Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

8 jednostavnih ljetnih recepata za male ‘torte’ i veliki užitak

8 jednostavnih ljetnih recepata za male ‘torte’ i veliki užitak

CUPCAKESI Brže su gotovi od torti, a ukrašavaju se punjenjem i kremom od čokolade, vanilije, voća. Recepte nam je otkrila Martina Miletić, pokretačica tvrtke My3Cakes

VIDEO

Po definiciji, cupcake je mala individualna dekorirana torta ispečena u kalupu u obliku posudice.

Cupcake se prvi put spominje u SAD-u u 19. stoljeću kao revolucionarni desert kojim se značajno uštedjelo vrijeme provedeno u izradi. Bili su prikladni jer su se brže ispekli u odnosu na velike torte.

Brzo i zabavno

- Zato su i mene oduševili. Cupcake biskvit lako se zamuti i pripremi, a još brže i ispeče. A onda nastupa zabavan dio, punjenje biskvita čokoladom, vanilijom, marmeladom od marelice i ukrašavanje kremom od mascarponea ili šlagom od slatkog vrhnja u bojama koje vam god padnu na pamet - kaže Martina Miletić, koja je prije šest mjeseci pokrenula tvrtku i brend My3Cakes, za izradu malih slatkih zalogaja i preko platforme Indiegogo upravo pokreće crowdfunding kampanju, s ciljem da prikupi sredstva za opremanje kuhinje za pečenje kolačića u okviru koje bi se održavale radionice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Cupcakes: Šareni kolači puni kreme kojima je teško odoljeti
Cupcakes: Šareni kolači puni kreme kojima je teško odoljeti

- Sigurno vam se dogodilo da ste odlučili napraviti cupcake i onda shvatite da ili nemate odgovarajući kalup za izradu, ili vam nedostaje neki nastavak za ukrašavanje, ili se prilikom izrade dogodi neka pogreška pa cupcake ne uspije. Zato želim otvoriti kuhinju u kojoj će svi oni koji se žele okušati u izradi cupcakesa po svome ukusu to moći i probati - kaže Martina, koja klijentima omogućuje da sami izaberu glavne sastojke cupcakesa koje će naručiti. Odlični su za dječji rođendan, ali i slatko iznenađenje za proslavu odraslih.

Martina rado dijeli i recepte koje je sama osmislila, dok bi u okviru nove kuhinje svima zainteresiranima, uz prostor i opremu, rado ponudila i male tajne izrade cupcakesa iz njene prakse.

Slatki projekt

- Budući da se priča o cupcakesima uspješno širi, želim zaposliti još ljudi kako bi My3Cakes postao sinonim kvalitetnih i ukusnih cupcakesa - kaže Martina, koja otvaranje kuhinje planira krajem godine. Svi koji žele pomoći u razvoju ovog slatkog projekta mogu to učiniti preko platforme Indiegogo.

8 LJETNIH CUPCAKESA

MARKIZ OD ŠUMSKOG VOĆA

SASTOJCI: (za 12 velikih ili 24 mala cupcakesa)

BISKVIT: 155 g glatkog brašna, 165 g šećera, 20 g kakaa u prahu, prstohvat soli, 1/2 žličice sode bikarbone, 2 jaja, 115 ml mlaćenice, 115 ml kave, 100ml ulja od suncokreta
PUNJENJE: 35 g šećera, 100 g šumskog voća, 1-2 žličice gustina
KREMA: 100 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 250 g mascarpone sira, 1 žličica ekstrakt vanilije, 2-3 žlice punjenja od šumskog voća

PRIPREMA:  

BISKVIT: 1. U jednoj posudi pomiješajte i prosijajte brašno, šećer, kakao u prahu, sol i sodu bikarbonu. 2. U drugoj posudi promiješajte pjenjačom kavu, ulje, mlaćenicu* i jaja.

* Za mlaćenicu (buttermilk) – u 1 šalicu ulijte 115 ml mlijeka i dodajte 15 ml limunova soka, ostavite da stoji 5 minuta i dobit ćete mlaćenicu

3. Dodajte suhe u mokre sastojke i promiješajte pjenjačom. 4. Napuniti košarice do 3/4. 5. Pecite na 160°C 15-18 minuta i ostavite da se ohladi. 

