Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

7 svakodnevnih namirnica koje uništavaju penis, a da ne znate

None Foto: Thinkstock

Muško zdravlje ovisi o dobrom funkcioniranju testosterona, a na njih nepovoljno utječe industrijska, neprerađena hrana, opiodi pa i popularna gazirana pića

Sve se svodi na testosteron. Poremeti li se njegova funkcija, to će se odraziti i na funkcioniranje muškog alata. Prehrana je posebno važna, a ova hrana može itekako štetiti vašem gospodinu, donosi Food Mic.

1. Gazirana pića - smanjuju broj spermija
Muškarci koji usu pili oko vije limenke cole na dan imali su oko 30 posto manje spermija nego oni koji nisu pili toliko gaziranih sokova. Iako je taj broj spermija u njih i dalje bio u normalnom rasponu koji je odredila Svjetska zdravstvena organizacija, svejedno to znači da su pod većim rizikom od neplodnosti. 

2. Prerađeno meso i slanina - smanjuju broj spermija
Povezanost između prerađenog mesa i lošije kvalitete sperme utvrđena je u studiji iz 2013. godine. No muškarci koji su jeli više tamne ribe - tune i lososa, imali su bolji broj spermija. To se posebno odnosi na kobasice.

3. Soja - smanjuje broj spermija
Niži broj spermija utvrđen je kod muškaraca koji redovito jedu sojine proizvode - mlijeko i tofu. Iako je riječ o vrlo maloj studiji, istraživači ističu da povezanost ipak postoji.

4. Šećer - snižava razinu testosterona
Šećer remeti rad testosterona pa ga je bolje ograničiti. Pripazite na nevidljive dodatke poput slatkih sokova, šećera u kavi i sl. 

5. Rafinirane žitarice - čine vas pospanima i uzrokuju zatvor
Hrana krcata prerađenim ugljikohidratima povisuje razinu triptofana, hormona od kojeg vam se spava pa se prije akcije ne preporučuje nakrcati jelima od bijele tjestenine. Teže se i probavlja što također nije preporučljivo na spoju. 

6. Alkohol - uzrokuje poteškoće s erekcijom
Alkohol utječe na cirkulaciju krvi oko penisa zbog čega se i javljaju problemi s erekcijom. 

7. Marihuana - privremeno snižava razinu testosterona, potencijalno smanjuje broj spermija, može prouzročiti erektilnu disfunkciju
Kontradiktorna su saznanja iz istraživanja koja su povezivala muško zdravlje i marihuanu. Studija iz 2015. utvrdila je da marihuana snižava broj spermija za trećinu ako je muškarci uzimaju više od jednom na tjedan. Također, erekciju je teže uspostaviti ako ste pod utjecajem marihuane. Ove studije su jedine provođene na ljudima, većinu ostalih proveli su na životinjama pa ih se zato treba uzeti sa zadrškom. 

Komentari (220)
  • da je istina to što pišete,moj presveti kurac bi davno bio u mirovini.ali nije,diže se na povjetarac!

    9. 7. 2016,   14:43
  • Najpogubnija za penis je živčana, debela žena.

    9. 7. 2016,   15:14
  • u svađi smo već dugo i briga me za njegovo zdravlje, samo me u probleme vodi. sad nek se sam hebe;))

    9. 7. 2016,   15:53