Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

5 načina na koji štetite svojoj djeci ako ste ovisni o mobitelu

None Foto: Dreamstime

Mnoga djeca priznala su da se osjećaju tužno, bijesno i usamljeno kada su roditelji na mobitelu. Nekoliko male djece čak je priznalo da su jednom sakrili ili oštetili mobitele svojih roditelja

Djeci je potrebna roditeljska pažnja. O njoj ovisi njihov društveni i emocionalni razvoj. Današnje roditeljstvo je zahtjevno, no fizička prisutnost, ali mentalna odsutnost dok surfaju po mobitelu može loše utjecati na dječji razvoj. 

POGEDAJTE VIDEO:

1. Mame koje su stalno na mobitelu češće imaju negativniju i manje otpornu djecu

U studiji objavljenoj u časopisu Developmental Science, novorođenčad i djeca u dobi od sedam mjeseci do dvije godine izrazila su veće nezadovoljstvo i manje su istraživala svoje okruženje kada su njihove majke koristile mobitele. Djeca čije su majke priznale da previše vremena provode na mobitelu, bila su neraspoložena i razdražljiva čak i kada su njihove majke isključile mobitele.

Mother and daughter together paint | Autor: Yuganov Konstantin                  Foto: Yuganov Konstantin Istraživači su zaključili da baš poput drugih oblika nepažnje, upotreba mobilnih uređaja može imati negativan utjecaj na socijalno-emocionalno funkcioniranje djeteta i na kvalitetnu interakciju između roditelja i djeteta.

2. Djeca se osjećaju nevažnima i moraju se 'natjecati' s pametnim telefonima

Velika studija u kojoj je sudjelovalo oko šest tisuća djece od osam do trinaest godina, 32 posto njih izjavilo je da se osjeća nevažno kada njihovi roditelji koriste mobitele za vrijeme obroka, razgovora i drugih trenutaka predviđenima za obiteljsko druženje.

hands of network addict parents using mobile phone neglecting little sad ignored daughter bored | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Djeca se osjećaju kao da se 'natječu' s tehnologijom za pažnju roditelja. Preko polovice djece u studiji reklo je da njihovi roditelji provode previše vremena na svojim telefonima.

3. Preusmjerena roditeljska pažnja šteti dječjem socijalnom i emocionalnom razvoju

Roditeljska nepažnja šteti razvoju beba, posebno njihovim sposobnostima uključivanja u društvene aktivnosti. Potrebno je da roditelji provode kvalitetno vrijeme sa svojom djecom i da su pritom usredotočeni na njih i na zajedničke aktivnosti. 

Strict father discipline naughty son. Isolated on white background boy wiping tears GORDANA BULJAN FLANDER: 'Djeca koja su dobivala batine sklonija su drogama i depresiji'

4. Korištenje mobitela ometa zdravo roditeljstvo

Pedijatri su se zabrinuli zbog roditelja koji koriste mobitele i socijalno zanemaruju svoju djecu pa su proveli studiju za procjenu učestalosti ovakvog ponašanja u restoranima brze hrane. Mnogi su izvadili mobitele čim su sjeli. Većina ih je koristila za vrijeme obroka, a ponekad se činilo da više uživaju u tehnologiji od djece.

Foto: Dreamstime

Pritom su djeca čiji su roditelji bili zaokupirani mobitelima bila bučnija, neprihvatljivo se ponašala te ometala mir u restoranu. Mnogi roditelji na mobitelima su bili razdražljivi i nestrpljivi, što je dovelo do još lošijeg ponašanja kod djece. Uporaba mobitela ometa zdravo roditeljstvo.

Djeca uče po modelu, promatraju nas i od nas uče kako razgovarati i kako se ponašati. Nepažnja i razdražljivost nepovoljno utječe na zdrav socijalan i emocionalan razvoj. 

5. Djeca su tužna, ljuta i usamljena kada roditelji koriste mobitele

Istraživači su intervjuirali tisuću djece u dobi od četiri do osamnaest godina, pitajući ih o upotrebi mobilnih uređaja svojih roditelja. Mnoga djeca priznala su da se osjećaju tužno, bijesno i usamljeno kada su roditelji na mobitelu. Nekoliko male djece čak je priznalo da su jednom sakrili ili oštetili mobitele svojih roditelja.

ŽIVOTNE VJEŠTINE Djeca moraju naučiti slušati i znati kako biti dobri prijatelji

Ova studija uključivala je intervju, tako da istraživači nisu mogli precizno utvrditi kako mobiteli dugoročno utječu na razvoj djece. Bez obzira, savjetuju da bi roditelji trebali razmisliti prije nego što posegnu za mobitelom u društvu djece. Često se ponašamo na način koji djeci poručuje da nam nisu važni i zanimljivi kao taj mobitel koji držimo u rukama.

Foto: Dreamstime

Djeca će se zdravo razvijati ako dobivaju usredotočenu pažnju punu ljubavi i prihvaćanja. Korištenje pametnog telefona dok ste s djetetom jedan je od oblika psihološkog povlačenja i ignorancije. To ne znači da tehnologija neće biti prisutna, u redu je odgovoriti na poziv ili poruku, pogotovo ako se to tiče i vašeg djeteta.

Kad ste sa djetetom, budite prisutni u svim oblicima što je više moguće. Maknite mobitel i druge elektroničke uređaje. Djeca brzo rastu i pomozite im da postanu emocionalno zdravi odrasli ljudi, piše Psychology Today

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentiraj, znaš da želiš!