PUNJENJE: 1. Zagrijte zamrznuto šumsko voće i šećer da se otopi. 2. Propasirajte ga kako bi se uklonile sve koštice. 3. Vratite ga natrag na vatru i kuhajte na laganoj vatri dok na zavrije, dodajte gustin i kuhajte još 3-4 minute. 4. Izbušiti rupicu u sredini biskvita i napunite punjenjem od šumskog voća.

KREMA: 1. Narežite maslac na male komadiće i ostavite vani da malo omekša. 2. Stavite ga u samostojeći mikser i miksajte 5 minuta da postane pjenast i duplo poveća volumen. 3. Prosijte šećer i u prahu i u dva navrata dodajte ga u maslac i onda miksajte 4 minute. 4. Dodajte mascarpone i ekstrakt vanilije i miksajte još 1 minutu. 5. Dodajte 2-3 žlice punjenja od šumskog voća i lagano špatulom umiješajte u kremu, napunite slastičarsku vrećicu i ukrasiti cupcake biskvit.

KRALJ ČOKOLADA

SASTOJCI: (12 velikih ili 24 mala cupcakesa)

BISKVIT: sastojci su isti kao i za cupcakese desno (markiz od šumskog voća)
PUNJENJE: 15 g smeđeg šećera, 65 ml vrhnja za slag (slatko vrhnje), 100 g čokolade sa minimalno 50 posto kakaa, 15g maslaca
KREMA: 200 g vrhnja za šlag (slatko vrhnje), 300 g čokolade sa minimalno 50 posto kakaa

PRIPREMA:  

BISKVIT: 1. Pripremite isti biskvit kao za Markiz od šumskog voća i ostavite da se ohladi.

PUNJENJE:
1. Narežite čokoladu na što sitnije komadiće. 2. Sve sastojke stavite zajedno i polako ih otopite u mikrovalnoj ili na pari.
3. Izbušiti rupicu u sredini cupcake biskvita i napunite sirupom od čokolade.

KREMA:
1. Zagrijte vrhnje i prelijte ga preko čokolade narezane na komadiće.
2. Ostavite dvije minute i počnite miješati dok se sva čokolada ne otopi.
3. Ostaviti 3 sata na sobnoj temperaturi ili minimalno 60 minuta u hladnjaku da krema očvrsne do konzistencije slične maslacu.
4. Ukrasite cupcake biskvit kremom pomoću slastičarske vrećice sa nastavcima za ukrašavanje.

VOJVODA OD KEKSA

SASTOJCI: (za 12 velikih ili 24 mala cupcakesa)

BISKVIT: 100 g glatkog brašna, 120 g šećera, 10 g kakaa u prahu, prstohvat soli, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/4  žličice sode bikarbone, 80 g mljevenih čokoladnih keksa, 2 jaja, 150 g maslaca, 2 žlice mlijeka, 1/2 žličice ekstrakta vanilije

PUNJENJE: 15 g smeđeg šećera, 65 ml vrhnja za šlag (slatko vrhnje), 100 g čokolade s minimalno 50 posto kakaa, 15 g maslaca

KREMA: 100 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 250 g mascarpone sira, 1 žličica ekstrakta vanilije, 2-3 žlice mrvljenih čokoladnih keksa

PRIPREMA:

BISKVIT: 1. Pomiješajte i prosijte brašno, šećer, kakao u prahu, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. 2. Dodajte mrvljene čokoladne kekse. 3. Dodajte maslac i jaja te miksajte na slaboj brzini da se poveže pa na srednjoj brzini 1 minutu 4. Dodajte pomiješano mlijeko i ekstrakt vanilije te miksajte na srednjoj brzini 1-2 minute. 5. Napunite košarice do 3/4. 6. Pecite na 160°C 15-18 minuta i ostavite da se ohladi. 

PUNJENJE: 1. Narežite čokoladu na što sitnije komadiće. 2. Sve sastojke stavite zajedno i polako ih otopite u mikrovalnoj ili na pari. 3. Izbušite rupicu u sredini cupcake biskvita i napunite sirupom od čokolade. 

KREMA: 1. Narežite maslac na male komade i ostavite vani da malo omekša. 2. Stavite ga u samostojeći mikser i miksajte 5 minuta da postane pjenast i duplo poveća svoj volumen. 3. Prosijte šećer u prahu i u dva navrata dodajte ga u maslac i onda miksajte 4 minute. 4. Dodajte mascarpone i ekstrakt vanilije te miksajte još 1 minutu. 5. Dodajte 2-3 žlice mrvljenih čokoladnih keksa i lagano špatulom umiješajte u kremu, napuniti slastičarsku vrećicu i ukrasite.

KRALJICA VANILIJA

SASTOJCI: (za 12 velikih ili 24 mala cupcakesa)

BISKVIT: 130 g glatkog brašna, 130 g šećera, prstohvat soli, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice sode bikarbone, 2 jaja, 130 g maslaca, 2 žlice mlijeka

PUNJENJE: 50 g marmelade od marelice KREMA: 100 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 250 g mascarpone sira, 1 žličica ekstrakt vanilije

PRIPREMA:

BISKVIT: 1. Pjenasto izmiksajte šećer i maslac. 2. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. 3. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli i kratko izmiksajte. 4. Napunite košarice do 3/4. 5. Pecite na 160°C 15-18 minuta i ostavite da se ohladi.

PUNJENJE: 1. Zagrijte marmeladu do mlakog, samo da postane tekuća. 2. Izbušite rupicu u sredini biskvita i napunite marmeladom.

KREMA: 1. Narežite maslac na male komade i ostavite da malo omekša. 2. Stavite ga u samostojeći mikser i miksajte 5 minuta da postane pjenast i duplo poveća volumen. 3. Prosijte šećer u prahu i u dva navrata dodajte ga u maslac i onda miksajte 4 minute. 4. Dodajte mascarpone i ekstrakt vanilije i miksajte još 1 minutu. 5. Napunite slastičarsku vrećicu i ukrasite biskvit.

SIR ROGAČ

SASTOJCI: (za 12 velikih ili 24 mala cupcakesa)

BISKVIT: 50 g rogača, 75 g šećera, prstohvat soli, 1 žlica praška za pecivo, 4 jaja, 75 g maslaca, 100 g čokolade sa minimalno 50 posto kakaa, 1 mala naranča mala (sok i korica) PUNJENJE: 50 g marmelade od naranče

KREMA: 100 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 250 g mascarpone sira, 1 žličica ekstrakta vanilije

PRIPREMA:

BISKVIT: 1. Otopite maslac i čokoladu na pari i ohladite. 2. Istucite snijeg od bjelanjaka. 3. Pjenasto izmiksajte žumanjke i šećer. 4. Dodati koricu i sok naranče te otopljenu čokoladu. 5. Dodajte rogač s praškom za pecivo i izmiksajte. 6. Lagano špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka 7. Napuniti košarice do 3/4. 8. Peći na 160°C 15-18 minuta i ostavite da se ohladi. 

PUNJENJE: 1. Zagrijte marmeladu od naranče do mlakog, samo da postane tekuća. 2. Izbušite rupicu u sredini cupcake biskvita i napunite marmeladom od naranče. 

KREMA: 1. Narežite maslac na male komade i ostavite vani da malo omekša. 2. Stavite ga u samostojeći mikser i miksajte 5 minuta da postane pjenast i duplo poveća svoj volumen. 3. Prosijte šećer u prahu i u dva navrata dodajte ga u maslac i onda miksajte 4 minute. 4. Dodajte mascarpone i ekstrakt vanilije i miksajte još 1 minutu. 5. Napunite slastičarsku vrećicu i ukrasite biskvit.

PRINC NUTELLA

SASTOJCI: (za 12 velikih ili 24 mala cupcakesa)

BISKVIT: 100 g glatkog brašna, 125 g šećera, 15 g kakaa u prahu, prstohvat soli, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/4  žličice sode bikarbone, 50 g mljevenih lješnjaka, 2 jaja, 130 g maslaca, 2 žlice mlijeka, 1/4 žličice ekstrakta vanilije

PUNJENJE: 50 g Nutelle, 100 ml vrhnja za šlag

KREMA: 100 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 250 g mascarpone sira, 1 žličica ekstrakta vanilije, 2-3 žlice Nutelle

PRIPREMA:

BISKVIT: 1. Pomiješajte i prosijte brašno, šećer, kakao u prahu, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. 2. Dodajte mrvljene lješnjake. 3. Dodajte maslac i jaja i miksajte na slaboj brzini da se poveže pa na srednjoj brzini 1 minutu. 4. Dodajte pomiješano mlijeko i ekstrakt vanilije i miksajte na srednjoj brzini 1-2 minute. 5. Napunite košarice do 3/4. 6. Pecite na 160°C 15-18 minuta i ostavite da se ohladi. 

PUNJENJE: 1. Izmiksajte vrhnje u slabije tučeni šlag. 2. Dodajte Nutellu i izmiksajte da se poveže. 3. Izbušite rupicu u sredini biskvita i napunite punjenjem od Nutelle. 

