Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

5 situacija u kojima je najbolje preskočiti trening i odmoriti se

5 situacija u kojima je najbolje preskočiti trening i odmoriti se
1

Kada tijelo treba odmor ne treba ga forsirati i opterećivati, zato je u situacijama kada ste pod stresom, bolesni ste ili jednostavno se niste naspavali, vježbanje bolje preskočiti

VIDEO

Između dva treninga snage za potpuni oporavak mišića treba proći oko 72 sata odmora, iako istraživanje znanstvenog savjetovališta ACE-a kaže da razdoblje oporavka može trajati od dva do sedam dana, a taj će se broj razlikovati ovisno o nekoliko čimbenika, kao što su razina kondicije, dob, vrsta i intenzitet vježbanja.

Znanje o vlastitom tijelu i ograničenjima ključno je da biste mogli odrediti koliko vam je dana vježbanja, a koliko dana odmora potrebno svaki tjedan.

No, uz te dane koje ste se i planirali odmarati, postoje još neke situacije kad je vjerojatno bolje zaboraviti na vježbanje i odmoriti se. Evo koje su:

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Jednostavan trening 01:02

1. Pod stresom ste

Kad vam se čini kao da posao i obaveze nikad ne prestaju, stres počinje uzimati danak mentalno i fizički. Iako vježbanje može biti sredstvo za uklanjanje stresa - nije uvijek. Naime, kad vježbamo, radimo na povećanju broja otkucaja srca. To tijelu predstavlja dodatan stres, pa za neke može značiti još gore simptome, pogotovo ako vam je odlazak u teretanu još jedna stvar koju pokušavate ugurati u već natrpan dan.

S druge strane, vježbanje je jedna od najčešćih preporuka za smanjenje stresa, jer potiče proizvodnju endorfina zbog kojih se osjećamo poslije njega. Dakle, ako ustanovite da vam vježbanje djeluje kao oslobađanje od stresa i nakon njega se osjećate bolje, nastavite. U posebno stresnim danima razmotrite ideju da intenzivne vježbe zamijenite s onima koje tijelu pomažu da se odmori i opusti, poput joge, šetnje ili trčanja vani.

2. Nenaspavani ste

Opće je poznato da je spavanje neophodno, ali mnogi ga svejedno ne stavljaju među prioritete. Ako ne spavate dovoljno, vjerojatno ćete biti umorni i razdražljivi pa ako ste iscrpljeni, najbolje što možete učiniti za tijelo je dati mu da odmara i sljedeći se dan vratiti u teretanu.

Česti lijekovi mijenjaju crijevnu mikrofloru i utječu na zdravlje
Česti lijekovi mijenjaju crijevnu mikrofloru i utječu na zdravlje

- Manjak sna povezan je sa smanjenom osjetljivošću na inzulin, smanjenom razinom hormona povezanim sa suzbijanjem apetita (leptin) i povećanom razinom hormona povezanih s gladi - kaže psihologinja za poremećaje spavanja Lisa Cottrell.

Ona objašnjava da kronični nedostatak sna može povećati aktivaciju simpatičkog živčanog sustava (aktiviranje reakcije za 'borbu ili bijeg') i utjecati na kardiovaskularni sustav, imunološki sustav i metabolizam.

Single young muscular man sleeping in bed. He hold head on pillow. Young man is naked. Lower part of body covered with grey blanket.

Zato odlazak u krevet sat ili dva ranije može biti jednako koristan (ako ne i više) za cjelokupno zdravlje kao i odlazak u teretanu. 

3. Bolesni ste

Ako se ne osjećate najbolje, teretana možda nije dobro mjesto za vas. Ali koliko je bolesno 'previše bolesno za vježbanje'? Ako bol ide od vrata gore, vježbanje je u redu. Ako je bol ispod vrata, preskakanje teretane je dobra ideja. Izuzetak ovom pravilu je ako imate vrućicu - tada vježbanje ne bi trebalo biti opcija jer napor koji uložite neće biti od koristi zbog povećane dehidracije.

Asian caucasian woman with flu  and feaver

Dr. Gustavo Ferrer kaže da je kod curenje iz nosa, začepljenje nosa i/ili grlobolje, vježbanje u redu, no tada možete smanjiti intenzitet vježbe. Ako inače vježbate sat vremena, tih dana smanjite na pola sata, kaže on. Prvih nekoliko dana preporučuje izbjegavanje teretane - ne samo zbog vlastitog zdravlja, već i zato što je to razdoblje kad ste zarazni za druge.

- Također izbjegavajte teretanu ako ostajete bez daha, jako kašljete ili imate groznicu - ističe dr. Ferrer.

4. Bol u mišićima

Možda ćete trebati malo odmora nakon stvarno intenzivne vježbe, pogotovo ako se sljedećeg dana probudite osjećajući ekstremnu bol u mišićima.

Uključite začine u prehranu: Dobri su protiv upala i bolesti
Uključite začine u  prehranu: Dobri su protiv upala i bolesti

Konstantna bol i neugodan osjećaj u mišićima nakon izvođenja novih vježbi javlja se zbog jačanja ili produljenja mišića, što može uzrokovati mikro traumu mišićnih vlakana. Kako bi tijelo saniralo štetu (makar i malu) koja je nastala vježbanjem, potreban je odmor, objasnio je ravnatelj u bolnici za fizikalnu terapije Ocean View Rehabilitation dr. Gregory Marcolin.

Injuries - sports running knee injury on woman.

Izdržavanje boli i vježbanje, umjesto da tijelu pružite adekvatan odmor, može biti štetno na nekoliko načina. Prvo, tijelu može biti potrebno duže razdoblje mirovanja da bi se izliječilo, kaže dr. Marcolin. Može doći i do 'inhibicije proizvodnje esencijalnih hormona' potrebnih za liječenje i poboljšanje mišićne snage i funkcije, objašnjava on. Također, možete povećati rizik od ozljeda.

Kad je bitnije prati zube, ujutro ili navečer, prije ili poslije jela?
Kad je bitnije prati zube, ujutro ili navečer, prije ili poslije jela?

- Muskulatura je jednostavno meko tkivo koje ima mogućnost raditi nevjerojatne stvari. Međutim, uz kontinuirano razbijanje mišićnih vlakana, može doći do ozljeda poput kidanja mišića - kaže dr. Marcolin

5. Nedavno ste istrčali maraton

Ako ste tek završili utrku ili neki drugi naporni atletski podvig za koji ste trenirali, vrijeme je da se odmorite i proslavite. Uvijek je prilikom izračunavanja vremena oporavka dobro uzeti u obzir koliko ste naprezali tijelo. Što više zadajete tijelu tijekom vježbanja, duže se trebate oporavljati. 

Dr. Marcolin kaže da ne postoji jasan period odmora koji se preporučuje i da razdoblje oporavka varira od osobe do osobe.

- Ipak, nakon dužeg razdoblja opsežnog vježbanja, metabolički sustav tijela može biti pod stresom do krajnjih granica, pa se savjetuje minimalnih tri do sedam dana potpunog odmora, hidratacije i sna. Također se preporučuje i aktivni oporavak jer pomaže povećati cirkulaciju koja je potrebna za oporavak. Hodanje, plivanje i lagano trčanje su aktivnosti koje će pridonijeti bržem kolanju krvi i pomoći mišićima da ozdrave, a da tijelu to ne bude dodatni stres - objasnio je za Nbc news.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01

MEGHAN MARKLE PONOVNO ŠOKIRALA JAVNOST: 'Uništit će mi život, rekli su mi da bježim'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru