Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

5 jasnih znakova da ste u vezi s emocionalnim psihopatom

None Foto: Dreamstime

Psihičko mučenje u vezi može potrajati, a da uopće niste svjesni što vas točno mori. Bit ćete na emotivnom vrtuljku jer će vas partner istovremeno emotivno zlostavljati i obasipati nježnošću

Emotivni psihopati ne čine se zli, zapravo, oni su većinu vremena vrlo šarmantni i suosjećajni. Često nećete ni shvatiti što se događa, ali instinktivno ćete osjećati da to što radi i govori nije u redu. 

Među osnovnim karakteristikama po kojima ih možete prepoznati je banaliziranje vaših osjećaja, svaljivanje krivice za sve na vas, uvjeravat će vas da je sve vaša krivnja, pokušat će vas izolirati od vašeg društvenog svijeta i s vremenom vas emotivno dotući. 

Oni ciljaju na vaše emocije i na taj način pokušavaju manipulirati vama u svoju korist.

Kako biste ih prepoznali, obratite pozornost na ovih pet znakova:

1. Vi ste uvijek krivi za sve loše što se dogodi

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia Nemojte misliti da su glupi i da ništa ne razumiju. Upravo suprotno, oni su itekako svjesni da je u pitanju njihova greška, ali njihova priroda im ne dopušta da priznaju da su pogriješili. Na sve načine će pokušavati prikazati problem kao vašu grešku za koju se samo vas može kriviti.

2. Konstantno lažu kako biste se loše osjećali

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia To nisu ljudi koji samo lažu o stvarima koje nemaju direktan utjecaj na vaš život, oni su u stanju lagati o svemu. Pri tom neće ni trepnuti. Njima nisu bitni vaši osjećaji, nego kontrola. 

3. Krive vas jer ne mogu ostvariti svoje ciljeve

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia Uvjereni su da su svi oko njih krivi za njihove neuspjehe, a oni sami su žrtve nesreće. Nisu im bitni ničiji osjećaji osim vlastitih.

4. Ne uvažavaju vas, ni vaše osjećaje

Foto: Dreamstime Ljudima koji gledaju samo sebe, osjećaji drugih su bitni poput pada drva usred šume u Paragvaju. Oni su pronašli savršenu osobu kojoj je dovoljno stalo do njih da je koriste za svoje ciljeve. Iz ovakve veze je teško izaći, pogotovo kad prođe dovoljno dugi period da više niste sigurni što je normalno. 

5. Zabranjuju vam da se družite s drugim ljudima

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia Ograničit će vam interakciju sa svijetom oko vas i na taj način imati još veću kontrolu nad vama i vašim životom. Oni najgori će vas čak uvjeravati da ne možete preživjeti u ovakvom svijetu bez njih. Ne prepuštajte se takvim uvjeravanjima, uvijek postoji izlaz i uvijek možete potražiti pomoć. 

Komentari (146)
  • Jeb.. ih, pa svi su takvi... ja bi ih na leđima mogla prenijeti koji nisu takvi! O manipuliranju sa muškarcima bi se isto dalo svašta reči, napisati. Nisu ni ženturače baš tako nevine kakvim se prave. Manipulatorice i to kakve! Pogotovo ako naiđu na neke muške šonje koji ne vide dalje od prve koja ih smandrlja... taj više ne vidi dalje od nosa... šta ona kaže to je svetinja, a onda i on postaje psihopata. Ne bih se usudila naklonit ni jednoj ni drugoj strani jer sa obje postoje takve bolesne varijante. Gledam današnje curetine, pa to je sve lijeno i samo čekaju da im netko nešto pokloni i da ga više ne vide...

    30. 5. 2017,   10:46
  • Zivim sa takvom nazalost

    30. 5. 2017,   10:46
  • A mi muski koji kod svojih partnerica prepoznamo ove znakove???Jesmo li isto u vezi sa emocionalnim psihopatom ili to treba zvati nekak drugacije??...:))

    30. 5. 2017,   10:36