Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najviše Hrvata rađa se u rujnu, blagdani dobro djeluju na nas...

Zanimljivo je da je najviše rođendana u proteklih 20 godina koncentrirano u drugoj polovici rujna, dok je najmanje rođenih u vrijeme blagdana i vikenda, kaže demograf prof. dr. Ivan Čipin

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za proteklih 20 godina (od 1998. do 2017.), Hrvati se najčešće rađaju u rujnu, a najviše ih rođendan slavi 22. rujna. Pokazala je to analiza koju je vodio demograf dr. sc. Ivan Čipin, s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, čiji su rezultati objavljeni na stranicama Centra za longitudinalne populacijske studije. 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Zanimljivo je da je u promatranom razdoblju najviše rođendana koncentrirano upravo u rujnu, pa je top 15 najpopularnijih datuma za rađanje koncentrirano upravo u rujnu, i to većinom u drugoj polovici mjeseca. Trebalo bi pitati i ginekologe, no ako znamo da prosječna trudnoća traje 38 tjedana, moglo bi se zaključiti da se najviše začeća ostvari u razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana - kaže sugovornik. S druge strane, ako izostavimo 29. veljače, koji se pojavljuje tek svake 4 godine, najmanje je onih koji su rođeni 25. prosinca, dodaje. 

Foto: Dreamstime

- Općenito se najmanje rođendana bilježi na dane blagdana, pa bismo tako činjenicu da se najmanji broj rođenih bilježi u travnju, mogli povezati s Uskrsom. Također, manje je rođenih i u dane vikenda, što se vjerojatno može pripisati tome da liječnici rjeđe naručuju žene za porod ili carski rez u dane kad su slobodni, ili kad postoje samo dežurstva - kaže profesor Ivan Čipin.

Baby foot massage BEBE TO OBOŽAVAJU Umirite bebu masažom stopala - evo kako to napraviti pravilno

Dodaje kako su ovo prvi rezultati analize za kraće razdoblje, dok još priprema prezentaciju podataka za razdoblje od 1950. godine naovamo. 

sb10065720aa-001 OPASNE PREDRASUDE Pažljivo odaberite: Ime može utjecati na ponašanje djeteta

- Zasad mogu reći samo da se bilježi sličan trend kad je riječ o vikendima i blagdanima, no analiza je pokazala da ljudi sve do 70-ih u manjim sredinama često nisu bili prijavljivani na točan datum rođenja, pogotovo ako su se 'poklopili' u vrijeme blagdana. Tako godinama bilježimo veliki broj rođenih baš na 1. siječnja, iako je stvaran datum rođenja vjerojatno bio raniji - kaže sugovornik. 

Inače, uz 22. rujna, na listi najčešćih datuma rođendana su i 28. i 21. rujna, zatim 24. i 25. rujna, te 19. rujna. S druge strane, najrjeđe se rađamo 29. veljače i 25. prosinca, te 1. studenog, 1. svibnja, 26. prosinca, zatim  22. lipnja te 6. siječnja.   

ŠOKIRALA JAVNOST: Nekad je glumila 'rugobu', a danas privlači zavodljivim izgledom i fotografijama

Komentari (4)
  • ja sam 23.9.....moja djeca 5.2, 13.3 i 26.3 😝

    29. 3. 2019,   14:59
  • najvise je djece zaceto za vrijeme rata, za vrijeme opcih i zracnih opasnosti!

    29. 3. 2019,   15:22
  • da zimi je najbolje

    29. 3. 2019,   18:24