Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

'Aha' efekt! Inspiracija često dolazi na najčudnijim mjestima

'Aha' efekt! Inspiracija često dolazi na najčudnijim mjestima

Psiholozi taj efekt nazivaju inkubacijom ili 'aha' efektom. To je trenutak kad čovjek obavljajući svakodnevne aktivnosti, nevezane za problem koji ga muči, dobije ideju kako ga riješiti...

VIDEO

Jednostavno se dogodi: najbolje ideje odjedanput se pojave dok smo posve isključeni, na primjer, dok šećemo psa, sjedimo na wc-u ili šamponiramo kosu pod tušem. Ljenčarenje i ne razmišljanje o ničemu posebno zapravo vodi najboljim idejama. Ponekad uporno mozganje i pokušavanje dolaska do neke ideje može imati sasvim suprotan učinak. Mozak bolje radi kada se opusti.

A psiholozi imaju i ime za taj eureka efekt - inkubacija. Često ga se naziva i 'aha' efektom. Slično je inkubaciji pilića, prije nego što ljuska jajeta pukne i izlegne se pernata lopta. Inkubator misli zapravo predstavlja rađanje ideje koja je inače podsvjesno pohranjena u mozgu.

Brojna istraživanja pokazuju kako je često puno teže doći do rješenja dok se aktivno koncentriramo na problem. Danski znanstvenici Ap Dijksterhuis i Teun Meurs pokazali su to istraživanjem u kojem su se ispitanici trebali prisjetiti izvornih naziva za tjesteninu nakon što su im ponudili pet lažnih imena koja završavaju istim slogom.

Prgava i neugodna narav: 'To je poželjna osobina za bolji život'
Prgava i neugodna narav: 'To je poželjna osobina za bolji život'

Ispitanici su trebali dati odgovore u roku od tri minute, pri čemu se pokazalo da će više ideja imati oni koje se cijelo to vrijeme ometalo. Oni koji su sjedili nad stranicom i neprestano razbijali glavu o imenima tjestenine nisu mogli navesti ni približno toliko primjera. 

Što kad zablokirate? 

Odmaknite se od računala, tablica, informacija i isključite telefon. Prošetajte i promijenite okolinu. Rješenje će doći samo od sebe.

Dokazi iz znanosti 

Dobre ideje često se pojavljuju i u snu, neposredno nakon buđenja, odnosno dok smo najmanje opterećeni obvezama, pokazala su brojna istraživanja.

Inspiracija dolazi nenadano

Iako se kaže da samo naporan rad može uroditi dobrim idejama, upravo je ključ kreativnosti uzeti pauzu i ustati od radnog stola, slažu se stručnjaci. 

Woody Allen inspiraciju uvijek traži pod tušem

Crisis In Six Scenes Premiere - NYC

Spisatelj, glumac i režiser redovito odlazi pod vrući tuš kako bi došao do originalnih ideja.

- Tamo ostavljam stvarni svijet za sobom te mi često na pamet padaju nesvakidašnje ideje kojih se nikad ne bih sjetio za stolom - rekao je Woody u nedavnom intervjuu.

Smatra kako mu vruća voda pomaže u ublažavanju stresa, a upravo je forsiranje kreativnosti najveći uzročnik stresa kod njega.

Okidač mucanja je stres na koji živčani sustav nije bio spreman
Okidač mucanja je stres na koji živčani sustav nije bio spreman

Arhimed i kada

Grčki fizičar, astronom i jedan od najvećih matematičara starog vijeka jedan je od najvećih "eureka trenutaka" doživio u kadi. U njoj je osmislio principe gustoće i uzgona dok je promatrao vodu oko sebe. Legenda kaže da je tada sav sretan iskočio iz kade i sasvim nag trčao ulicama i vikao "eureka".

Johna Lennona inspirirao je poster

YouTube

Rock legenda John Lennon ideju za pjesmu "Being for the Benefit of Mr. Kite" dobio je promatrajući poster na zidu u salonu antikviteta. Uzeo je komad papira i napisao cijelu pjesmu u tom dućanu, pred očima kupaca i prodavača.

Nikola Tesla

Veliki izumitelj imao je bezbroj odličnih ideja, no jednu od najvećih - onu o izmjeničnoj električnoj struji, dobio je u šetnji. Štapom je nacrtao ideju na pijesku i objasnio je svom partneru u šetnji.

J.K. Rowling

Britanskoj je spisateljici ideja o Harryju Potteru na um pala za vrijeme vožnje pretrpanim vlakom. Kako nije imala olovku sa sobom, a bila je previše sramežljiva da bi je tražila od nekoga, četiri sata vožnje priču si je iznova ponavljala kako bi bila sigurna da je zapamtila ideju.

Vage mrze neurednost, a Bikovi nedostatak seksa: Što svaki horoskopski znak neće trpjeti u vezi?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje