Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Advent u Zagrebu: Ponuda hrane i pića nikad nije bila bolja

Advent u Zagrebu: Ponuda hrane i pića nikad nije bila bolja

Probali smo kuhane kobasice na 14 štandova i odabrali pet najukusnijih, dobar ručak s pivom je 50 kn, a sarmu, grah i gulaš je teško pronaći jer planu čim se naprave....

VIDEO

Iako su kobasice i dalje glavna ponuda na Adventu, Zagreb ove godine nudi i druge stvari od kojih se može složiti pravi obrok.
Glad možete utažiti jednim od najpoznatijih burgera ove godine - buncek burgerom, koji umjesto mljevenog mesa koristi narezani kuhani buncek. 

Fritule s narančom

Salata i umak će vam još dodatno uljepšati zalogaj, a puna želuca možete se zaputiti na Gornji grad na štand Teta Fritulica, gdje možete pojesti fantastične fritule s umakom od naranče. Sve to se može zaliti sjajnim kuhanim vinom na štandu Bruderšaft u dvorištu Arheološkog muzeja. Sve to košta 78 kuna. Nije malo, ali na Adventu ima ukusnih gastronomskih ponuda i za manje novca. 

Svakako treba preporučiti neizbježne kobasice, kojima cijene variraju od 15 do 25 kuna, a ovise i o vrsti mesa od kojeg su kobasice napravljene. 

Za 20 kuna može se na štandu Fantastic Food & Drinks probati izvrsnu debrecinku. Serviraju je s pecivom, a može se birati i između nekoliko vrsta salata i umaka.  

Za koju kunu više može se isprobati i češnjovka, a za 25 kuna i kobasa od jelena, konja ili vepra. 

Na štandovima ove godine nude i gulaše, fileke, grah i sarme. Cijena sarme od 30 do 35 kuna također omogućuje vrlo dobar obrok za sasvim pristojan novac. 

Tko pri uživanju u obroku shvati da treba malo hranu nečim zaliti, može otići do štanda Žirafa na Gornjem gradu, gdje su, čini nam se, najpovoljnije cijene pića. Tradicionalno kuhano vino prodaje se po 15 kuna, žestice su po 10, a božićno pivo je 14 kuna.

Dodajmo na to i fritule za 15 i eto vrlo dobrog ručka za 50 kuna. No ponekad ljudi traže nešto drukčije i žele hranu koja je možda pomalo i neadventska, barem za naše krajeve. Ni takvi se ne trebaju brinuti.

Rakija u čaši od leda

Pokretanje videa...

02:44

Mogu isprobati jabukovaču s rumom za 15 kuna ili vruće koktele na Fuliranju. Koga više “griju” žestoka pića uživat će u domaćoj šljivovici, pelinu s višnjama ili, ako je stvarno vruće krvi, u rakiji posluženoj u čaši od leda. Tako je nude na štandu Shooters.  

Ovisnicima o slatkome svidjet će se i slatko vrhnje s jegerom za 15 kuna, nizozemske palačinke ili pohani čokoladni prutić, koji je ove godine jedna od najpopularnijih slastica Adventa. Ni to nije to sve što se nudi...

Izbor kobasica

U ponudi je 16 vrsta kobasica

Fantastic Food & Drinks ima sve: od hot-doga, češnjovki do konjskih kobasica. Debrecinka koju smo tamo probali najviše nas je oduševila. Prvo je kuhaju, a potom peku na roštilju. Cijena joj je 20 kuna.

Domaće kobase i domaći kupus

Češnjovku koju poslužuju je iz njihova OPG-a. Kiseli kupus je domaće proizvodnje i po tradicionalnoj recepturi, a kukuruzno pecivo pripremaju sami svojim rukama. Ukusan domaći zalogaj svakako vrijedi platiti 20 kuna.

Od jelena ili vepra - po želji

Iako im je cijena malo viša, Pre-Apres ima super kobase od divljači. Jelen ili vepar, svejedno je. Za 28 kuna uz kupus ili drugu salatu te umak i pecivo, ovo je jedan od boljih obroka na Adventu, a cijena mu je sasvim pristojna.

