Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Akne i pojačana dlakavost će nestati uz više proteina i cinka

Akne i pojačana dlakavost će nestati uz više proteina i cinka

Previsoka razina androgenih hormona najčešći je hormonski problem žena tijekom reproduktivnih godina, pa čak i prije puberteta, no hormonalni kaos izaziva čak i do zrele dobi

VIDEO

Androgeni hormoni skupina su hormona koji utječu na živost, spolni nagon, raspoloženje i samopouzdanje. No ujedno su odgovorni za emocionalno blagostanje, asertivnost i akcijski aspekt (odnosno djelovanje ili sposobnost pojedinca da snažno djeluje u svojoj društvenoj strukturi) ili urođeni osjećaj pripadnosti, smatra autorica knjige “Hormonska ravnoteža”, dr. Sara Gottfried, te dodaje da ti hormoni kontroliraju razvoj tipično muških obilježja i zato ih se smatra hormonima muškosti.

Androgeni su biokemijski temelji dominacije i pohote, i premda su prisutniji kod muškaraca nego kod žena, njihova prisutnost u točno određenoj količini presudna je za žensko zdravlje i blagostanje. 

PCOS uzrok neplodnosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gdje god se okrenete, naletjet ćete na problem povišene razine androgenih hormona, a 82 posto žena koje imaju višak androgena imaju i takozvani PCOS - sindrom policističnih jajnika, stanje kad su spolni hormoni neuravnoteženi iz još neutvrđenih razloga.

Žene s PCOS-om, koji je ključni uzrok neplodnosti, počinju proizvoditi više androgenih hormona, što uzrokuje pojavu određenih simptoma poput akni i pojačane dlakavosti. 

Kritične kasnije faze

Većina liječnika smatra da višak androgena utječe na ženski spol od tinejdžerske dobi do menopauze. Međutim, novi podaci pokazuju da višak androgenih hormona puno ozbiljnije i dulje pogađa žene - od faze “in utero” do menopauze. 

Kako si pomoći?

1. Mršavljenje i tjelovježba

Najučinkovitija strategija za smanjivanje razine androgenih hormona u krvi jest gubitak tjelesne mase prijelazom na prehranu niskog GI, bogatu vlaknima, te smanjenje stresa i bavljenje jogom. Mršavljenje smanjuje otpornost na inzulin i preveliko lučenje androgenih hormona.

Tjelovježba ne treba biti previsokog intenziteta: svakodnevno hodanje žustrim korakom dvadeset minuta dovoljno je da izgubite sedam posto tjelesne mase. U adolescentica s PCOS-om mršavljenje otklanja neredovitost mjesečnica, te normalizira razinu androgena. 

2. Prehrana s niskim GI

Glikemijski indeks (GI) pokazuje u kojoj mjeri količina ugljikohidrata u namirnici povećava razinu vašeg šećera u krvi. Niski GI manji je od 55 (od 100). Primjerice, GI francuskog kruha (baguette) iznosi 95, a grejpa 25. Prehranom s niskim GI smanjuje se razina androgenih hormona za 20 posto.

Fotolia

U jednoj studiji ispitanici na takvoj prehrani (25 posto proteina, 30 posto masnoća, 45 posto ugljikohidrata) nakon tjedan dana pokazali su nižu razinu IGF-1 (inzulinu sličan faktoru rasta). Poznat je i po tome što utječe na tri aspekta akni - rast stanica kože, proizvodnju androgenih hormona, i brzinu stvaranja loja.

3. Vlakna protiv testosterona

I znanstvenici se slažu da je prehrana s niskim GI-jem bogata vlaknima najbolje rješenje za žene s PCOS-om. Ako nemate dovoljno vlakana kako biste uklonili testosteron, on se većinom izlučuje u žuč i potom reapsorbira u crijevu te ponovno koristi. No vlakna povećavaju njegovo izlučivanje u stolici.

Shutterstock

Namirnice koje sadržavaju vlakna uključuju svježe voće i povrće, određene cjelovite žitarice i grah. Primjer udjela vlakana u različitim namirnicama: šalica malina sadržava 8 g vlakana, 1 šalica graha azuki 17 g, 28 g zobenih mekinja sadrži 12 g vlakana, a 2 šalice kuhane blitve 8 g. 

4. Cink rješava problem akni

Cink igra važnu ulogu u seksualnom razvoju, menstruaciji i ovulaciji. Najbolje je rješenje domoći se cinka iz hrane, a ne dodataka. Namirnice bogate cinkom su mahune, sezam i bundevine sjemenke.

Shutterstock

Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode te jaja jer dokazano povećavaju udio matriksne metaloproteinaze (MMP), koja zatim potiče upalne procese, a oni dovode do povišene razine androgenih hormona i posljedično, pojave akni. 

5. Opskrbite se proteinima

Jedite piletinu i puretinu iz ekološkog uzgoja, ribu siromašnu živom i govedinu iz uzgoja ispašom. Preporučuje se unos od 0,75 do 1 g nemasnog izvora proteina na 1/2 kg nemasne tjelesne mase.

Ako je žena od 55 kilograma uglavnom sjedilački tip, treba unositi 75 g proteina na dan. Ako intenzivno vježba, treba joj svakodnevna doza od 100 g proteina. Svi koji se rekreativno bave tjelovježbom trebali bi unositi od 80 do 90 g proteina dnevno. 

Maca prah ili ‘ginseng s Anda’ potiče produkciju ženskog estrogena

Maca povećava tjelesnu kondiciju i izdržljivost, a pridonosi i povećanju libida te ima pozitivan utjecaj na ravnotežu hormona u menopauzi. Studija objavljena 2006. utvrdila je da maca može potaknuti produkciju ženskog hormona estrogena te posljedično ublažiti tegobe vezane uz menopauzu, naglašava nutricionistica Sandra Krstev Barač. 

Orasi, lješnjaci i avokado bitni su za hormone

Fotolia

Tjelesne masti utječu na otpuštanje hormona zaslužnih za regulaciju menstrualnog ciklusa, stoga je važno da prehrana sadrži dovoljno kvalitetnih masnoća. Orašasti plodovi i sjemenke osigurat će potrebne masnoće, a prehranu treba uvrstiti i kokosovo ulje te avokado. 

Lanene su sjemenke dobar izvor omega-3

Svježe samljevene lanene sjemenke su odličan izvor važne alfa-linolenske kiseline - blagotvorne omega-3 masne kiseline. Mljevene sjemenke lana su i odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na ovulaciju te produljuje trajanje druge polovice ciklusa u kojem dominira hormon progesteron.

Photos

Za žene u dobi od 35 do 55 godina pridonosi ravnoteži spolnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru