Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

25 recepata za zdrave domaće kompote s medom - prefini su

None Foto: 123RF

Dodavanjem grožđica i meda smanjite količinu rafiniranog šećera. Prezrelom voću ne treba meda niti smeđeg šećera, kao niti slatkom grožđu - birajte slađe sorte

Jednu od omiljenih delicija tradicionalne zimnice s vremenom su izgurali kupovni slatkiši, no polako, ali sigurno kompoti ponovno postaju zdravi kulinarski trend. Prema preporukama nutricionista, kompoti ne mogu zamijeniti voće, ali su odlična alternativa nezdravim desertima koji obiluju mastima i rafiniranim šećerima.

Iako se kuhanjem gubi vitamin C, blagotvorni vitamini i minerali djelomično ostaju sačuvani u staklenkama punim okusa. Kako bi kompoti bili zdraviji, odaberite zrelo i slatko voće jer ima najviše prirodnog šećera te začine poput cimeta, lavande i klinčića. Rafinirani šećer zamijenite ili smanjite dodavanjem meda, smeđeg ili kokosovog šećera, stevije, te sušenog voća, poput grožđica.   

Kompote koristite za pripremu torti od sira ili voća, desertnih krema i savijača. Odličan su sastojak za zdravi doručak u kombinaciji sa zobenim pahuljicama, svježim sirom, jogurtom ili integralnim palačinkama. Kako bi kompoti za zimnicu mogli što dulje stajati, neophodno je obaviti kvalitetnu pripremu.

Foto: 123RF

Voće ne perite u posudi s vodom, nego u cjediljki pod mlazom hladne tekuće vode. Ne preporučuje se upotreba metalnog posuđe za prokuhavanje voća, a uvijek ga kuhajte u neoštećenom vatrostalnom, emajliranom ili drugom nehrđajućem posuđu. Staklenke prije upotrebe sterilizirajte prokuhavanjem, a celofan potopite u alkohol.

Na kompotima se ponekad pojave mjehurići, a voće počne bubriti, što znači da je nastupilo vrenje. To može biti rezultat nedovoljnog kuhanja i pasterizacije ili je u staklenku ušao zrak. Šljive i grožđe možete ukuhati u kompote s kožom i košticama, a kruške, dunje i bundevu ogulite i očistite. 

Kako ne bi pocrnilo, na litru vode stavite prstohvat limunske kiseline ili žličicu soli. Sočno voće, poput kasnih jagoda i malina, može se kratko kuhati i u vlastitom soku. Voće odmah nakon pranja stavite u staklenke, prelijte toplim slatkim sirupom ili vodom pomiješanom sa sokom od voća. Za bolju aromu ne zaboravite začine.  

Recepti za kompote i slastice od voća

 

 

Komentari (5)