Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

50 recepata za detoks tijela: Ublažite zdravstvene tegobe

50 recepata za detoks tijela: Ublažite zdravstvene tegobe
1

Čaša zdravlja: Prirodnim sokovima od voća i povrća poput mrkve, jabuke, celera, borovnice i limuna riješite se viška kilograma, visokog tlaka, zatvora, mamurluka...

VIDEO

Proučite li sastav raznih čudotvornih eliksira, naići ćete na poznate sastojke: brokulu, rajčice, grejp, češnjak... No pripremate li sami sokove od voća i povrća, iz njih ćete dobiti više korisnih tvari, a i proći jeftinije. Iako je za pripremu sokova od povrća korisno nabaviti kvalitetan sokovnik, u nuždi povrće možete nasjeckati, samljeti u mikseru i procijediti ga kroz gazu. 

Čak i obična limunada olakšat će vam borbu protiv gripe i prehlade, a sokovi od naranče i grejpa vrlo su korisni i laki za pripremu. Sok od nara se preporučuje za sprečavanje debljanja, srčanog i moždanog udara te poboljšanje seksualnog života. Također se može pripremiti tako da ga prepolovite i iscijedite kao naranču. Za pripremu ukusnih sokova od povrća potrebno je malo više truda i eksperimentiranja. 

Ipak, vrlo jednostavan napitak za detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma od blagdanskog pretjerivanja u masnoj i slatkoj hrani možete pripremiti tako da pomiješate 750 ml soka od krastavaca i 250 ml limunova soka. Sokove od povrća možete miješati s jogurtom ili sirutkom, a svaki sok možete pretvoriti u supernapitak ako mu dodate žlicu ulja od sjemenki lana bogatog omega-3 masnim kiselinama.

Sokovima protiv mamurluka

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Želite li ublažiti mamurluk, čim se probudite, popijte veliku čašu soka od grožđa, naranče ili rajčice. Voćni sok sadrži jednostavan šećer, fruktozu, koji ubrzava metabolizam alkohola i tako pomaže da brže “dođete k sebi”.

Mješavina protiv prehlade

Osim limunade s medom, protiv prehlade iskušajte mješavinu od 4 rajčice, pola krastavca, pola zelene paprike, režanj češnjaka i 2 stabljike celera.

Crveni grejp ‘skida’ kolesterol

Crveni grejp izuzetno je učinkovit u snižavanju razina “lošega” kolesterola i triglicerida. Ipak, grejp se ne bi trebao kombinirati s nekim lijekovima - provjerite s liječnikom. 

Limunada za mršavljenje 

Za detoksikacijsku limunadu iscijedite limun u 300 ml vode, dodajte prstohvat cimeta, prstohvat ljute papričice i žličicu meda. 

Celer 

Još su ga stari Rimljani rabili za jačanje muške potencije. Osobito se preporučuje ljudima koji jedu mnogo slatke i škrobne hrane te pušačima.

Borovnica 

Izuzetno je bogata antioksidansima koji štite od bolesti. Jača vid i osobito se preporučuje ljudima koji loše vide u mraku.

Jabuka 

Sok od jabuke odličan je za probavu te bolju koncentraciju i pamćenje. Najučinkovitiji je svježe pripremljen.

Cikla 

Sok od cikle odličan je za stvaranje krvnih stanica i čišćenje jetara. Već pola sata nakon pijenja soka od cikle povišeni tlak će se sniziti.

Rajčica 

Sadrži antioksidans likopen koji usporava starenje, štiti od ultraljubičastih zraka i preventivno djeluje protiv raka.

Pšenična trava 

Mladi izdanci pšenice (koja ne smije biti kemijski tretirana) odlični su za čišćenje i jačanje organizma.

Voće i povrće na eks

Za optimalno zdravlje svakog dana trebalo bi pojesti (ili popiti!) pet porcija voća i povrća, preporučuju nutricionisti. Pritom je dobro birati što raznovrsnije namirnice. Ipak, kod liječenja ili ublažavanja određenih bolesti neke su vrste voća učinkovitije od drugih. Tako je brusnica nezamjenjiva u sprečavanju upala mokraćnih puteva, a sok od kupusa u narodnoj se medicini smatra učinkovitim lijekom protiv upale crijeva. 

