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Bobičasti 'špricer'

Sastojci: 2 šake zamrznutog šumskog voća, 6-8 jagoda, 2 žličice limunova soka, žlica javorova slada, mineralna voda

Priprema: Voće uz dodatak limunova soka i šećera dobro izmiksajte, a dobivenu voćnu smjesu protisnite kroz cjediljku i na kraju dodajte malo mineralne vode kako bi se postigla željena gustoća.

Hrvatske vjenčanice – Idealan omjer modernog i romantičnog
Hrvatske vjenčanice – Idealan omjer modernog i romantičnog

Egzotika u čaši

Sastojci: 1/2 šalice zamrznutog miješanog bobičastog voća, 1/2 šalice narezanog manga, 1/2 zrele banane, 1,5 dcl cijeđenog soka od naranče

Priprema: mango ogulite i narežite na kockice. Dodajte ostale sastojke i smiksajte najvećom brzinom.

Smoothie od banane i chia sjemenki

Sastojci: banana, 1/2 šalice bademova mlijeka, žličica chia sjemenki, 4 lješnjaka, 4 badema

Priprema: Najvećom brzinom miksajte sve sastojke. Možete dodati i orahe.

shutterstock

Smoothie za ravan trbuh

Sastojci: 2 velike kruške ili jabuke, 2 dl mlijeka, 125 g probiotičkog jogurta, žlica kokosova ulja, dvije žlice sitnih zobenih pahuljica, komadić svježeg đumbira, pola žličice cimeta, prstohvat soli, žličica meda

Priprema: Kruške ili jabuke ogulite i narežite na kockice. Đumbir naribajte, pa sve sastojke izmiksajte u blenderu.

Vitaminsko osvježenje

Sastojci: šalica špinata, 1 jabuka, 1 žličica cimeta, sok od limuna, 2-3 dl vode

Priprema: Izmiksajte sve sastojke i popijte svježe. Špinat je pun vitamina, minerala i vlakana, a ujedno je niskokalorična namirnica. 

Magična aronija

Sastojci: šalica mlijeka, banana, šaka svježih bobica aronije, 2 žličice mljevenih lanenih sjemenki, 1 žličica chia sjemenki, 1 žličica sušenih goji bobica

Dreamstime

Napitak od jagoda s jogurtom

Sastojci: šalica jagoda, banana pola šalice niskomasnog jogurta ili mlijeka, par kockica leda, malo cimeta

Priprema: Sve izmiksajte u blenderu. Umjesto jogurta možete iskoristiti i kefir.

Sportski smoothie

Sastojci: banana, žličica bundevinih sjemenki, 2-3 suhe smokve (ili nekoliko komada grožđica), kriška korabice, mrkva

Priprema: Sve sastojke smiksajte u blenderu. Suhe smokve sadrže vitamine skupine B, kao što su niacin, piridoksin, pantotenska i folna kiselina, koji sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. Suhe smokve odličan su izvor minerala kalcija, cinka, kalija, selena, željeza i bakra. 

Doručak iz čaše: Smoothie će vas brzo razbuditi i dati vam energiju

Dreamstime

Doručak je najvažniji obrok, a smoothie je odličan izvor energije i hranjivih tvari, što ga čini zdravijim odabirom od peciva od bijelog brašna ili masnih namirnica. Osim što je ukusan, zdravi napitak jača imunitet, razbuđuje i daje dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ovaj obrok u blenderu je gotov za tren i lako ga je popiti, pa vam štedi vrijeme.

Bobičasto voće produljuje sitost i smanjuje apetit

Fotolia

Jagode, maline, borovnice i ostalo bobičasto voće bogato je vitaminima i mineralima, a siromašno kalorijama. Bobice obiluju i vlaknima, zbog čega mogu smanjiti apetit i povećati osjećaj sitosti, a dat će zdravom smoothieju odličan okus.

VIDI OVO: Bizarni seksualni običaji diljem svijeta

Pogledajte novi gastro serijal 24sata 'Ljubav ide kroz želudac':

VIDI OVO: 15 bizarnih činjenica o spermi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje