Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Akne u odrasloj dobi najčešće su znak neravnoteže hormona

None Foto: Fotolia

Osim policističnih jajnika i viška muških hormona, akne kod odraslih mogu nastati kao posljedica "preteške" šminke koja zečepljuje pore i agresivnih tretmana

Sve više žena pati zbog problema akni u odrasloj dobi, a one su obično signal poremećaja u hormonima koji mogu upućivati i na druge zdravstvene probleme, tvrdi dermatolog dr. Kanade Shinkai sa Sveučilišta Kalifornija. On smatra kako liječnici koji olako propisuju tretmane za liječenje akni poput antibiotika griješe, jer su potrebne daljnje pretrage kako bi se utvrdio njihov točan uzrok, piše Fox News.

Nedavna je znanstvena studija pokazala kako kod oko 80 posto žena koje su uzimale antibiotike nije došlo do poboljšanja stanja.

Ako se akne javljaju kao rezultat hormonalne ravnoteže, česti popratni simptom su i neredoviti menstrualni ciklusi. Zbog toga je ključno problem akni tretirati lijekovima koji djeluju na hormone.

Uzroci neravnoteže hormona

Jedan od najčešćih uzroka akni je sindrom policističnih jajnika, a kod njega su akne tipično raspoređene na donjoj polovici lica i uzduž linije čeljusti. Također, prisutno je i debljanje te usporen metabolizam.

Akne mogu nastati i kao rezultat viška muških hormona, tj. testosterona koji uzrokuje i pojačani rast dlaka, dublji glas i povećanje mišićne mase. Kod takvih slučajeva akne se najčešće liječe kontracepcijskim pilulama koji vraćaju hormone u ravnotežu.

"Preteška" šminka 

Uzrok akni može biti i šminka koja začepljuje pore i ne omogućuje im da dišu, zbog čega dolazi do bolne upale i nakupljanja sebuma. To se osobito odnosi na mješovitu i masniju kožu koja je sklonija nastanku prištića i akni. Rješenje je šminka na bazi vode i minerala, kao i svi kozmetički proizvodi na kojima je naglašeno da nisu komedogeni, tj. ne pospješuju nakupljanje masnoća u porama.

Preagresivni tretmani

Prečesta pranja lica kao i agresivni kozmetički tretmani koji djeluju kao piling te isušuju kožu mogu dovesti do pretjeranog lučenja sebuma i pogoršanja problema s aknama. Koristite li tretman protiv akni, savjetujte se s dermatologom i neka vas on uputi koliko često smijete lice prati te kojim točnom redoslijedom. 

Komentari (11)
  • ma da, a ja sam mislila da sam u 30tima još uvijek u pubertetu pa je to razlog

    30. 12. 2012,   14:01
  • rijetko dobim koji čir :)

    30. 12. 2012,   18:56
  • e pa ja u 31. pocela dobivati prišteve koje nikada ranije nisam imala, a i menzis vec godinu dana neuredan......ne šminkam se, znaci trebala bi na pretrage!!!!

    31. 12. 2012,   12:49