KREMA: 1. Narežite maslac na male komade i ostavite vani da malo omekša. 2. Stavite ga u samostojeći mikser i miksajte 5 minuta da postane pjenast i duplo poveća svoj volumen. 3. Prosijte šećer u prahu i u dva navrata dodajte ga u maslac i onda miksajte 4 minute. 4. Dodajte mascarpone i ekstrakt vanilije te miksajte još 1 minutu. 5. Dodajte 2-3 žlice Nutelle i lagano špatulom umiješajte u kremu, napunite slastičarsku vrećicu i ukrasite cupcake biskvit.

BARUN MRKVA

SASTOJCI: (za 12 velikih ili 24 mala cupcakesa)

BISKVIT: 130 g glatkog brašna, 100 g smeđeg šećera, prstohvat soli, 1/2  žličice praška za pecivo, 1/4  žličice sode bikarbone, 2 jaja, 100ml ulja od suncokreta, 1 žličica cimeta, 50 g mljevenih badema, 150g mrkve (naribane i usitnjene), 1/4 žličice ekstrakta vanilije 

PUNJENJE: 50 g marmelade od marelice

KREMA: 100 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 250 g mascarpone sira, 1 žličica ekstrakta vanilije

PRIPREMA:

BISKVIT: 1. Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte vaniliju i ulje. 2. Prosijajte brašno sa cimetom, soli, praškom za pecivo i sodom i dodajte smjesi. 3. Lagano umiješajte mrkvu i bademe. 4. Napunite košarice do 3/4. 5. Pecite na 160°C 15-18 minuta i ostavite da se ohladi. 

PUNJENJE: 1. Zagrijte marmeladu do mlakog, samo da postane tekuća. 2. Izbušite rupicu u sredini cupcake biskvita i napunite marmeladom od naranče. 

KREMA: 1. Narežite maslac na male komadiće i ostavite vani da malo omekša 2. Stavite ga u samostojeći mikser i miksajte 5 minuta da postane pjenast i duplo poveća svoj volumen. 3. Prosijajte šećer i u prahu i u dva navrata dodajte ga u maslac i onda miksajte 4 minute. 4. Dodajte mascarpone i ekstrakt vanilije i miksajte još 1 minutu. 5. Napunite slastičarsku vrećicu i ukrasite cupcake biskvit.

VOJVOTKINJA OD LIMUNA

SASTOJCI: (za 12 velikih ili 24 mala cupcakesa)

BISKVIT: 130 g glatkog brašna, 130 g šećera, prstohvat soli, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice sode bikarbone, 2 jaja, 130 g maslaca, 2 žlice mlijeka, 4 žlice lemon curda, 1 limun (sok i korica)

PUNJENJE: 55 g šećera, 30 g maslaca, 1 cijelo jaje, 2 žumanjka,  1 limunova korica, 55 ml limunova soka

KREMA: 100 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 250 g mascarpone sira, 1 žličica ekstrakta vanilije, 2-3 žlice lemon curd punjenja

PRIPREMA:

BISKVIT: 1. Pjenasto izmiksajte šećer i maslac. 2. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Dodajte limunovu koricu i sok. 3. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli i kratko izmiksajte. 4. U smjesu lagano umiješajte špatulom lemon curd. Napuniti košarice do 3/4. 5. Pecite na 160°C 15-18 minuta i ostavite da se ohladi. 

PUNJENJE: 1. Na pari lagano miješajte limunov sok i koricu, šećer i jaja oko 5 minuta dok se zgusne. 2. Dodajte hladni maslac i promiješajte pa propasirajte i ostavite da se ohladi (pokrijte prozirnom folijom uz rub lemon curda da se ne napravi korica). 3. Izbušite rupicu u sredini cupcake biskvita i napunite lemon curdom.

KREMA: 1. Narežite maslac na male komade i ostavite vani da malo omekša. 2. Stavite ga u samostojeći mikser i miksajte 5 minuta da postane pjenast i duplo poveća svoj volumen. 3. Prosijte šećer i u prahu i u dva navrata dodajte ga u maslac i onda miksajte 4 minute. 4. Dodajte mascarpone i ekstrakt vanilije i miksajte još 1 minutu. 5. Dodajte 2-3 žlice lemon curda i lagano špatulom umiješajte u kremu, napunite slastičarsku vrećicu i ukrasite cupcake biskvit.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps