Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

9 čudnih stvari koje naše tijelo rabi kao obrambeni mehanizam

None Foto: Dreamstime

I dok mi često "umiremo" od brige kako da se održimo na životu, naše tijelo to već savršeno radi za nas, iako mi to ne znamo. Sve ove stvari tu su da nas održe živima i normalnima...

Zijevanje 

Ono služi za "hlađenje mozga" ako je prestimuliran ili prezauzet. 

Kihanje

Njime se tijelo rješava "smeća" koje pokušava ući u organizam, a to su obično alergeni, mikrobi, prašina i ostali iritansi. 

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Rastezanje

Ljudi se instinktivno rastežu kako bi pripremili tijelo za fizičke aktivnosti koje ih čekaju tijekom dana. Dok se istežemo, u isto vrijeme rade mišići, pokreće se cirkulacija i popravlja raspoloženje. 

Štucanje

Kada se iziritira pneumogastrički živac, počinjemo štucati. Obično se to događa kada prebrzo pojedemo hranu, progutamo prevelik komad ili se jednostavno prejedemo, piše Brightside. Ovaj živac smješten je blizu dijafragme i želuca. 

Iznenadni trzaj

Vjerojatno ste to doživjeli kada ste legli na spavanje. Polako počinjete tonuti u san i odjednom vam se cijelo tijelo trzne, kao da je doživjelo električni šok. Ovaj fenomen rezultat je naše evolucije i mozak nas zapravo pokušava spasiti. Kada počnemo tonuti u san, disanje se smiruje, puls se smanji ali vrlo malo, a mišići se počnu opuštati. Naš mozak ovo interpretira kao prijetnju smrću i zato nas šokira kako bismo se spasili. 

Foto: 24sata Video

Mreškanje kože na prstima

Naše tijelo predugu izloženost vlazi tumači tako da je naš okoliš postao presklizak. Zato se koža na prstima mreška kako bi se lakše kretali kroz sklizave površine. 

Gubitak pamćenja

Izrazito neugodni događaji često se zaboravljaju jer naš mozak doslovno briše te ružne trenutke iz memorije kako bi mogli normalno funkcionirati. 

Foto: Dreamstime

Naježenost

Primarna funkcija naježenosti je smanjenje gubitka topline kroz kožu kako bismo mogli održati tijelo toplim u neprijateljskom okruženju. 

Suze

Stručnjaci vjeruju da nam suze služe kao obrambeni mehanizam u teškim trenucima. Kada počnemo plakati dijelom zaboravimo na ono što doživljavamo jer smo zauzeti plakanjem. 

Komentari (150)
  • Nisam primjetila da suze donose zaborav.

    29. 11. 2016,   18:11
  • Mnogo zijevam...eh da mi je malo izgubiti pamćenje...))))

    29. 11. 2016,   16:57
  • ja ne zaboravljam, pogotovo ne ruzne dogadjaje :/ mozda nije dobro ali je tako

    29. 11. 2016,   17:17