Obavijesti

Lifestyle

Komentari 152

6 razloga zbog kojih vam kasni, a nije trudnoća - provjerite sve

6 razloga zbog kojih vam kasni, a nije trudnoća - provjerite sve
1

Uslijed određenih aktivnosti ili stanja ženinog tijela, menstrualni ciklus se može poremetiti i prouzrokovati neredovite cikluse ili čak potpuni izostanak krvarenja

VIDEO

Ne izostaje menstruacija samo kod žena koje su trudne, već postoji još niz razloga zašto se to događa. Uslijed određenih aktivnosti ili stanja, menstrualni ciklus se može poremetiti i prouzročiti neredovite cikluse ili čak potpuni izostanak krvarenja. 

Ovo su šest razloga zašto je mjesečnica neredovita ili potpuno izostaje:

1. Rana menopauza

Prema istraživanjima, na svakih sto žena, jedna će ranije ući u menopauzu, i to prije navršene 40. godine života. Ukoliko više nemate menstruaciju ili se pojavljuju sporadično, posjetite svojeg ginekologa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također, ako imate valove vrućine, znojite se noću, nepravilno spavate ili vam je rodnica jako suha, posavjetujte se s ginekologom.

2. Previše stresa

Stres je veliki neprijatelj ljudskog zdravlja i krivac za mnoge probleme - gubitak kose, besane noći, problematičnu kožu, promjenjivu tjelesnu težinu itd. Stres je, također, krivac i za neredovite menstrualne cikluse.

Naime, dio mozga, odgovoran za proizvodnju hormona ključnih za reprodukciju, loše reagira na stresne situcije što dovodi do poremećaja u proizvodnji hormona. To pak dovodi do neredovitih menstruacija ili čak potpunog izostanka ciklusa.

3. Reakcija na lijekove

Postoje određene vrste lijekova koje tijelu signalizirajju da zaustavi menstruaciju. Tu se može raditi o nekim antibioticima, kontracepcijskim pilulama i antidepresivima koji narušavaju razinu hormona u tijelu. Zato je važno posavjetovati se s liječnikom o mogućim nuspojavama.

4. Previše vježbanja

Ovo se odnosi samo na treninge koji zahtijevaju ekstremnu izdržljivost i kondiciju, kao što su maraton ili triatlon.

Naime, tijekom vježbanja, tijelo reagira ako smatra da se troši previše energije na način da deaktivira sve funkcije za koje smatra da nisu toliko bitne, a jedna od njih je i menstruacija. Ali, čim se režim vježbanja vrati u normalu, i ciklusi će biti uredni.

5. Nepravilno spavanje

To može utjecati na redovitost menstrualnih ciklusa jer je dobar i pravilan san itekako važan za normalno funkcioniranje cijelog tijela. Do poremećaja s ciklusom zna doći kod žena koje su na putovanju prilikom kojeg mijenajju vremensku zonu ili kod onih koji rade noćne smjene.

6. Promjena težine

Ako izgubite ili dobijete nekoliko kilograma, razloga za brigu nema. Ali, ako drastično smršavite ili se udebljate, tada može doći do izostanka menstruacije. Radi se o tome da tijelu treba određena masnoća za ovulaciju, a ako žena izgubi jako puno kilograma, te masnoće neće biti dovoljno.

U slučaju nagle prekomjerne težine, porast masnih stanica povisuje razinu estrogena koji zaustavlja proizvodnju jajašaca, a time i mentruaciju, prenosi Mirror.

OVDJE je ispovijest žene koja nikad u životu neće biti majka - menopauza joj je došla prerano.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku