Obavijesti

Lifestyle

Komentari 66

8 razloga zašto žena izbjegava seks: Ne smijete ih ignorirati...

8 razloga zašto žena izbjegava seks: Ne smijete ih ignorirati...
1

Situacija je alarmantna, previše žena na ovom svijetu nema želju za seksom. Razlozi za to su vrlo ozbiljni, smatra dr. Rachel Carlton Abrams, stručnjakinja za seksualnost

VIDEO

Desetljećima proučavam zdravu seksualnost. Najveća briga mojih pacijenata i mojih studenata je nizak libido. To stanje bih definirala kao nedostatak spontane želje za seksom, uključujući seksualne misli i fantazije. Globalna studija seksualnih stavova i ponašanja pokazala je da 26 do 43 posto žena širom svijeta ima nisku seksualnu želju. Kao liječnik i kao žena smatram da je to alarmantno, rekla je dr. Rachel Carlton Abrams, autorica knjige "BodyWise" i nabrojala osam razloga zašto žene izbjegavaju seks.

Radi se o ozbiljnim razlozima koje ne treba ignorirati.

Život bez seksa: 'U braku smo 6 godina, ali nismo bili intimni'
Život bez seksa: 'U braku smo 6 godina, ali nismo bili intimni'

1. Obitelj je potiskivala seksualnost

- Najraniji utjecaji na našu seksualnost događaju se upravo u obitelji te u društvu koje nameće određene seksualne norme. Ukoliko ste odgajani u okruženju u kojem se seks smatrao nečim lošim, možda zbog vjerskih ili kulturnih razloga, moguće je da ste zato potisnuli svoju seksualnost i danas imate problema - objašnjava dr. Rachel Carlton Abrams.

Raniji strahovi vezani za seksualnost ljude prate tijekom cijeloga života, teško ih se riješiti. Ponekad pomaže terapija ili prijatelj, partner u kojeg imate povjerenja.

2. Nema samopouzdanja zbog izgleda

Važno je cijeniti svoje tijelo i shvatiti da smo svi različiti i lijepi na svoj način. Društvene norme "lijepog i ružnog" itekako mogu narušiti nečije samopouzdanje, a time i seksualni život. Čovjek koji sumnja u svoj izgled teško će se opustiti tijekom vođenja ljubavi, osjećat će nelagodu i želju da se sakrije, da se njegovo tijelo ne vidi.

Na samopouzdanje negativno može utjecati i obitelj tijekom odrastanja ako je previše bila orijentirana na fizički izgled i definiranje onoga što je seksi, a što nije. I mediji tu imaju snažan utjecaj.

Želite li privući pravu ljubav u svoj život, pazite na 5 stvari
Želite li privući pravu ljubav u svoj život, pazite na 5 stvari

Trebate zapamtiti, kada vas netko iskreno voli, voljet će vas zbog vas samih i upravo takvih kakvi jeste. 

Imali, recimo, viška kilograma ili ne, u seksu možete uživati punom parom. Studije koje su se pozabavile ženskom seksualnošću došle su do toga da punije žene itekako znaju uživati u seksu ako im ne nedostaje samopouzdanja, ništa manje od onih vitkog tijela.

Imate li problema s prihvaćanjem svojeg tijela, stanite pred ogledalo goli, pogledom prelazite po dijelovima tijela i glasno izgovarajte zašto vam se neki dio sviđa, što volite kod njega, zašto je dobro da ga imate... Ako se negativne misli i pojave u glavi, samo ih pustite da prođu i nastavite sa stvaranjem pozitivne energije, prenosi Daily Mail.

3. Iskusila je traumu vezanu za seks

Bilo kakve traume vezane za seks imaju ogroman utjecaj na osjećaj vlastite seksualnosti. Većina žena nakon neke takve traume počne drugačije doživljavati svoje genitalije i sam seks - potisnu osjećaje i počnu na to gledati negativno, srame se, a samim time sklone su izbjegavati bilo kakvu fizičku bliskost. 

Dr. Rachel Carlton Abrams savjetuje da se seks u takvim situacijama ne forsira već da se pričeka da tijelo ponovno bude spremno za intimu - tada će se pojaviti i želja.

4. Seks je previše bolan

Najčešći razlog za pojavu boli kod odnosa su hormonalne promjene. Žene mogu ući u preuranjenu menopauzu i nakon kirurškog uklanjanja jajnika ili/i maternice. Razlog može biti i kemoterapija ili zračenja tijekom liječenja raka. 

Dr. Rachel Carlton Abrams kaže kako briga o djetetu zna izazvati stanje u hormonalnoj ravnoteži slično menopauzi. Niža razina estrogena rezultira suhoćom vagine te stanjivanjem njezinog tkiva. U takvom slučaju seks bez adekvatnog podmazivanja može dovesti do boli i ozljeda na ženskom spolovilu.

Thinkstock

5. Nedostaje joj testosterona

- Možda jedan od najvažnijih fizioloških utjecaja na libido su dostupnost estrogena i testosterona. Estrogen je zaslužan za seksualnu osjetljivost, a testosteron je glavni pokretač libida kod žena - povećava želju, uzbuđenje u genitalijama i zaslužan je za dobro podmazivanje - objašnjava dr. Rachel Carlton Abrams.

Kada je razina testosterona kod žene niska, libido je manji kao i osjećaj zadovoljstva tijekom seksa. Postoje flasteri s testosteronom za žene kojima je libido nizak. Kolika je razina ovog hormona u tijelu može se saznati analizom krvi.

Dreamstime

6. Ima zdravstvene probleme

Bilo kakvi problemi sa zdravljem mogu utjecati na libido - kronične bolesti, problemi u radu štitnjače, kronični bolovi, karcinom i njegovo liječenje, uzimanje određenih lijekova (oralnih kontraceptiva, antidepresiva i onih za krvni tlak)...

Dr. Rachel Carlton Abrams savjetuje obavljanje testova kod liječnika kako bi se vidjelo je li libido pogođen zdravstvenim stanjem - radi li štitnjača kako treba, kolika je razina spolnih hormona, ulazite li u menopauzu...

Fotolia

7. Pod stresom je

Žene često znaju biti previše zauzete za seks ili biti pod tolikom dozom stresa, zbog nagomilanih obveza, da želju za intimom jednostavno nemaju.

Da bi se to promijenilo važno je pronaći vremena za sebe, opustiti se, biti aktivan - šetati, voziti bicikl, igrati badminton... Važno je i dovoljno se naspavati te hraniti se zdravo. A poželjno je i pokušati više razmišljati o intimnim trenucima s partnerom, tada će se pojaviti i želja.

Najvećih 7 zabluda o seksu u koje vjeruju čak i pametni ljudi
Najvećih 7 zabluda o seksu u koje vjeruju čak i pametni ljudi

8. Nema povjerenja u partnera

- Seks je zrcalo odnosa i nakon desetljeća rada s parovima, doista vjerujem da je to slučaj. Ako se ne želite seksati sa svojim partnerom jer ste ljuti na njega, to nema nikakve veze s vašim zdravljem, odmorom ili nedovoljno testosterona. To ima veze s vašim odnosom - kaže dr. Rachel Carlton Abrams.

Nedostatak povjerenja nikako ne može imati dobar utjecaj na seksualni život. Povjerenje je jedan od ključnih sastojaka sretne ljubavne veze, a time i dobrog libida.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru