Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

7 razloga zašto je bolje imati božićni kaktus - umjesto jelke

Za razliku od božićnih drvca, božićni kaktusu traju desetljećima. Osim toga cvjetaju svake godine, a cvjetovi traju cijelu zimu. Ne traba ih često zalijevati i neće vam oduzeti puno vremena

Božićni kaktusi mogu živjeti više od 100 godina i prenositi se s generacije na generaciju. Ovo je nekoliko razloga zašto biste trebali imati i božićni kaktus, a ne samo božićno drvce.

1. Dugo žive

Za razliku od božićnih drvca, koja se osuše brzo, božićni kaktusi traju desetljećima.

2. Cvjetaju svake godine

Kao trajnice, božićni kaktusi cvjetaju iz godine u godinu, a cvjetovi traju cijelu zimu baš kad vam najviše treba njihovo šareno veselje.

POGLEDAJTE VIDEO o maštovitom tati i sinu vilenjaku:

3. Lako se brinuti o njima

Sobna je biljka koja je idealna za suhe, zatvorene prostore i koju ne treba često zalijevati.

Uvjeti u našim kućama nisu nimalo slični njihovim prirodnim uvjetima, kišnim šumama, ali i dalje normalno funkcioniraju i u temperaturama između 18 i 21 Celzijev stupanj. Samo pazite da ovlaživač zraka ne bude uključen tijekom suhih zimskih mjeseci jer su naviknuli na vlažnu klimu.

Christmas cactus (Schlumbergera) | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

4. Čiste zrak

Kao i mnoge druge kućne biljke, sukulenti su sjajni pročišćivači zraka. Oni filtriraju sve uobičajene onečišćujuće tvari u zatvorenom prostoru i pomažu u održavanju svježeg zraka stvarajući kisik.

5. Ne toksični su za kućne ljubimce

Za razliku od božićnih drvca koja su prekrivena svim vrstama kemijskih pesticida i konzervansa koji su otrovna za mačke ili pse, božićni kaktusi ne predstavljaju prijetnju vašim kućnim ljubimcima.

Vaš krzneni ljubimac ih može srušiti koliko god hoće i neće mu biti ništa, tvrdi Američko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Božićna drvca su štetna za okoliš

Industrija božićnih drvca odgovorna je za masovno krčenje šuma, koristi tone kemijskih pesticida i gnojiva koja istječu u rijeke i jezera i ispunjava deponije s milijunima mrtvih stabala koja ispuštaju stakleničke plinove u atmosferu.

7. Idealni su za poklon

Božićni kaktusi ne samo da žive desetljećima, već se lako množe. Odlomite nekoliko grana i u proljeće ih zasadite u posude. Iduće godine imat ćete poklone za sve svoje prijatelje.

BIT ĆE VAM ZAHVALNE Kućne biljke obožavaju koru od banane, ustajalo pivo, mlijeko

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Komentari (9)
  • Božićni kaktus je predivan..ali kako bez jelke..? Da ne pogriješim....ja za Božić imam oboje...:))

    24. 11. 2019,   12:55
  • predivan cvijet..imam ih u par boja..

    24. 11. 2019,   13:55
  • Divna biljcica,zahvalna ...treba joj prije cvatnje malo smanjiti zaljevanje i staviti je na hladno.Kad je vratimo na toplo i pocnemo vise zalijevati krece cvatnja👏

    24. 11. 2019,   13:43