Sob prodaje češnjovke

Na štandu 10. sob na Gornjem gradu jedna je od jeftinijih češnjovki u gradu. Košta 18 kuna, ali izuzetno pristaje uz zimsko doba i kuhano vino. Kao i na ostalim štandovima, servira ju je uz salatu, pecivo i umak, pa i tu lako utažite glad.

Bilo kuda, Advent svuda: Evo kako izgledaju hrvatski gradovi
Bilo kuda, Advent svuda: Evo kako izgledaju hrvatski gradovi

Dašak Njemačke

Kakav bi Advent bio bez daška njemačkih kobasa?! Štand Bruderšaft nudi pivske kobase, a sve one dolaze iz OPG-a. Sočnu kobasu ne smijete propustiti. Za 18 kuna ćete se najesti, a pritom vam se neće isprazniti džep.

Domaća hrana poput gulaša, sarme i graha samo plane

Variva su, uz kobasice, neizbježan dio Adventa, pogotovo kad temperatura padne debelo ispod nule. Mame i bake uvijek prave sarmu, a izgleda kako je ona tražena i na Adventu. Cijena joj je od 30 do 35 kuna, a našli smo je tek na nekoliko štandova, i to najčešće na Gornjem gradu.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

Na Trgu bana Jelačića smo je vidjeli u ponudi, ali nam je nisu mogli poslužiti jer, kažu, rasprodaju je u sat vremena. Zbog toga je ne mogu nuditi svaki dan, pa nekad kuhaju gulaš a nekad grah.

Za najbolje kuhano vino trebaju ružine latice i dobri prijatelji

U njega idu i ružine latice

Bruderšaft u dvorištu Arheološkog muzeja nudi kuhano vino po 15 kuna. Pristojna cijena, a kuhano vino je vrhunsko. Poseban miris daju ružine latice i anis, koji dodaju u njega, a svježe vino dovoze i kuhaju svaki dan.

Slatko, fino, ali i jeftino

Kuhano vino, bijelo ili crno, a cijena samo 12 kn za čašu. Rekli bi neki, jeftino je jer ne valja, ali to ovdje nije slučaj. Vino je izuzetno pitko uz fini dašak đumbira. Savršeno za zimske dane, a uz tu cijenu može se dobro ugrijati.

Crveni poput soba rudolfa

The Rudolph Pub je također jedan od najpovoljnijih štandova što se tiče kuhanih vina. Cijena je 13 kuna za čašu, a za tu cijenu dobijete vrhunsko vino. Malo je jače, pa će vam se, baš kao sobu Rudolfu, zacrveniti nos.

Vino i usluga su savršeni

Mlada vinarija s Hvara odlučila je svoja vina ponuditi posjetiteljima Adventa. I nisu nimalo pogriješili. Vino je pitko i ukusno uz fini okus cimeta, a cijena mu je samo 15 kuna. Još više oduševljavaju fantastični prodavači.

Spojili kontinent i obalu

Njihov štand je nešto drukčiji. Imaju hamburgere od ribljeg mesa, ali i kobasice za sjeverni dio priče.  Štand Sjever & Jug na Trgu bana Jelačića oduševio nas je prvenstveno svojom pričom.

Dva prijatelja, Stefano Petrović i Vedran Dragičević, sjetili su se da bi mogli ponuditi na adventskom sajmu ono što sami vole jesti i piti.


- Mi sami pripremamo tunu, filetiramo je i radimo odreske - kazao je Stefano, koji je iz Dalmacije. Upravo ti odresci su u njihovim burgerima umjesto mesa. I vrhunska uslužnost osoblja nas je oduševila jer su inzistirali da probamo burger. I fantastičan je.

Komad tune od 200 g savršeno leži između salate i umaka, ali za njega treba ipak malo dublje posegnuti u džep. Točnije, košta 67 kuna. Imaju i druge stvari u ponudi, poput čvaraka od tune. Masni dio, koji mnogi bacaju, oni tope i rade čvarke, a porcija je 35 kuna.

No znali su da s tunom neće moći imati kompletnu ponudu, pa se Vedran pobrinuo i za sjeverni dio priče. Tako nude kobasice u karameliziranom luku, sa salatom, raznim umacima, a sve za pristojnu cijenu od već 30 kuna. Savršena uslužnost i raznolika ponuda nagnala nas je da ovom štandu damo ocjenu “ne propustiti”.

