Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

6 simptoma moždanog udara - otkrijte jeste li i vi pod rizikom

6 simptoma moždanog udara - otkrijte jeste li i vi pod rizikom
1

Moždani udar uzrokuje poremećaj u moždanoj cirkulaciji zbog čega su određeni dijelovi mozga nedovoljno opskrbljeni kisikom i hranjivim tvarima, a to vodi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica

VIDEO

Moždani udar prvi je uzrok invalidnosti u našoj zemlji i drugi krivac za smrtnost, kažu u Hrvatskom društvu za prevenciju moždanog udara. Svake dvije sekunde netko u svijetu to doživi, a svakih šest umire zbog toga.

Moždani udar uzrokuje poremećaj u moždanoj cirkulaciji zbog čega su određeni dijelovi mozga nedovoljno opskrbljeni kisikom i hranjivim tvarima, a to vodi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica. Uzroci su ugrušak koji začepi arteriju i tako onemogući protok krvi ili pak puknuće krvne žile kada krv počinje prodirati u okolno tkivo. 

- Najčešći uzrok oštećenja krvnih žila u mozgu koja dovode do moždanog udara je ateroskleroza — bolest koja dovodi do stvaranja naslaga masnoća, vezivnog tkiva, ugrušaka, kalcija i drugih tvari u stijenci krvne žile, što uzrokuje sužavanje, začepljenje i/ili slabljenje stijenke krvne žile - objašnjavaju na internestkoj stranici Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara (HDPMU) objašnjavaju:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi simptomi moždanog udara su:

  • utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela
  • poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe
  • naglo zamagljenje ili gubitak vida, osobito na jednom oku ili u polovici vidnog polja
  • naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka
  • gubitak ravnoteže
  • omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.
Dreamstime

Što prvo napraviti kada se nađemo uz nekoga tko ima moždani udar, objasnio nam je dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med. iz Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara (HDPMU) i Zavoda za cerebrovaskularne bolesti i intenzivnu neurologiju Klinike za neurologiju Kliničke bolnice "Sveti Duh" u Zagrebu.

Naglašava da je prvo i osnovno prepoznati da je riječ o moždanom udaru, a u tome može pomoći FAST test ili hrvatska inačica GROM (dostupna na stranicama HDPMU-a) ili UDAR. Ti testovi nam omogućavaju brzo prepoznavanje simptoma moždanog udara: 

  • F - FACE (lice) - Ima li pacijent obješeno lice?
  • A – ARM (ruka) – Ima li pacijent slabost ruke?
  • S – SPEECH (govor) – Ima li pacijent smetnje govora?
  • T – TIME (vrijeme) ustvari znači da je vrijeme posebno važno (potrebno je znati vrijeme kada su simptomi nastali) te odmah nazvati Hitnu pomoć ili se uputiti u bolnicu kako bi se što prije započelo s liječenjem.

- Nakon prepoznavanja znakova moždanog udara i pozivanja hitne pomoći potrebno je osobu umiriti - ukoliko je potrebno, u slučaju poremećaja stanja svijesti postaviti osobu u bočni položaj te pratiti vitalne znakove (disanje, rad srca, …) - napominje dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.   

- Postoji inicijativa od udruga bolesnika s moždanim udarom iz Engleske i naših partnerskih organizacija da se svibanj proglasi mjesecom moždanog udara, a također se planira promocija izvješća o stanju i zbrinjavanju moždanog udara u Europi, koje će biti dostupno od 11. svibnja 2017. godine kada će biti predstavljeno u Europskom parlamentu u Strasbourgu - otkrio nam je dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.  

Riješite test i otkrijte jeste li pod rizikom od moždanog udara

Izračunajte svoj rizik od moždanog udara OVDJE. Sve što trebate napraviti je popuniti tablicu sa traženim podacima, tipa spol, godine, težina, pijete li ili pušite, koliki vam je kolesterol, koliko ste aktivni, kakvo vam je ponašanje itd. Na kraju ćete dobiti rezultat i savjet. 

Kako se zaštititi od moždanog udara?

Zdrava hrana i tjelesna aktivnost od svega pola sata umjerenog vježbanja ili hodanja svaki dan, dobar su recept za prevenciju moždanog udara. Stručnjaci kažu kako bi dva do tri puta tjedno trebalo jesti plavu ribu jer sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina.

red wine and grapes

Uz to je dozvoljeno popiti jednu čašu crnog vina na dan, najidealnije bi bilo pravog domaćeg. Naime, crno vino sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Dobro je piti i zeleni čaj jer on čisti tijelo od toksina i jača imunitet.

Ljubitelje čokolade razveselit će detalj da je preporuka jesti crnu čokoladu jer pozitivno djeluje na krvožilni sustav. I češnjak nije bez razloga na glasu kao odlična hrana za zdravlje - snižava krvni tlak, sprječava zgušnjavanje krvi, snižava kolesterol...

I rajčicu bi trebalo jesti kad god je prilika za to jer ima sličan učinak kao češnjak, a osim toga, bogata je karotenom, provitaminom A i likopenom, koji ima antikancerogeno djelovanje. U prehranu uvrstite i više šumskog voća zbog velikih količina snažnog a ntioksidansa - vitanima C te orašaste plodove i žitarice.

Činjenice o moždanom udaru:

  • 15 milijuna ljudi diljem svijeta na godinu doživi moždani udar
  • njih skoro 6 milijuna umre od posljedica moždanog udara
  • svake 2 sekunde netko doživi moždani udar
  • svakih 6 sekundi 1 osoba umre od moždanog udara
  • 1 od 6 osoba u dobi od 15 do 60 godina doživjet će moždani udar.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje