Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

8 lijekova iz prirode - pomažu kod bolova tijekom mjesečnice

8 lijekova iz prirode - pomažu kod bolova tijekom mjesečnice
1

Zbog snažnih bolova tijekom menstruacije mnoge žene teško funkcioniraju bez lijekova, no osim njih pomažu eterična ulja, biljni čajevi i mirisne masaže

VIDEO

Menstrualni bolovi mogu biti jaki poput onih kod srčanog udara, utvrdilo je najnovije istraživanje. Frank Tu sa Sveučilišta NorthShore kaže da neki liječnici pacijentice otpuste uz riječi da bi im “ibuprofeni trebali pomoći”. Naravno, to nije dovoljno dobar odgovor ženi koja trpi snažne bolove. 

Ženska bol uzima se mnogo manje ozbiljno, pa je tako zabilježeno da muškarci na pomoć liječnika zbog bolova u trbuhu u prosjeku čekaju 49 minuta, a žene 65 minuta za navedene iste simptome. Iako nije riječ o životno opasnom stanju, menstrualni bolovi itekako utječu na ženinu svakodnevicu, pa ih ne bi trebala ignorirati ni zdravstvena zajednica.

Problem je i u tome što liječnici kontinuirano propisuju uzimanje kontracepcijskih pilula, bez pauze (kako ne bi dobile menstruaciju i osjećale bolove), te antidepresive i analgetike. Moguće je da se radi o bolnim menstruacijama bez objašnjenja, dismenoreji (bolnim grčevima) ili nekom ozbijnijem stanju poput endometrioze. 

Dismenoreju uzrokuje lučenje tvari koje omogućavaju grčenje maternice. Kad se maternica snažno zgrči, može stisnuti obližnju krvnu žilu i tako prekinuti dovod kisika do mišićnog tkiva maternice. Bol se javlja kad mišić na trenutak izgubi zalihu kisika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dreamstime

Procjenjuje se da oko deset posto žena koje ovuliraju boluju od endometrioze, na čiju se dijagnozu obično čeka i do desetak godina. Radi se o krivo smještenom tkivu sluznice maternice, koje krvari tijekom menstruacije, a ako se ne liječi, može uzrokovati čak neplodnost. Ponekad se, osim analgetika i pilule, preporučuje operacija ili čak histerektomija, no čak ni ona ne mora u potpunosti djelovati jer se neke žene žale na bol i nakon nje. 

- Menstrualni bolovi i jaka krvarenja, ugrušci, krvarenja unutar ciklusa, bolovi kod odnosa - kod endometrioze sluznica se ponaša kao i u maternici, pa pri svakoj menstruaciji imamo krvarenje iz crijeva, mjehura, u trbušnu šupljinu - ovisno o tome gdje se primila - objašnjava dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.

Estrogena u ovom slučaju ima previše, pa liječnica preporučuje čaj i biljne kapi od tormentile, kupine i hrastove kore te rusomače - protiv krvarenja, zatim neven, stolisnik, imelu kao imunološke biljke i konopljiku kao progesteronsku biljku da blokira višak estrogena. U čaj se može dodati, kaže, i komadić đumbira da pomogne smiriti bolove.

- Protiv bolova i za smirenje primjenjuje se tinktura petasitesa i matičnjaka. Ako se razvila i anemija, u čaj ili tinkturu dodaju se maslačak, kopriva i verbena (narod je ne zove bez razloga željezarka) - kaže fitoterapeutkinja Krajina Pokupec. Za masažu donjeg dijela trbuha i leđa preporučuje ulje od lavande, kamilice, stolisnika i ružmarina (ili bar dvije biljke). U jedan decilitar bademova ili lješnjakova ulja valja dodati po 15 kapi eteričnog ulja od svake navedene biljke ili po 25 kapi od dvije koje imate u kućnoj ljekarni. 

Fotolia

- Osim uljnih mješavina i tinktura, biljke koje se mogu piti protiv bolova u obliku čaja su suručica (Filipendula Urmaria), kora vrbe (Salicis Cortex). Iz te dvije biljke davno je izolirana salicilna kiselina, pa se s pravom nazivaju prirodni aspirin iako su biljke, naravno, otkrivene mnogo prije te ‘tablete’ - objašnjava liječnica.

Dnevno protiv bolova treba popiti najmanje pola litre toplog čaja, a može se piti i tinktura od tih biljaka, ali i gospine trave, koja smiruje i opušta organizam te pomaže kod glavobolje i bolova u želucu. Kod bolova u želucu, mučnine ili povraćanja obavezne su “anestezirajuća” menta i kamilica, koje se piju u obliku mlakog čaja. 

  • Više od 90 posto zabrine se barem jedanput Bol u trbuhu i menstrualna bol jedna je od učestalih tegoba koja povremeno pogađa više od 90 posto žena. Ponekad nas plaši zbog svog intenziteta, no sama jačina bolova ne znači da je njihov uzrok ozbiljan i obrnuto. 
  • Ciste i upale mogu biti krivci za dismenoreju Sekundarnu dismenoreju uzrokuju drugi faktori: endometrioza, benigne tvorevine, odnosno ciste na jajnicima ili polipi, upale reproduktivnih organa, tumori na maternici, problematična trudnoća i suženje vrata maternice. 
  • Nije samo menstruacija, može biti i riječ o upali Kod bakterijske infekcije maternice i jajovoda tkivo je, zbog upale, crveno, natečeno i bolno. Neliječena upala genitalnih organa dovodi do kroničnog bola u zdjelici. Prema statistici, na milijun žena čak 750.000 godišnje preboli upalu, a svaka deseta žena zbog toga ostaje neplodna. Upala može, ali i ne mora biti vrlo bolna. 
  • Riblje ulje i cink ublažavaju grčeve i bolove Umjerena tjelovježba pomaže opustiti mišiće i smanjiti bolne grčeve u maternici, kao i dodaci cinka i kalcija, koji pomažu smanjenju grčeva i nadutosti. Uzmite i dodatke vitamina B kompleksa te riblje ulje. 
  • Nemojte stajati nego izmasirajte donji dio leđa Topli oblozi pomažu umiriti grčeve, kao i topla kupka s dodatkon nekog od eteričnih ulja, poput lavande, koja pomažu opustiti mišiće. Masaža donjeg dijela leđa pomaže. Izbjegavajte stajanje. 

Žuti tonik za masažu i sjedeća kupka

Eterična ulja ružmarina 1,8 cineol i kamfor (po 10 kapi svakog) otopite u 40 ml 70-postotnog alkohola, dodajte 10 ml tinkture arnike i tim tonikom masirajte sve bolne mišiće, zglobove, vrat i ramena, prste, tabane, zapravo sve što vas boli zbog reume, gihta, slabe cirkulacije, proširenih vena, nervoznih nogu. Sjedeću kupku napravite tako da u toplom čaju od stolisnika i gospine trave te uz dodatak po pet kapi eteričnog ulja majčine dušice i geraniuma i šake krupne morske soli sjedite 15-30 minuta svaku drugu večer.

Ulje protiv glavobolje

Glavobolja je prilično čest pratitelj mjesečnice. Da biste se učinkovito riješili bola, u 10 ml baznog ulja (maslinova, bademova ili ulja jojobe) umiješajte 10 kapi eteričnog ulja mente, 5 kapi eteričnog ulja mažurana, 5 kapi eteričnog ulja matičnjaka ili vetivera pa dobivenu mješavinu umiješajte u sljepoočnice, korijen kose, područje oko ušiju te vrat i ramena. Ponovite svaka 2-3 sata dok bol ne popusti, savjetuje dr. Ksenija Krajina Pokupec. 

Ulje za grčevite trbušne bolove

Za masažu trbuha u 10 ml baznog ulja lješnjaka, makadamije ili badema umiješajte 7 kapi ulja lavande, 5 kapi limunskog eukaliptusa te 3 kapi crnog papra. Mješavinu kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu masirajte u trbuh po potrebi. Odlična je kod menstrualnih bolova. Dr. Ksenija Krajina Pokupec kaže da svojim pacijentima priprema i gel za cirkulaciju i zagrijavanje mišića s eteričnim uljima koja djeluju cirkulatorno. U gelu su smiješani ružmarin, čempres, borovica. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...