Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

5 načina na koji štetite svojoj djeci ako ste ovisni o mobitelu

5 načina na koji štetite svojoj djeci ako ste ovisni o mobitelu
1

Mnoga djeca priznala su da se osjećaju tužno, bijesno i usamljeno kada su roditelji na mobitelu. Nekoliko male djece čak je priznalo da su jednom sakrili ili oštetili mobitele svojih roditelja

VIDEO

Djeci je potrebna roditeljska pažnja. O njoj ovisi njihov društveni i emocionalni razvoj. Današnje roditeljstvo je zahtjevno, no fizička prisutnost, ali mentalna odsutnost dok surfaju po mobitelu može loše utjecati na dječji razvoj. 

POGEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

03:26

1. Mame koje su stalno na mobitelu češće imaju negativniju i manje otpornu djecu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U studiji objavljenoj u časopisu Developmental Science, novorođenčad i djeca u dobi od sedam mjeseci do dvije godine izrazila su veće nezadovoljstvo i manje su istraživala svoje okruženje kada su njihove majke koristile mobitele. Djeca čije su majke priznale da previše vremena provode na mobitelu, bila su neraspoložena i razdražljiva čak i kada su njihove majke isključile mobitele.

Mother and daughter together paint

Istraživači su zaključili da baš poput drugih oblika nepažnje, upotreba mobilnih uređaja može imati negativan utjecaj na socijalno-emocionalno funkcioniranje djeteta i na kvalitetnu interakciju između roditelja i djeteta.

2. Djeca se osjećaju nevažnima i moraju se 'natjecati' s pametnim telefonima

Velika studija u kojoj je sudjelovalo oko šest tisuća djece od osam do trinaest godina, 32 posto njih izjavilo je da se osjeća nevažno kada njihovi roditelji koriste mobitele za vrijeme obroka, razgovora i drugih trenutaka predviđenima za obiteljsko druženje.

hands of network addict parents using mobile phone neglecting little sad ignored daughter bored

Djeca se osjećaju kao da se 'natječu' s tehnologijom za pažnju roditelja. Preko polovice djece u studiji reklo je da njihovi roditelji provode previše vremena na svojim telefonima.

3. Preusmjerena roditeljska pažnja šteti dječjem socijalnom i emocionalnom razvoju

Roditeljska nepažnja šteti razvoju beba, posebno njihovim sposobnostima uključivanja u društvene aktivnosti. Potrebno je da roditelji provode kvalitetno vrijeme sa svojom djecom i da su pritom usredotočeni na njih i na zajedničke aktivnosti. 

'Djeca koja su dobivala batine sklonija su drogama i depresiji'
'Djeca koja su dobivala batine sklonija su drogama i depresiji'

4. Korištenje mobitela ometa zdravo roditeljstvo

Pedijatri su se zabrinuli zbog roditelja koji koriste mobitele i socijalno zanemaruju svoju djecu pa su proveli studiju za procjenu učestalosti ovakvog ponašanja u restoranima brze hrane. Mnogi su izvadili mobitele čim su sjeli. Većina ih je koristila za vrijeme obroka, a ponekad se činilo da više uživaju u tehnologiji od djece.

Pritom su djeca čiji su roditelji bili zaokupirani mobitelima bila bučnija, neprihvatljivo se ponašala te ometala mir u restoranu. Mnogi roditelji na mobitelima su bili razdražljivi i nestrpljivi, što je dovelo do još lošijeg ponašanja kod djece. Uporaba mobitela ometa zdravo roditeljstvo.

Djeca uče po modelu, promatraju nas i od nas uče kako razgovarati i kako se ponašati. Nepažnja i razdražljivost nepovoljno utječe na zdrav socijalan i emocionalan razvoj. 

5. Djeca su tužna, ljuta i usamljena kada roditelji koriste mobitele

Istraživači su intervjuirali tisuću djece u dobi od četiri do osamnaest godina, pitajući ih o upotrebi mobilnih uređaja svojih roditelja. Mnoga djeca priznala su da se osjećaju tužno, bijesno i usamljeno kada su roditelji na mobitelu. Nekoliko male djece čak je priznalo da su jednom sakrili ili oštetili mobitele svojih roditelja.

Djeca moraju naučiti slušati i znati kako biti dobri prijatelji
Djeca moraju naučiti slušati i znati kako biti dobri prijatelji

Ova studija uključivala je intervju, tako da istraživači nisu mogli precizno utvrditi kako mobiteli dugoročno utječu na razvoj djece. Bez obzira, savjetuju da bi roditelji trebali razmisliti prije nego što posegnu za mobitelom u društvu djece. Često se ponašamo na način koji djeci poručuje da nam nisu važni i zanimljivi kao taj mobitel koji držimo u rukama.

Djeca će se zdravo razvijati ako dobivaju usredotočenu pažnju punu ljubavi i prihvaćanja. Korištenje pametnog telefona dok ste s djetetom jedan je od oblika psihološkog povlačenja i ignorancije. To ne znači da tehnologija neće biti prisutna, u redu je odgovoriti na poziv ili poruku, pogotovo ako se to tiče i vašeg djeteta.

Kad ste sa djetetom, budite prisutni u svim oblicima što je više moguće. Maknite mobitel i druge elektroničke uređaje. Djeca brzo rastu i pomozite im da postanu emocionalno zdravi odrasli ljudi, piše Psychology Today

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam