Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

8 razloga zašto imate modrice po tijelu, a nije zbog udaraca

8 razloga zašto imate modrice po tijelu, a nije zbog udaraca

Jednom kad prijeđete 60 godina, dovoljne su mnogo manje ozljede da bi se na koži stvorila modrica, kaže dr. Goldenberg i objašnjava da je razlog sve tanja koža i to što s godinama krvne žile postaju sve krhkije

VIDEO

Modrice su odraz manjih ozljeda krvnih žila ispod površine kože. Ako su te žile oštećene, kroz otvorenu kožu može iscuriti manja količina krvi, a na koži ostaje 'fleka' crne, plavičaste ili ljubičaste boje, kaže obiteljski liječnik iz klinike u Clevelandu, dr. Cory Fisher.

No, što ako ih zadobivamo prelako, pa po nogama, rukama ili po cijelom tijelu imamo brojne modrice koje nastaju od svakog, i najmanjeg udarca? Evo što sve može uzrokovati modrice za koje se ni ne sjećamo kako smo ih dobili - i kako ih što brže izliječiti.

1. Dodatci prehrani

Neki dodaci prehrani mogu doprinijeti nastanku neobjašnjivih modrica - npr. češnjak, đumbir, gingko, ginseng, omega-3 masne kiseline (riblje ulje), i vitamin E, zbog njihovog potencijalnog učinka na trombocite; krvne pločice koje imaju ulogu u hemostazi i zgrušavanju krvi. 

To je dobar razlog da se posavjetuje s liječnikom prije nego počnete uzimati bilo koji dodatak prehrani, iz bilo kojeg razloga - jer, upozorava dr Fisher, dodatci prehrani ne samo da mogu 'komunicirati' s drugim lijekovima koji su možda i propisani, već nisu ni regulirani FDA-om (Agencijom za sigurnost lijekova), pa možda uopće ne uzimate ono što mislite.

2. Spol i estrogen

Oral ?ontraceptive pills, cosmetic bag, mascara and lipstick on a white background. Medicine concept, flat lay

Žene su sklonije modricama od muškaraca, jer imaju tanju kožu i manje kolagena koji krvne žile 'drži' dublje pod kožom i štiti od traume. Estrogen također igra ulogu kod nastanka modrica, jer može spriječiti i usporiti izgradnju krvnih žila. Isto tako, djeluje i kao vazodilatator, što znači da otvara krvne žile pa će, ako se dogodi neka povreda, krv isteći brže nego se može zgrušati.

3. Starenje

Lakše nastajanje modrica je često kod populacije ljudi starijih od 60 godina, kaže dr. Gary Goldenberg, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Icahn i liječnik u bolnici Mount Sinai.

- Jednom kad prijeđete 60.-u, potrebne su puno manje ozljede da bi se stvorila modrica - kaže, i objašnjava da je razlog sve tanja koža i to što s godinama krvne žile postaju sve krhkije.

- S prorjeđivanjem kože gubimo masnoću i kolagen koji su prethodno štitili krvne žile, a i same žile gube elastičnost, što ih čini sklonijima lomovima - objasnio je.

4. Lijekovi za razrjeđivanje krvi

Ako pijete lijek za razrjeđivanje krvi ili za liječenje srčane aritmije i krvnih ugrušaka, to je jednostavno objašnjenje za neobjašnjive modrice, kaže dr. Fisher. Dodaje kako je moguće i da uzimamo neki lijek koji djeluje na razrjeđivanje krvi, a da to ni ne znamo - kao što su Ibuprofen ili Aspirin.

- Ti lijekovi smanjuju sposobnost krvi da se pravilno zgruša, tako da krvarenje uzrokovano oštećenjem kapilara (krvnih žila) može trajati dulje nego bi inače, dopuštajući krvi da curi i formira modricu - objašnjava dr. Fisher.

Woman Looking in Medicine Cabinet

5. Krvni poremećaji

Hemofilija i Von Willebrandova bolest su krvni poremećaji koji mogu lako uzrokovati modrice, kaže dr. Fisher. Hemofilija je rijetko stanje koje utječe na sposobnost zgrušavanja krvi, dovodeći osobu u opasnost od ozbiljnog iskrvarenja iz najmanje povrede.

Von Willebrandova bolest je blaži i nešto češći poremećaj zgrušavanja, koji se često javlja kao krvarenje tijekom zubarskog rada, dugotrajno krvarenje iz nosa, krv u mokraći ili stolici, i obilne i dugotrajne menstruacije kod žena.

U bazenu ili moru: Plivaj prsno, leđno ili leptir za super tijelo
U bazenu ili moru: Plivaj prsno, leđno ili leptir za super tijelo

6. Antidepresivi

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) su uobičajena klasa antidepresiva koji djeluju i izvan mozga. "Neki od najistraženijih SSRI - ja, kao što su fluoksetin, sertralin, citalopram i bupropion, mogu biti u interakciji s trombocitima, koji su važan dio procesa zgrušavanja, kaže dr. Fisher.

Thinkstock

7. Kortikosteroidi

Kortikosteroidi su lijekovi koji se koriste za suzbijanje i liječenje raznih stanja - a mogu učiniti da smo skloniji modricama jer mogu uzrokovati stanjenje kože. Često se koriste za ublažavanje otoka, crvenila, svrbeža i drugih simptoma alergijskog tipa.

Najčešće se topikalni kortikosteroidi propisuju za kožna stanja poput ekcema i psorijaze, dok se oralni kortikosteroidi mogu preporučiti za smetnje poput astme, alergija i drugih upalnih stanja.

Ljekoviti trio: Mažuran, lovor i ružmarin njeguju kožu i kosu
Ljekoviti trio: Mažuran, lovor i ružmarin njeguju kožu i kosu

8. Nedostatak vitamina

Nedostaci C i K vitaminima mogu uzrokovati neobjašnjive modrice - ali ovo se odnosi samo na one koji žive u nekoj od nerazvijenih zemalja, bez stalnog pristupa zdravoj hrani, piše Prevention. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'