Obavijesti

Lifestyle

Komentari 174

7 stvari koje nikad ne smijete reći u braku ako želite uspjeti

7 stvari koje nikad ne smijete reći u braku ako želite uspjeti
1

Prijetnje odlaskom, tretman šutnjom i umanjivanje osjećaja bolni su postupci koji mogu povrijediti partnera i dugoročno utjecati na vašu vezu. Ako ih ne mislite, bolje ih nemojte izgovarati...

VIDEO

Same riječi nas ne mogu fizički ozlijediti, ali psihičke i emotivne rane koje ostaju mogu boljeti više od udaraca. Parovi će u svađi i u bijesu reći svašta, ne razmišljajući da utjecaj tih riječi može kod partnera izazvati dugotrajne posljedice.

Donosimo 7 najgorih izjava i postupaka koji vode u gore sutra.

1. "Mogu ja živjeti i bez tebe"

Tracey Steinberg, stručnjak za veze upozorava da je prijetnja razvodom jedna od najgorih toksičnih izjava koju možete reći svom partneru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ta izjava pokazuje da niste stvarno posvećeni svom braku, a rezultat nje je da se vaš partner osjeća odbačenim i nesigurnim s vama. Ovakvim rečenicama zapravo govorite svojoj boljoj polovici da ste jednom nogom na izlazu iz braka - objasnila je Steinberg.

- Razvod nemojte spominjati ako niste sve probali kako bi vam brak funkcionirao. Samo spominjanje razvoda u svađi može uzrokovati sumnju i povrijeđenost kod partnera što može ozbiljno naštetiti vezi - savjetuje Antonia Hall, psiholog i stručnjakinja za veze.

2. "Lažeš!"

Nikad nemojte direktno optuživati svojeg partnera da laže. U slučaju da niste sigurni govori li vam istinu ili ne, uvijek je bolje imati pristup kroz koji provjeravate neke njegove izjave. Npr. možete započeti razgovor pitanjima kao: "Jesi li siguran/sigurna da je to cijela priča?" ili "Postoji li mogućnost da se nije sve odigralo baš tako kako si rekao?".

Dreamstime

- Ideja je da slušate i skupite sve informacije zahvaljujući kojima ćete biti u puno boljoj poziciji razumjeti svojeg supružnika - savjetuje Stacey Laura Lloyd, britanska stručnjakinja za veze.

3. "Isuse, tako si osjetljiva!"

U ovoj su skupini izjave kao: "Smiri se", "Nemoj biti zlopamtilo", "Zašto se odmah braniš?", "Kako si osjetljiv" i slično. Ovakvim rečenicama dajete do znanja svojem partneru da njegovi osjećaji nisu bitni ili ih u najmanju ruku umanjujete.

Photos

- Ako vam je cilj da se partner smiri, ovakvim izjavama ćete imati potpuno suprotan učinak - kaže Lloyd.

- Ovakve fraze se doživljavaju kao pokroviteljske i umanjuju važnost vašeg partnera. Pustite partnera da se ispuše i sam smiri, to je najbolji način da riješite problem - objasnila je Lloyd.

4. "Ne mogu sad o tome!"

- Svađanje je sastavni dio svake normalne veze. Nije stvar svađate li se, nego kako se svađate. Lakše ćete doći do zajedničkog zaključka kad komunicirate o svojim različitostima i kad se slušate, nego kad izbjegavate svađu. U većini slučajeva odgađanjem razgovora situacija između partnera se samo može pogoršati - kaže Andrea Syrtash, stručnjak za veze i autorica više knjiga na tu temu. 

5. "Šta ti je? Šta bi mi bilo?! Ništa."

Kada na pitanje što se događa, odgovorite s "ništa", to je oblik pasivne agresije. Taj odgovor u većini slučajeva jako živcira drugu stranu jer zna, da, ako vas ne pita dalje, da ćete se naljutiti. Time prebacujete početak svađe na drugu stranu. Kada kažete "ništa", stvarate dojam da se bojite otvoriti neko pitanje zato što bi moglo rezultirati još većom svađom. 

- Dobro je zapamtiti da je svađa zdrava u svakoj vezi jer na taj način rješavate probleme. Ne bojte se mimoilaženja u mišljenjima tijekom svađe jer kroz tu komunikaciju ipak iznalazite rješenje vašeg problema - ističe Andrea Syrtash.

6. "Svaki put isto!"

Nije sve bijelo, ni crno, više-manje je neka nijansa sive. Fraze kao "uvijek kasniš", "nikad se ne sjetiš", ili "sto puta sam ti rekao" - nisu produktivne. Upravo suprotno, izazivaju osjećaj kod partnera kako ništa ne mogu napraviti kako treba i to im ubija samopouzdanje i volju da se potrude oko bilo čega. 

- Kad kažete ove riječi, u suštini napadate srž njezinog/njegovog karaktera - objasnila je Syrtash za Reader's Digest. A takvi napadi su siguran put prema razvodu.

7. "Ako me voliš, sigurno bi za mene..."

Kad počnete rečenicu ovom frazom, sjetite se da su ucjene kriminalno djelo. OK, ne u ovako banalnoj situaciji, ali trebale bi biti!

- Kad počnete rečenicu na ovaj način, tjerate svog partnera u defenzivan položaj - objašnjava Syrtash. Kad govorite ovakve stvari vi zapravo testirate svog partnera i on ima osjećaj da se stalno mora dokazivati.

- Vaš partner ne bi trebao se osjećati kao da je stalno na suđenju. Priđite mu sa svojim potrebama autentično, i na način koji vas povezuje, a ne na način koji produbljuje jaz između vas dvoje - savjetuje Antonia Hall. 

"Nedostaje mi naše zajedničko vrijeme" ili "voljela bih da ovaj vikend odemo sami na večeru", jedan od primjera koji Hall daje za pozitivan način pokazivanja potreba i osjećaja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru