Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

8 savjeta za brži rast noktiju: Jedite špinat i hranite ih uljem

8 savjeta za brži rast noktiju: Jedite špinat i hranite ih uljem
1

Uzimanje dodatka željeza, primjerice, može pomoći u jačanju noktiju, ali samo ako vaš liječnik potvrdi da ga ne dobivate dovoljno iz prehrane, govore stručnjaci

VIDEO

Suhi, lomljivi nokti imaju dugu i složenu listu mogućih uzroka - u rasponu od gljivičnih infekcija do kožnih poremećaja poput ekcema, pa sve do unutarnjih stanja poput problema sa srcem, plućima, jetrom ili bubrezima, kaže dr. Tyler Hollmig, direktor dermatološke kirurgije i laserske i kozmetičke dermatologije na Medicinskom centru Sveučilišta u Texasu.

Prehrambeni nedostaci, celijakija, temperatura ili lijekovi mogu uzbuniti organiza i oštetiti nokte.

Pokretanje videa...

02:06

Geni i starenje također mogu igrati ulogu. Rast noktiju je poput rasta dlaka i kod svakoga je različit.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dr. Chris G. Adigun, dermatolog koji se specijalizirao za probleme s noktima, također naglašava da njihov slab rast nije isto što i lomljivost noktiju. Krhki nokti rastu očekivanom brzinom, ali se jednostavno lako lome.

1. Jedite uravnoteženo

Sve dok ste zdravi i jedete uravnoteženo, teško je ubrzati rast noktiju iznad 3 milimetra mjesečno, koliko u prosjeku rastu, kaže dr. Hollmig. No hrana bogata sljedećim hranjivim sastojcima podržava zdrav rast noktiju:

  • Cistein ćete naći u piletini, puretini, jogurtu, mahunarkama
  • Folate u špinatu, šparogama, zelenoj salati, avokadu, grašku
  • Biotin u žumanjcima, lososu, orasima, sjemenkama, špinatu, brokuli
  • Cinkom je bogata govedina, grah, orasi, sjemenke, cjelovite žitarice
  • Vitamin A nalazi se u slatkom krumpiru, mrkvi, bundevi, mangu
  • Vitamina C ima u zvonastim paprikama, agrumima, jagodama, kiviju

2. Prestanite ih gristi

Ako nokte stalno podrezujete, to može zastaviti njihov rast. To se također odnosi na griženje noktiju. Često nanosite kremu za ruke jer vam može pomoći da ih manje grizete. Ako ne uspijete, nokte namažite gorkim lakom (koji će doista imati grozan okus) ili pričvrstite flaster oko onog nokta koji vam je uvijek 'na piku'.

3. Navlažite pa režite 

Iako želite da vam nokti budu lijepi i dugi, trebali biste ih rezati, a da ga ne oštetite jer to može uzrokovati raslojavanje. Dr. Bailey zato preporučuje da prvo navlažite nokte "kako bi omekšali strukturu nokta i učinili je gipkom". Režite u jednom smjeru, brzim i glatkim potezima. 

4. Izbjegavajte grube sapune i sredstva za čišćenje

Ili barem nosite rukavice dok ih koristite.

- Izlaganje ruku jakim sapunima, proizvodima za čišćenje, otapalima i grubim radnjama, čini problem još gorim jer povlači prirodno ulje iz noktiju i oštećuje protein keratin na njima. U početku vam se nokti počinju "raspadati "po rubovima, postaju lomljivi. Na kraju se slojevi razdvoje - kaže dr. Bailey.

5. Nahranite ih uljima

Ulja će spriječiti gubitak vlage i ojačati sam nokat. Najdraža su im prirodna ulja poput jojoba ulja, avokada i shea maslaca. Može pomoći i glicerin (i kreme s glicerinom), ali i ricinusovo ulje.

6. Reducirajte manikuru

Možda manikura izgleda lijepo, ali njome možete oštetiti nokte, posebno ako ste alergični na proizvod koji stavljate na nokte. Nokti će se ljuštiti i pucati, kaže dr. Adigun. Smatra da je to najčešće zbog prisutnosti tozilamida ili formaldehidne smole, kemikalija koje se nalaze u mnogim lakovima za nokte.

- Gel manikura može biti isto teška za nokte, uzrokujući krhkost, ljuštenje i pucanje, a opetovano korištenje UV zračenja u tim sredstvima može povećati rizik od raka kože i preranog starenja na rukama - dodaje. Preporučuje ujedno da se umjesto toga upotrebljavaju lakovi za nokte bez formaldehida, dibutil ftalata, toluena i alergena. 

7. Uzimajte dodatke poput željeza

Iako određeni vitamini i dodaci mogu pomoći potaknuti zdrav rast noktiju, oni se trebaju koristiti kao dodatak zdravoj prehrani, a ne kao njena zamjena, kaže dr. Bailey. Pokazalo se da biotin, iz palete vitamina B, povećava debljinu nokta za oko 25 posto kod ljudi s lomljivim noktima te "može poboljšati glatkoću nokta i smanjiti njihovo raslojavanje, kaže ona, što u konačnici potiče brži rast.

- Ako vjerujete da vam nedostaje određeni vitamin ili mineral, razgovarajte s liječnikom o testiranju. Uzimanje dodatka željeza, primjerice, može pomoći u jačanju noktiju, ali to je slučaj samo ako vaš liječnik potvrdi da ne dobivate dovoljno prehrane iz željeza, kaže dr. Adigun.

8. Posavjetujte se s dermatologom

Mislite li da ste isprobali sve, a još uvijek su vam nokti u katastrofalnom stanju, dr. Adigun preporučuje posjet dermatologu koji je specijaliziran za zdravlje noktiju. 

- Ponekad se pacijentima propisuje oralni antifungalni lijek za ubrzanje rasta - kaže, iako se to radi samo u nužnim slučajevima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'