 

Specijaliteti i iz Francuske, Nizozemske, Japana i Irske

Tri svježe kamenice iz Bretanje ili Normandije i čaša francuskog vina su 60 kuna u Francuskoj kući, koju pokraj Manduševca vodi Francois Louyot. 

Porcija paštete od rakovica s maslinama, tostom i čašom vina je 35, a one od gusje jetre sa slatko-kiselim džemom, francuskim maslacem i tostom 55 kuna. Imaju i hrskave krumpiriće s topljenim sirom za 15 kuna, koliko stoji i pohani kruh s prilogom. A prilozi su francuski džem, slani maslac, med s aloe verom, đumbirom ili narančom, čokolada...  

Rakovi i školjke

Tost sendvič sa šunkom i sirom, zapečen s bešamel umakom, je 30 kuna, a kandirani maron 18 kn. Svježe namirnice iz Francuske stižu dva puta tjedno. Decilitar vrlo finog burgundijskog bijelog pjenušca od crnoga grožđa je 26 kuna, a ista je cijena za čašu bijelog ili crnog vina iz doline francuske rijeke Rhone.

Ako ste ljubitelj vina i ribe, onda je svakako za vas i štand Prshurata u dvorištu Arheološkog muzeja. Nude kuhani pelješki plavac po 18 kuna, domaći pelješki pršut, pohanu blitvu te pelješki pjat, koji nas je posebno oduševio. Porcija se sastoji od dva brusketa koji su namazani ribljom paštetom te servirani s mariniranim inćunima, kozicama, punjenim papričicama te ukiseljenim hobotnicama. Cijena pjata je 40 kuna.

Kad već na Adventu ima francuske kuhinje, mora onda biti i talijanske. Tako štand Papavero na Europskom trgu u svojoj ponudi nudi lazanje i špagete po 40 kuna. Inače, riječ je o slavonskom štandu. Objasnili su nam kako je šefica Slavonka a šef Talijan, pa su se odlučili na ovakvu neobičnu kombinaciju.

Odmah do njih nalazi se štand Eat Me, koji u svojoj ponudi ima dva “najopasnija” jela - Chuck Norris i Bruce Lee. Riječ je kobasicama s ljutim umacima i salatama, a cijena im je 25 kuna. 

Na Adventu u ponudi ima čak i irske kuhinje. 

Možda to Japanci jedu za Advent?

Na ovogodišnjem Adventu u ponudi je čak i suši. Tradicionalno japansko jelo našlo se na jelovniku, a cijena za četiri komada je samo 32 kune. Prošlih godina nismo primijetili suši na Adventu. Priprema ga majstor na štandu MekSuši u dvorištu Arheološkog muzeja, a nude čak pet vrsta sušija, ovisno o sastojcima.

Dinstano na poriluku

Tako nam je za oko ponajviše zapeo irski gulaš. Malo je drukčiji od našega gulaša jer govedinu dinstaju na poriluku, a potom je zalijevaju tamnim pivom te dodaju i ostalo povrće. Porcija je 35 kuna, a pojesti je možete na Gornjem gradu, na štandu Čarobni kutak.

U ponudi imaju i jabuke u šlafroku, tj. cijele jabuke koje su pečene u tijestu, a cijena im je 15 kuna. Kao i svake godine, Višani nude svoj hib od smokava, a ljubitelji slavonske kuhinje mogu uživati u obilju čvaraka.

Nizozemske palačinke, divovska fritula i pohana čokolada

S preljevom od šumskog voća

Lani su proglašene najboljom slasticom Adventa. Nizozemske palačinke su puno manje od naših, a serviraju se s preljevom od šumskog voća, čokoladom i šećerom u prahu. Ukusan zalogaj za 15 kuna.

Punjena fritula od 180 grama

Na Fuliranju možete pojesti najveću fritulu u ponudi. Veličine je skoro kao teniska loptica, a unutra je punjena slatkim preljevom od vanilije. Ukusna je za jesti, ali za nju treba izdvojiti ipak nešto više novca - 25 kuna.

Čokolada u tijestu i pohana? Mljac!

Jedna od najpopularnijih slastica ove godine, pogotovo među mladima, jest pohani čokoladni prutić. Radi se o čokoladici Snickers, Mars ili Bounty umočenoj u tijesto i pohanoj u ulju. Cijena je 20 kuna, ali vrijedno je probati.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...