Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Smrdi, užasno smrdi: 7 zdravih namirnica koje stvaraju plinove

Većina bakterija prisutnih u probavnom traktu živi u debelom crijevu i premda su zaslužne za iskorištavanje vlakana koje pretvaraju u energiju, nusprodukt tog procesa su plinovi

Ako se nakon svakog obroka osjećate napuhano i naduto, razlog je vjerojatno taj što konzumirate namirnice koje se teže razgrađuju. Tijelo naime oslobađa plinove kao nusproizvod neprobavljene hrane, a neke se namirnice probavljaju teže od drugih. Evo kojih sedam namirnica najviše izaziva nadutost i plinove:

1. Grah

Kad promislimo o hrani koja izaziva plinove, grah je najvjerojatnije na prvom mjestu. On sadrži puno rafinoze (trisaharid koji se sastoji od galaktoze, fruktoze, i glukoze), složenog šećera s čijom se probavom tijelo muči. Rafinoza prvo prolazi kroz tanko crijevo pa ulazi u debelo, gdje se razrađuju brojne bakterije i pri tom stvaraju vodik, metan i ugljični dioksid.

Foto: Thinkstock

Kako biste smanjili nadutost bez da grah izbacite iz prehrane, možete pokušati s proizvodima koji danas postoje na tržištu (npr. Beano) koji sadrže prirodne enzime koji pomažu probavi tako da razgrađuju složene ugljikohidrate iz 'teških' namirnica.

POGLEDAJTE VIDEO (kako se riješiti nadutosti):

2. Banane, jabuke i breskve

Ako imate osjećaj da vam je želudac 'težak' nakon što ste pojeli jabuku, taj vam osjećaj stvaraju brojna vlakna koja sadrži. Isto tako, voće je bogato i prirodnim šećerima poput fruktoze, koju neki ljudi teže podnose. Intolerancija na fruktozu rjeđa je od one na laktozu, ali kod nekih upravo fruktoza uzrokuje nadutost i plinove, jer im probavni sustav ne razgrađuje sve šećere iz voća. 

Foto: 123RF

Prema 'International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders', plinove i nadutost mogu uzrokovati jabuke, marelice, banane, breskve, grožđice, kruške i sok od šljive.

3. Kupusnjače

U njih ubrajamo velik broj većinom zelenog povrća kao što su kupus, kelj, cvjetača, prokulica i brokula. Sve te namirnice sadrže obilje vlakana, ugljikohidrata s čijom se probavom tijelo često muči.  

Foto: Dreamstime

Za razliku od većine drugih sastojaka iz hrane, vlakna stižu do crijeva netaknuta. Većina bakterija prisutnih u probavnom traktu živi u debelom crijevu; i premda su zaslužne za iskorištavanje vlakana koja pretvaraju u energiju, nusprodukt tog procesa su plinovi.

Person Heating Fried Food In Microwave Oven PRIPAZITE 10 namirnica koje nikako ne smijete stavljati u mikrovalnu

4. Mliječni proizvodi

Laktoza je šećer prisutan u mlijeku i većini mliječnih proizvoda, poput npr. sladoleda ili sira, a kao na sve šećere, postoji i intolerancija na laktozu, a javlja se kod ljudi koji ne proizvode dovoljno enzima laktaze ( potrebnog za razgradnju mliječnog šećera). 

Foto: Dreamstime

Plinovi su jedan od simptoma netolerancije na laktozu, a ako sumnjate da je to vaš problem, simptome možete ublažiti odabirom nemasnih zamjena za mliječne proizvode (npr. mliječni proizvode od soje ili bademovog mlijeka).

5. Orašasti plodovi

Orašasti su plodovi izvrsna zamjena za grickalice jer su bogati zdravim mastima, proteinima i vlaknima. No orasi se teško probavljaju i mogu uzrokovati plinove.

Foto: dreamstime

Ako ipak ne želite smanjiti njihovu konzumaciju, držite se podalje od indijskih oraščića jer se smatraju jednim od najvećih krivca za plinove.

SLIČAN LIMUNU Kiselkasta biljka ruj uklanja iscrpljenost i liječi bol u želucu

6. Lukovice

Povrće koje ima jak okus, kao npr. luk, češnjak ili poriluk, bogato je vlaknima koja se sastoje uglavnom od molekula fruktoze.

Foto: 123rf

Nekim ljudima nedostaje enzima za razgradnju fruktoze, pa ih ne mogu u potpunosti probaviti što dovodi do problema s crijevima kao što su nadutost i plinovi.

FESTIVAL SVJETSKE KUHINJE Svijet na tanjuru nudi od crne slavonske svinje do momosa

7. Cjelovite žitarice

Foto: Dreamstime

Cjelovite, odnosno integralne žitarice su one koje sadrže svaki dio zrna, uključujući i vanjske slojeve, mekinje i klice čime imaju veliku hranjivu vrijednost. Tu spadaju zob, pšenica, škrob i rafinoza, a razgrađuju ih bakterije iz debelog crijeva što uzrokuje plinove, piše portal o zdravlju Health Tips

Komentari (10)
  • Zdrav čovjek kada prdne ne smrdi dok bolestan kada pusti goluba smrdi čitava zgrada .

    6. 9. 2019,   08:20
  • Samo vjetrovito, to je zdravo.

    6. 9. 2019,   08:05
  • Nabrojili namirnice koje se nsjvise i jedu

    6. 9. 2019,   08:57