Obavijesti

Lifestyle

Komentari 40

5 biljaka od kojih ćete spavati kao beba - i buditi se odmorni

5 biljaka od kojih ćete spavati kao beba - i buditi se odmorni

Dok spavamo naš mozak filtrira informacije, a nedostatak sna će to poremetiti i može se činiti da u glavi vlada zbrka. Osim toga, neispavanost negativno utječe i na zdravlje

VIDEO

Lavanda

Ova čudotvorna biljka od davnina je poznata kao odličan lijek za nesanicu, smiruje kod stresa, opušta mišiće, poboljšava probavu... 

Za dobar san preporuka je napraviti toplu kupku od lavande ili čaj prije spavanja. 

Recept za čaj:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dvije žličice cvjetova lavande prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite deset minuta. Zasladite medom i popijte prije spavanja. Jednu šalicu čaja možete popiti i ranije tijekom dana kako bi se opustili.

Recept za kupku:

Nakapajte nekoliko kapi lavandinog ulja u kadu i opuštajte se u kupki 20 minuta. Kupku možete napraviti i tako da najprije pripremite čaj od lavande jače koncentracije i ulijete ga u kadu punu tople vode.

7 trikova kojima ćete spriječiti nastajanje bora dok spavate
7 trikova kojima ćete spriječiti nastajanje bora dok spavate

Majčina dušica

Ljekovita svojstva majčine dušice nalaze se i u cvjetovima i listovima. Odlična je za opuštanje mišića i dobar san. Osim toga, ima protuupalna, antibakterijska, antivirusna svojstva, a pomaže kod problema dišnih puteva.

Koristi se i kod upale zubnog mesa, za regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanje menstrualnih bolova, kod reumatskih tegoba...

Ova biljka je bogata željezom, vitaminom C, kalcijem,  eteričnim uljima (cineol, timol, karvakrol), taninom i flavonoidima.

Recept za čaj:

Žlicu majčine dušice prelijte sa dva decilitra vruće vode, poklopite i ostavite pola sata kako bi otpustila ljekovita svojstva. Čaj od majčine dušice je gorak pa ga nije loše malo zasladiti medom, lakše ga je popiti. 

Matičnjak

Ova ljekovita biljka pomaže kod nesanice tako da se prije spavanja od nje napravi topla kupka. Djeluje izuzetno umirujuće.

Matičnjak je dobar i za smirenje kod stresa, za liječenje blagih oblika depresije, pomaže kod probavnih tegoba, umiruje želudac...

Recept za kupku:

Prokuhajte deset žlica matičnjaka u litri vode, ostavite pola sata pa procijedite. Dodajte u kadu punu tople vode i ležite u kupki 20 minuta. Potom odmah odite na spavanje.

Recept za čaj:

Dvije žličice matičnjaka prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite deset minuta. Nekoliko puta na dan popijte šalicu tog čaja. To posebno pomaže kod prehlade, kašlja i upaljenog grla.

Čudesno: Znate li što se dogodi kada zapalite suhi lovorov list?
Čudesno: Znate li što se dogodi kada zapalite suhi lovorov list?

Jaglac

Ova biljka pomaže kod mnogih tegoba. Čaj od njezin korijen odličan je kod nesanice. Pomažu kod gihta, bronhitisa, reume, čisti toksine iz tijela, pomaže kod gripe...

Jedna od ljekovitih tvari u jaglacu je saponin koji potpomaže omekšavanju i rastvaranju sluzi pa je dobar kod kašlja i iskašljavanja.

Recept za čaj:

U lončić stavit decilitar hladne vode, dodajte žličicu sušenog korijena i stavite na štednjak da provrije. Potom ostavite deset minuta. Pijte ga tri puta na dan.

Hmelj

Ova biljka je odličan prirodni sedativ, umiruje živce, liječi tjeskobu i pomaže kod problema sa spavanjem - zahvaljujući kemijskoj supstanci metilbutenolu. U mnogim zemljama u jastuke stavljaju sušeni hmelj jer poboljšava kvalitetu sna. 

Kod problema sa spavanjem napravite si čaj koji daje podjednako dobre rezultate kao jastuk ili kupku. 

Recept za čaj i kupku:

U lonac stavite dvije litre hladne vode, dodajte 200 grama osušenog hmelja i stavite na štednjak, Ostavite da ključa na laganoj vatri pet minuta pa ga procijedite. 

Ulijte u kadu punu tople vode i opuštajte se u njoj 20 minuta ili popijte u obliku čaja - jednu šalicu popijte nakon večere, a drugu prije spavanja. Želite li manju količinu pripravka dovoljnog samo za čaj, tada prokuhajte 50 grama hmelja u pola litre vode.

Odlazite li na spavanje u isto vrijeme i zašto se noću budite?
Odlazite li na spavanje u isto vrijeme i zašto se noću budite?

Još nekoliko savjeta za bolji san

Da biste kvalitetnije spavali i budili se puni energije, pokušajte ići na spavanje u podjednako vrijeme jer se tako tijelo navikne na određeni ritam. Spavajte u prostoriji u kojoj ima svježeg zraka i nije previše vruće, jer ćete se u protivnom buditi po noći.

Krećite se tijekom dana kako bi vam cirkulacija dobro radila ili napravite nekoliko vježbi dva sata prije odlaska u krevet. Također, pazite što gledate ili čitate prije spavanja, teška tematika bi mogla uznemiriti vaše misli. Bilo bi dobro da ništa ne jedete tri sata prije spavanja. 

Dok spavamo naš mozak filtrira informacije, a nedostatak sna će to poremetiti i može se činiti kako nam je glava puna svega i svačega - da u njoj vlada zbrka.

Osim toga, neispavanost se negativno odražava na imunitet koji tada slabi i tijelo se puno teže bori s raznim bolestima.

ISKOPIRALA MEGHAN MARKLE? Vjenčanica princeze Eugenie neodoljivo podsjeća na njezinu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'