Obavijesti

Lifestyle

Komentari 50

Afrodizijaci: Vrgoračka bikla i zagorski med za više strasti

Afrodizijaci: Vrgoračka bikla i zagorski med za više strasti
6

Ružičasto piće koje pruža snagu i opušta pili su i drevni Grci prije napada na Troju, a bikla se tradicionalno u Zagori koristila kao napitak za davanje snage i veći libido

VIDEO

U vrgoračkom kraju još se od davnina štovalo te čuvalo vinovu lozu i kozu. Zaslužne su za fini krepki napitak koji “podiže” raspoloženje.

Bikla je zauzimala važno mjesto na južnodalmatinskim otocima i u Dalmatinskoj zagori, osobito u teškim životnim uvjetima kad je pružala snagu, ali i služila za opuštanje uz ognjište nakon napornoga radnog dana. Vrenjem mošta i zrenjem vina bikla postaje sve jača, mijenja boju do tamnije te kao takva pije se mjesecima. Prema iskustvu ljubitelja, bikliti se može crnim vinom tijekom cijele godine.

- Prema legendi, bikla se prenijela u Zagoru s otoka Hvara i Brača koji su bili grčke kolonije, a prema kulinarskim istraživanjima književnika i gastronoma Veljka Barbierija, biklu su pili i stari Grci koji su prije napada na Troju pili piće od vina mlijeka i krvi - objašnjava voditeljica Turističkog ureda grada Vrgorca Željka Opačak.

Na seoskom gospodarstvu Željka i Dragice Borovac saznajemo da je uobičajen recept oko sedam dijela mladoga crnog vina na koje idu tri dijela kozjeg mlijeka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Važno je miješati napitak da se ne prosiri - objašnjava Dragica.

Biklu su u prošlosti pila i djeca, a danas uglavnom piju muškarci, ali i žene jer, kako rekoše Vrgorčani, bikla je pravi afrodizijak. Dok vještinom na kojoj bi joj pozavidjele mnoge žene još u mlado slatko crno vino ulijeva kozje mlijeko, Anđelka Jukić otkriva još jedan specijalitet od mošta specifičan za ovaj kraj.

- Ćupter, desert od mošta, grisa, oraha i badema, delicija je koju su u prošlosti pripremale naše prabake i bake te ga danas rijetko tko sprema - priča nam Anđelka.

Kao poticaj udvaranju služi i čaša vina od loze prča, kažu mještani Sućurja na Hvaru, odakle potječe. Dubrovčani uživaju u likeru od ružinih latica koji navodno diže raspoloženje i potiče libido.

Kod Đure i Jasne Košćak svi dolaze po ‘recept’ za bolje raspoloženje

Pa vidite kak’ mi je cijelo selo veselo. Žene nisu nikad loše volje, a zna se kad je žena vesela. I moja Jasna je uvijek vrckava, smije se Đuro Košćak (48) iz Remetinca kraj Novog Marofa.

Đuro i supruga Jasna (46) odlaskom u mirovinu - on u vojnu zbog invaliditeta, a ona zbog propasti Varteksa i bolesti ruku koju je zaradila na poslu, 2007. otvorili su OPG. Počeli su sa sadnjom lješnjaka, a Jasna se bacila na istraživanje i pripremila prirodni afrodizijak, pržene lješnjake u bagremovu medu.

- Pitajte moju ženu je li to stvarno afrodizijak. Ona veli da je - kaže nam veseli Đuro.

U njihovu proizvodu već godinama uživa cijelo selo, a kako se vrlo brzo pročulo za “čudotvorni specijalitet” obitelji Košćak, u Remetinec narudžbe stižu iz cijele Hrvatske.

- Svi kupci nam se vraćaju i, kad ih pitamo je l’ djeluje, samo namiguju - kaže Jasna.

Neki kupuju za supružnike, neki za ljubavnike. Kaže Đuro da bi i političari trebali redovito jesti njihov proizvod pa bi im seks bio drukčiji.

- Ne bi ga upražnjavali s narodom - misli Đuro.

Jasna o afrodizijačkim iskustvima samo mudro šuti i vrckavo se smješka. Đuro kaže da lješnjake u medu jede redovito, a misli da i supruga, sudeći prema raspoloženju, ne propušta po žličicu na dan. Lješnjake pakiraju u bočicu od decilitra.

- To se jede prema potrebi. Kad se zaželite slatkog ili kad se spremate za urnebesan provod - šaljiv je bračni par Košćak.

Proizvod je neškodljiv i sto posto ekološki. Med nabavljaju od susjeda, a lješnjake uzgajaju na oko sedam tisuća četvornih metara zemlje.

Ocat od bazge 

Đuro i Jasna proizvode i Bazgy, domaći ocat od bobica bazge. I za njega kažu da ima afrodizijačka svojstva jer pozitivno djeluje na zdravlje, čisti organizam, odličan je antioksidans, čisti krv te smanjuje kolesterol i visoki tlak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'