Sokovi od povrća ublažavaju želučanu kiselinu, opskrbljuju tijelo potrebnim mineralima, a za bolji okus možete im dodati malo soli ili papra. Najbolje je piti na prazan želudac ili 20-ak minuta prije jela. Ako niste navikli na sokove, za početak će vam biti dovoljna čaša na dan. Najbolje je početi s najumjerenijima kao što su sok od jabuke ili mrkve, a nakon nekoliko dana možete početi pripremati intenzivnije kombinacije i piti više sokova. Uglavnom se smatra da su dvije-četiri čaše soka prikladan dodatak prehrani, a sve više od toga je previše, osim u posebnim kurama za mršavljenje. 

Astma 

Za olakšavanje simptoma astme svaki dan pojedite režanj češnjaka i svježi sok pripremljen od grejpa i jabuke. Također, pomaže sok od 3 mrkve i 7 listova špinata ili od 6 listova salate i stabljike celera.

Bronhitis 

Za poticanje iskašljavanja u sokovniku pripremite sok od 3 ljute rotkvice, 2 limuna, 2 luka, bijele repe i 350 ml vode. Iako ovaj sok nije ugodnog okusa, njegova ljutina olakšava razrjeđivanje sluzi u plućima te iskašljavanje. Boravite na svježem zraku.

Slabokrvnost 

Dobro je piti sokove bogate željezom. Pomiješajte svežanj potočarke, ciklu i četiri mrkve. Pomaže i sok od kupine.

Nesanica 

U sokovniku pripremite sok od 100 g zelene salate i 100 grama oguljene cikle. Napitak popijte prije spavanja i lakše ćete zaspati. 

Čir na želucu 

Protiv čira na želucu dobri su sokovi koji sadrže vitamine B i C te beta-karoten. U sokovniku pripremite sok od pola rajčice, 2 stabljike celera i 1/4 glavice kupusa.

Dijabetes 

Osim propisane terapije, preporučljivi su i sokovi koji imaju nisku razinu ugljikohidrata. Napravite sok od mrkve, jabuke, 4 lista salate, 3/4 šalice zelenih mahuna i 4 prokulice.

Glavobolja

 Povećanim unosom voća i povrća može se spriječiti većina glavobolja. Iskušajte sok od 4 mrkve i 2 stabljike celera ili 3 mrkve, cikle i krastavca.

Gripa 

Osim limunade s medom, liječenje gripe možete ubrzati sirupom ili čajem od bazge te sokom od komada celera, 2 mrkve, jabuke i naranče.

Jetra 

Jetri opterećenoj alkoholom i masnom hranom pomaže sok od 2 mrkve, cikle i krastavca. Iskušajte i sok od 2 mrkve, pola jabuke i komada celera. Možete dodati i malo pivskoga kvasca.

Kiselina u želucu 

Napravite sok od 2-3 mrkve, pola krastavca i pola cikle (po mogućnosti s listovima). Sokovi od lužnatog povrća ublažavaju kiselinu u želucu. 

Kolesterol 

Protiv kolesterola u sokovniku pripremite sok od pet mrkvi, pola jabuke, komada đumbira (oko 1 cm) te svežnja peršina.

Laringitis 

Osim ispiranja grla mješavinom limuna i tople vode, preporučuje se sok od 2 mrkve i 2 koluta ananasa. Možete dodati i malo đumbira.

Migrena 

Prehrana bogata voćem i povrćem može ublažiti napadaje migrene. Iskušajte sok pripremljen od 2 stabljike komorača i mrkve.

Mišićni grčevi 

U sokovniku iscijedite 4 mrkve, 4 stabljike celera, svežanj špinata i svežanj peršina. Na sprečavanje grčeva djeluju minerali u ovom soku.

Niski tlak 

Osim prestankom pušenja i pijenja alkohola, tlak se može popraviti i napitcima. Protiv niskog tlaka iskušajte sok od 3 mrkve i 6 listova špinata. 

Povišeni tlak 

Svakog dana trebalo bi pojesti režanj češnjaka i popiti sok pripravljen od 3 mrkve, cikle, krastavca i 3 naranče.

Zatvor 

Velike količine vlakana najbolja su pomoć protiv zatvora. Dobit ćete ih ako pripremite sok od 3 jabuke i kruške.         

Povrtni afrodizijak 

U sokovniku pripremite sok od 3 srednje velike rajčice, 2 mrkve i 2 stabljike celera. Poslužite dobro rashlađeno.

Superbrokula 

U sokovniku pripremite sok od 3 cvijeta brokule, 4 mrkve i pola jabuke. Poslužite odmah.

Zimski koktel 

U sokovnik najprije stavite 2 režnja češnjaka, a potom 6 mrkvi, 2 kriške bijelog celera i šaku peršina.

Antistres 

Izmiksajte 2 lista kupusa, šaku peršina, list celera, mrkvu, pola crvene paprike, rajčicu i cvijet brokule.

Fina mandarina 

Iscijedite 3 mandarine, naranču i pola limuna. Po želji razrijedite vodom i zasladite.

Šumska mješavina 

U sokovniku iscijedite sok od 2 jabuke i šake šumskog voća (može i zamrznutog). Dodajte malo limunove kore. 

Tekuća salata  

Dobro operite i u sokovniku izmiksajte 3 lista salate, 3 mrkve, 2 stabljike celera i pola jabuke. Popijte 20 minuta prije jela. 

Vrtni koktel

U sokovniku pripremite sok od režnja češnjaka, 3 grančice brokule, 2 lista kelja i 5 mrkvi. Prema ukusu začinite kajenskim paprom, solju, octom i maslinovim uljem. 

Detoks-koktel 

Priredite sok od 2-3 mrkve, pola krastavca i pola cikle. Ovaj je sok izvrstan za ljude koji jedu previše mesa i masne hrane. 

Multivitamin 

Napravite sok od 2 mrkve, 2 šake sojinih klica, korijena celera, pola cikle, šake peršina, šake špinata ili kupusa, 1 kruške ili jabuke te 2,5 cm ribanog đumbira.

Tropski koktel 

Štapnim mikserom ili u sokovniku pripremite sok od pola manga, kivija i 2 male kruške. 

Zdravi pjenušac 

U mikseru pomiješajte 2 velike stabljike celera s nasjeckanim listovima, narezanu jabuku i 150 ml mineralne vode.

Ludi ananas 

U mikseru izmiješajte narezani ananas, naribani komad đumbira od 2,5 cm i 175 ml vode.

Karipski koktel 

Iscijedite naranču i pomiješate sa sokom od 3 koluta ananasa koji ste pripremili u sokovniku.

Limunasti koktel 

Skuhajte zeleni čaj s dodatkom muškatnog oraščića i vanilije. Dobro ohladite pa i dodajte sok jednog limuna.

Danko bananko

Izmiksajte zrelu bananu sa sokom naranče i pola limete te dodajte 80 ml negazirane vode. Ovaj sok uspješno utažuje glad.

Seksi koktel 

U sokovniku pripremite sok od jabuke, naranče, limuna, breskve i 3 kriške ananasa. Dobro ohladite i ukrasite s nekoliko bobica ribiza.

Voćni pjenušac 

Iscijedite sok naranče i limete. Po želji dodajte malo soka od breskve i razrijedite mineralnom vodom.

Klasični napitak 

U sokovniku priredite sok od 2-3 naranče i jabuke. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak. 

Energetsko piće 

U sokovniku pripremite sok od 6 mrkvi, pola cikle i šake peršina. Ovo je idealan napitak za dane s pojačanom aktivnošću.

Vitaminko 

Zgužvajte 2 lista salate, 4 lista kupusa i izmiksajte ih u sokovniku s 5 nasjeckanih mrkvi i 3 cvijeta brokule.

Pikantni avokado  

U mikseru izmiksajte zreli avokado, 150 ml soka od rajčice, 60 ml soka od limete, mali narezani zeleni čili i sitno sjeckani režanj češnjaka.

Popajev napitak  

Kratko izmiksajte punu šaku mladog špinata, 2 oguljene naranče, nasjeckanu jabuku i 125 ml vode.

Dobro jutro 

Napravite sok od crvenoga grejpa i 2 jabuke. Ovaj sok dobro je popiti ujutro prije doručka.

Ukusni koktel 

U sokovniku izmiksajte 100 g bijeloga grožđa, pola oguljenog limuna i 2 kriške ananasa. Ukrasite bobicama grožđa.

Voćna bomba 

U sokovniku izmiksajte 300 g crnoga grožđa, 2 male banane i 3 naranče. Po želji ukrasite listićima metvice i tankim ploškama limete.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 27. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...