Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

6 tipova seks-karaktera: Jeste li eros, ludus, agape ili mania?

None Foto: themoviedb.org

Žene su češće pragme i storge, a muškarci su češće ludusi i erosi pa shvaćaju ljubav kao izazov i igru. Najbolje se slažu partneri istih stilova. Provjerite koji je vaš...

Nepopravljivi ste romantičar te, kad je riječ o ljubavi, živite u svijetu mašte. Znate da je ljubav prolazna, ali za vas je najjači magnet. Privlačnosti ste dodijelili glavnu ulogu, a sve ostale kvalitete u vašem su ljubavnom filmu tek statisti. Ako ste se prepoznali - dobro došli u klub eros-ljubavnika koji je naziv dobio po grčkom bogu ljubavi, strasti i požude. 

Uz ovu postoji još pet kategorija ljubavnika grčkih naziva ludus, storge, pragma, mania i agape. Prema teoriji koju je prije četiri desetljeća utemeljio John Lee, tipovi ljubavnika razlikuju se u poimanju ljubavi, veze, braka i seksa. Njegovu su teoriju o različitim “bojama ljubavi” proširili Clyde i Susan Hendrick. 

Otkrili su da su muškarci skloniji ludičkom razigranom ljubavnom stilu i kratkim vezama, a žene su u ljubavi sklonije pragmatičkom i storičkom tipu te vjeruju da je idealna veza ona koja se temelji na prijateljstvu. No malo tko je “čistokrvan”; većina je kombinacija tipova, a često se mijenjaju i s vremenom pa tako i mania može odrasti u posve suprotstavljenog storgea.

Pragma: Praktičari koji slijede razum, a ne srce

Žele vezu koja će funkcionirati te ispuniti njihove želje i potrebe. Oslanjaju se više na logiku nego na osjećaje. Kad biraju partnericu, postavljaju si pitanja poput - zna li kuhati, zarađuje li dovoljno, hoće li se svidjeti mojoj obitelji i sl. Imaju realna romantična očekivanja, a zbog pažljivog odabira partnera po ključu sličnosti, njihove veze rijetko pucaju.

Ludus: Za njega je ljubav sport i uzbuđenje

To su igrači koje više zanima kvantiteta nego kvaliteta veze. S partnerom ostaju samo dok im je zabavan i zanimljiv, a nakon prekida brzo se oporavljaju. Ljubav ne shvaćaju ozbiljno, a zbog potrebe da emocije drže pod kontrolom, neki su skloni seksualnoj agresivnosti. 

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Agape: Altruist koji voli bezuvjetno

Nisu robovi vlastita ega, suosjećajni su i u ljubavi nesebično daju sebe ne očekujući od toga osobnu korist. Vole i ljude s kojima nisu bliski, pa čak i strance koje više nikad neće sresti. Njihova je ljubav duhovna i oni se ne brinu hoće li im ona biti uzvraćena. Isus, Buda i Gandhi prakticirali su i propovijedali takvu bezuvjetnu ljubav. 

Storge: Temelj veze im je prijateljstvo 

U ljubavi im nedostaje strasti i intenziteta. Oni ne traže ljubav svog života nego kompatibilnu vezu s nekim koga već otprije znaju te imaju zajedničke interese. Za njih je ljubav postupan proces razvoja emocija iz prijateljstva. Ponekad funkcioniraju toliko polako da partner ne zna na čemu je. Seks dolazi kasno i obično im nema veliku važnost. Također, nisu skloni eksperimentiranju.

Mania: Vole opsesivno i strastveno  

Vole intenzivno, no strah od gubitka ih sprečava da istinski uživaju u vezi. U ljubavi su ljubomorni, opsesivni i žele potpuno posjedovati voljenu osobu. U svojim očima vrijede samo ako su voljeni. Vjeruju da njihovo nisko samopoštovanje može ojačati samo ljubav. Često previde krizu veze vjerujući da je ljubav dovoljna i da ništa drugo nije važno.

Eros: Strastveni ljubavnik, romantik i rob ljepote 

Usredotočeni su na fizičku privlačnost i ljepotu koju idealiziraju nerijetko zanemarujući trajnije i važnije ljudske kvalitete. Nepopravljivi su romantičari i žive u svijetu mašte. Za njih je brak vječni medeni mjesec, a seks krajnje istančan estetski doživljaj. Partnera opušta njihova sentimentalnost, ali opterećuje preosjetljivost na nesavršenosti.

Pun pogodak ili kratki spoj 

Tinejdžeri su u svojim prvim ljubavnim pothvatima najčešće mania-ljubavnici. Prve su ljubavi stoga nerijetko intenzivne, obilježene posesivnošću, ljubomorom i osjećajem ovisnosti o partneru te izmjenjujućim epizodama ushićenja i depresije. 

Zadrže li taj stil i poslije, manični su ljubavnici prilično naporni, no njihove veze u pravilu traju dugo. No to ovisi prije svega s kim su u vezi. Iako vas partner uvjerava da vas voli, ali na svoj način, to vam nije dovoljno jer želite da vas voli na vaš način.

Da biste u ljubavi bili kompatibilni, pronađite partnera koji pripada istom “klubu ljubavnika”, savjet je Johna Leeja. Ako su vaš i partnerov ljubavni stil isti, bolje ćete se međusobno razumjeti, no to ipak nije jamstvo da će vaša ljubav biti sretna i trajati zauvijek. Na primjer, ako ste oboje manični ljubavnici, mučit ćete se ljubomorom, posesivnošću i strahom od prekida. Ako ste i vi i on iz “kluba ludus-ljubavnika”, vaša veza neće biti dugotrajna, a nakon prekida ćete se oboje brzo oporaviti.

Osim partnera koji imaju isti ljubavni stil, dobro se slažu i oni čiji su stilovi bliski poput, primjerice, storički i pragmatični ljubavnici čije emocije nisu prestrastvene, no u vezama su stabilni. Prema Leejevoj teoriji, postoje i tipovi ljubavnika čija je ljubav “krivi spoj” te je odmah osuđena na propast. Parovi koji to ne bi trebali biti su mania i storge, eros i pragma te ludus i agape.

Komentari (119)
  • gubitnikus!

    10. 6. 2017,   17:00
  • Tu ima dosta laprdusa

    10. 6. 2017,   19:03
  • Hahahaha svi smo mi manijaci u sexu uzivamo i boli nas pisa 😇😇

    10. 6. 2017,   16:35