Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

6 dermatologa otkriva svoje zimske rutine za njegu kože

6 dermatologa otkriva svoje zimske rutine za njegu kože

S promjenom sezona, pogotovo iz toplog u hladno, koža se naglo steže i počinje pucati. Pod utjecajem hladnog zraka i vjetra koža gubi vlagu i stvaraju se mnogi problemi. Ovako ćete ih izbjeći...

VIDEO

Budimo iskreni, hladno vrijeme ne čini uslugu vašoj koži. Odjednom, ruke su kao brus papir, a iako snijeg još ne pada, kosa je puna bijelih točkica od nepozvane peruti. 

Kada se zrak počine hladiti, tijelo pokušava zadržati toplinu sužavanjem krvnih žila, kaže Debra Jaliman, MD, dermatolog i pomoćnik kliničkog profesora dermatologije na Icahn School of Medicine u bolnici Mount Sinai u New Yorku, piše Health.

11 poznatih ljepotica pokazale strije: 'To je sasvim normalno'
11 poznatih ljepotica pokazale strije: 'To je sasvim normalno'

Kao rezultat toga, objašnjava, vanjski slojevi kože postaju suhi, što dovodi do ljuštenja i pucanja kože. No hladnoća ne diskriminira, što znači da čak i stručnjaci za njegu kože moraju pribjeći strogim režimima za zimsku njegu kože.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šest dermatologa je podijelilo trikove svojih zimskih rutina zahvaljujući kojima im je koža mekana i glatka.

Čišćenje kože bez isušivanja

Dreamstime

- Prvo operem lice s hidratizirajućim tonikom. Ključna riječ ovdje je hidratizacija. Izuzetno važno je, posebno zimi, koži pružiti dodatnu vlagu koristeći eterična ulja - objasnio je dr. Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja na Odjelu za dermatologiju u bolnici Mount Sinai u New Yorku. 

- Micelarne tekućine su jednako dobre za održavanje vlage tijela - dodaje doktorica Deanne Robinson, predsjednica privatne poliklinike Moderna dermatologija u Connecticutu.

Priprema kože za hladne dane: Sami napravite serum za lice
Priprema kože za hladne dane: Sami napravite serum za lice

Maske za lice u maramici

Maske za lice u maramici omogućuju sastojcima za pomlađivanje kože da doista natope kožu - objasnila je doktorica Jaliman, koja odmah poslije tuširanja stavlja jednu maramicu na lice kako bi ulovila i ostatak vlage od tuširanja.

- Dobro je isprobati maramice koje sadrže shea maslac, mango maslac ili ulje marelice - savjetuje dodajući da ta tri sastojka imaju visoku koncentraciju hranjivih vitamina i masnih kiselina.

Hidratacija, hidratacija, hidratacija

Fotolia

Kad se smanji vlaga u zraku, svako lice treba dodatnu hidrataciju kako se ne bi previše sušilo, a koža ne bi pucala. Svi dermatolozi savjetuju dodatnu hidrataciju u vrijeme promjene godišnjih doba.

- Ja najviše volim kreme koje se temelje na ceramidu (lipidima koji sprječavaju gubitak vode iz kože stvaranjem vanjskog zaštitnog sloja te poboljšavaju gipkost i vlažnost kože) - objasnila je doktorica Robinson.

- Nije loše ni nabaviti kremu koja sadrži hijaluronski kiselinu, koja obnavlja kožu i pomaže joj zadržati vlagu - dodaje doktorica Jaliman.

- Ali trljanje rukama ponekad nije dovoljno, stoga nije loše nabaviti električnu četkicu za stimulaciju kože, koja brzo i efikasno skida slojeve kože i nečistoću - objašnjava doktorica Doris Day.

Krema za sunčanje

- Nije istina da je tijekom zime manje sunca. Sunčanu kremu koristim isto zimi kao i tijekom ljeta. Mažem lice, vrat, ruke, sve dijelove tijela koji su izloženi utjecajima sunca - objašnjava dermatologinja Ava Shamban, vlasnica privatne poliklinike Skin Five u Los Angelesu. 

S njom se slaže i dermatologinja Deidre Hooper, koja tijekom cijele godine koristi kremu za sunčanje, ne samo zbog ultraljubičastih zraka, već i zbog dodatne hidratizacije kože.

Nastavlja da je kod izbora kreme jako bitno izabrati onu koja se bazira na cinku te sadrži vitamin E i fotoliazu (enzim koji popravlja oštećenja od sunca na atomskoj razini), što znači da krema istovremeno popravlja oštećenja i štiti od nastanka novih na koži.

Antioksidirajući serum

- Antioksidansi su poput vatrogasnih aparata koji uklanjaju upalu uzrokovanu slobodnim radikalima. Oni također pomažu u obnavljanju kože blokirajući proizvodnju abnormalne pigmentacije.- kaže dr. Zeichner.  

- Uvijek je bolje izabrati serum koji nije na bazi vode jer je glađi i bolje se apsorbira - dodaje.

- Najbolji izbor je serum koji sadrži mješavinu peptida i biljnih ekstrakta. Povećava proizvodnja kolagena i elastina, kao i proteina koji su odgovorni za čvrstoću i elastičnost kože - objašnjava dr. Robinson

Iskoristite namirnice koje imate doma

Neki od stručnjaka čak se okreću kuhinji kako bi sačuvali kožu tijekom zime. Dr. Jaliman kaže da koristi jogurt kao izvor mliječne kiseline, koji pomaže pilingu. Jogurt također može smiriti kožu koja je nadražena od vjetra ili velike hladnoće, jer sadrži vitamin E protiv upale, dodaje.

Ako želite zadržati vlagu u koži, dr. Jaliman kaže da je kupka od zobenih pahuljica jednostavan i jeftin način uklanjanja prljavštine i mrtvih stanica s lica, a istovremeno i hidratizira. 

Blogerica otkrila kako izgleda prije i nakon stavljanja šminke
Blogerica otkrila kako izgleda prije i nakon stavljanja šminke

- Med. To je prirodni hidratant koji je pun antioksidansa. Ima antibakterijska svojstva i pomaže kod iritacije kože i akni. Ne smijemo zaboraviti ni na kokosovo ulje. Ima hidratizirajuća i antibakterijska svojstva - dodaje doktorica Jaliman. 

Hidratacija skalpa

Fotolia

- Nema ničeg goreg nego obući novi crni kaput ili sako i onda na njemu naći male bijele snježne pahuljice, koje nemaju veze sa snijegom. Prhut se pojavljuje zbog nagle promjene vremena, a najbolje je boriti se protiv njega šamponima koji sadrže cink pirition (aktivni sastojak koji se koristi u liječenju peruti, psorijaze te seboreičnog dermatitisa, ekcema i vitiliga), koji s vlasišta uklanja gljivice odgovorne za stvaranje peruti - izjavio je doktor Zeichner.

Balzam za usne

Svi dermatolozi se slažu da su raspucale usne svakodnevica života u zimskim uvjetima, ali redovnim korištenjem hidratantnog balzama, raspucala koža se može minimizirati.

- Svaki balzam koji sadrži pšenično ulje, bademovo ulje, ulje jojobe, kokosovo ulje, aloe veru, shea maslac, suncokretovo ulje ili ulje sjemenki pamuka, smanjit će utjecaj vjetra i hladnog zraka na usne - smatra dr. Jaliman, a njezin apsolutni omiljeni balzam sadrži nevenovo ulje.

Također kaže kako tijekom zime treba izbjegavati dugotrajne ili matirane ruževe za usne jer sastojci često dodatno isušuju usta. 

Ako se dogodi najgore i usne popucaju, dr. Jaliman savjetuje korištenje masti za maslaca za usne s hidrokortizonom.

VARAO JU JE, A ONA GA NE ŽELI OSTAVITI: Slavna ljepotica progovorila o svom nevjernom dečku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise