Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

6 stvari koje smo saznali ove godine, a čine nas bolesnima

6 stvari koje smo saznali ove godine, a čine nas bolesnima
1

Ovogodišnja istraživanja upućuju da budemo oprezni s kravljim sirom s visokim udjelom masti, vrućim čajem te posebno s crvenim mesom i mesnim prerađevinama

VIDEO

1. Sredstva za uništavanje korova

Takvi pripravci povezuju se s pojavom limfoma te povećavaju rizik od razvoja raka jetre. Dugo se sumnjalo da su pesticidi kancerogeni, no ove godine su stručnjaci prvi put pronašli dokaze koji povezuju glifosat (uobičajen sastojak sredstava za uništavanje korova) sa oblikom bolesti jetre koja povećava rizik od pojave raka jetre.

Ranije ove godine sud je naložio poljoprivrednom gigantu Monsantu da mora isplatiti dvije milijarde dolara odštete bračnom paru kod kojeg se pojavio Ne-Hodgkinov limfom nakon što su 35 godina koristili proizvod te tvrtke za uklanjanje korova. Porota je utvrdila da je 'Roundup' odigrao značajnu ulogu u razvoju zloćudnog tumora kod tih ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

2. Električne cigarete

Pušenje električnih cigareta smatralo se sigurnijom alternativom klasičnom pušenju, no stručnjaci sada znaju da je to daleko od istine. U medicinskoj dokumentaciji je zabilježeno više od 2050 slučajeva bolesti povezanih s dimom e-cigareta. Najmanje 39 ljudi je umrlo zbog toga.

Liječnici i istraživači još uvijek pokušavaju otkriti što pušenje e-cigareta čini toliko opasnim, no vjeruju kako ta navika izaziva upale u plućima i ustima koje su povezane s povećanim rizikom od razvoja raka. Ispitivanja provedena na miševima, također su otkrila poveznicu između uvlačenja takvog dima i većim rizikom od raka.

Ako dok slušate glazbu osjetite trnce, emotivniji ste od većine
Ako dok slušate glazbu osjetite trnce, emotivniji ste od većine

3. Sir od kravljeg mlijeka

Članovi Odbora liječnika za odgovornu medicinu (Physicians Committee for Responsible Medicine) su u listopadu zatražili od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da se na sireve proizvedene od kravljeg mlijeka stavi oznaka upozorenja. U peticiji su naveli istraživanja koja dokazuju kako su sirevi s visokim udjelom masti povezani s povećanim rizikom od raka dojke i to za čak do 53 posto.

Smatra se da je sir faktor rizika zbog hormona koji se koriste u liječenju krava namijenjenih komercijalnoj upotrebi, a koji povećavaju rizik od razvoja dojke. Također, te masnoće igraju značajnu ulogu i u većem broju smrtnih slučajeve povezanih sa rakom, pokazala su istraživanja.

Ipak, neki se s time ne bi složili.

- Nema opasnosti od sira. Ne možemo kriviti jednu određenu namirnicu za to, koliko god mi to možda želimo. Morali bismo proučiti ukupnu prehranu neke osobe - rekla je nutricionistica Keri Gans za Insider.

4. Crveno i prerađeno meso

Stručnjaci pronalaze sve veći broj dokaza da se prerađeno meso, uključujući hrenovke, šunke i slanine povezuje s povećanim rizikom od raka bubrega, debelog crijeva i želuca. Krivca za to dijelom pronalaze u nitratima koji se koriste za očuvanje takve vrste hrane.

Također, crveno meso se povezuje s kolorektalnim karcinomom, čak i kada se jede u umjerenim količinama, pokazalo je istraživanje objavljeno ove godine.

S druge strane, u rujnu se pojavila kontroverzna studija koja sugerira da jedenje crvenog i prerađenog mesa  ne može povećati rizik od raka, srčanih i drugih kroničnih bolesti.

I roštiljanje nije bezazleno, kažu stručnjaci. Otkrili su da bilo koja vrsta mesa pečena na roštilju na visokoj temperaturi ili na otvorenom plamenu izaziva kemijsku reakciju tijekom koje se formiraju kancerogene tvari jer se tijekom tog procesa masnoća i sokovi iz mesa spajaju sa dimom i plamenom. 

Ovo je lista najsretnijih nacija u Europi: Pogledajte gdje smo
Ovo je lista najsretnijih nacija u Europi: Pogledajte gdje smo

5. Implantati za povećanje dojki

Dvije žene su 16. kolovoza tužile tvrtku Allergan, jer su njihovi implantati za dojke bili povezani s rijetkim oblikom karcinoma - anaplastičnim velikocelijskim limfomom povezanim s implantatom ili BIA-ALCL. Prije tog slučaja, FDA je primila 457 jedinstvenih izvještaja o BIA-ALCL-u, uključujući devet smrtnih slučajeva koja se mogu povezati s tim oblikom raka.

Stručnjaci kažu kako se ne radi o klasičnom raku dojke, već o vrsti limfoma koji ima utjecaj na bijele krvne stanice, a razvija se u sloju vlaknastog tkiva koji se formira oko implantata. Nije posve jasno zašto nastaje BIA-ALCL, a može se pojaviti godinama nakon operacije. Simptomi uključuju iznenadnu bol i oticanje.

Spomenuta tvrtka je u srpnju sa tržišta povukla specifičnu vrstu implantata, poznatu kao BIOCELL teksturirani implantati.

6. Vrući čaj

Istraživanje objavljeno ove godine povezuje ispijanje vrlo vrućeg čaja s povećanim rizikom od raka jednjaka. Do tih zaključaka istraživači su došli nakon što su pregledali podatke od više od 50.000 ljudi. Otkrili su da je ispijanje dvije šalice čaja na dan, kojemu je temperatura 60 stupnjeva Celzijusovih, povezano sa 90 posto većim rizikom od raka jednjaka.

Nije jasno odnosi li se to samo na čaj, jer istraživači nisu u obzir uzeli druge vrste napitaka koji se ispijaju vrući. Medicinski stručnjaci vjeruju da se jednjak može oštetiti vrućinom od bilo kakve vrste napitaka ili hrane.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije