Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Agoston (85): 'Vodim turiste u obilazak Hrvatske svaki dan'

Agoston (85): 'Vodim turiste u obilazak Hrvatske svaki dan'

KARIJERA U MIROVINI Gospodin Gergely iz Lovrana najstariji je vodič Istre, Kvarnera i Like. Stalno je u pokretu, a turistima obožava pokazati povijesno i kulturno bogatstvo naših krajeva

VIDEO

Osobna znatiželja o povijesti ovih krajeva, s naglaskom na zajednički rad Hrvata i Mađara te izuzetna radost dijeljenja tog znanja koje sam s vremenom stekao, ponukala me da se pod "stare" dane počnem baviti ovim poslom. 

Svaki dan je novi doživljaj i nova avantura kojoj se veselim, priča nam 85-godišnji Agoston Gergely, najstariji turistički vodič Kvarnera, Istre i Like, dok pun elana vodi grupu djece iz Mađarske u obilazak Trsatske gradine u Rijeci. Umirovljeni psiholog za svoj drugi životni poziv odlučio se u 70. godini. Tad je upisao tečaj za turističkog vodiča i krenuo u, kako kaže, najljepše godine svojega života. 

Hrvatska i mađarska priznanja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U Lovran, gdje sam naslijedio stan od none, doselio sam 1996. iz Vojvodine, iako sam i prije često dolazio u ovaj predivan kraj. Po dolasku sam se odmah uključio u udrugu Mađara i postao aktivan član. Upoznavši se s poviješću Rijeke, Opatije i okolice, shvatio sam da ništa o tome ranije nismo učili u školama niti nam je itko stavio naglasak koju ulogu je Austro-Ugarska imala u razvoju ovih krajeva. Vidio sam i da mađarski turisti o tome ne znaju ništa. To me ponukalo da to proučim te sad upravo tu moju spoznaju i oduševljenje koje imam prema ovim krajevima, prirodnim ljepotama, graditeljstvu, ljudima, mentalitetu, nastojim prenijeti na goste. Živimo u predivnom kraju s najčišćim morem, zrakom, šumama i ljekovitom obalom punom aromatičnog bilja te dijelimo bogatu zajedničku povijest i mislim da je važno to ljudima otkriti i s njima to dijeliti - kaže "šjor Mađar", kako ga od milja zovu Lovranci kojima je malo teže zapamtiti njegovo ime.

Njegov silni entuzijazam, posvećenost i opširno znanje mađarsko-hrvatske povijesti Liburnije i Kvarnera priskrbili su rođenom Osječaninu mađarskih korijena i dopredsjedniku Demokratske zajednice Mađara PG županije Zlatni križ Mađarske – priznanje za zasluge u očuvanju mađarskih povijesnih znamenitosti te produbljivanju mađarsko-hrvatskih društvenih i kulturnih kontakata. Žitelj Lovrana, koji se ponosi s dva državljanstva, član je dvije udruge turističkih vodiča, Kvarnera i Liburnije, a odrađuje i značajnu ulogu u odnosima između Budimpešte i Lovrana, tj. 17. okruga mađarskoga grada koji je pobratimljen s Lovranom. 

– Ti pobratimljeni odnosi dovode mnogo Mađara na rivijeru pa tako u sezoni radim svaki dan, ali nije mi teško, dapače, osjećam kako još itekako mogu, pogotovo otkako sam dobio priznanje.

Dolaze nam mnogi Mađari

Vodim goste na Trsatsku gradinu, u Marijino svetište, obilazak Rijeke, Opatijske rivijere, Plomina, Huma, Pule, Rovinja... Obavezno ih odvedem i na izlet brodom uz samu obalu Opatijske rivijere jer tako najbolje vide zašto je to bila rivijera Monarhije. Uživam i u pokazivanju tog jedinstvenog spoja planinskog zraka s morskim isparavanjem. To su takve stvari koje me ushićuju i koje želim da i turisti dožive. Izuzetno mi je zadovoljstvo kad vidim da im pružim nešto novo. Onda im mogu reći: ‘Eto, to smo mi zajedno stvarali, Hrvati i Mađari, kroz 900 godina zajedničke povijesti’ – zaključuje mađarski Lovranac. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'