Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ako je spremno, dijete ne treba biti na tuti dulje od pet minuta

Ako je spremno, dijete ne treba biti na tuti dulje od pet minuta

Idealno vrijeme za odvikavanje od pelena je između 18 i 24 mjeseca, no treba poštovati njihov tempo i pratiti znakove koje vam ono daje govoreći da je spremno na 'izazak' iz pelena

VIDEO

Ljeto je idealno vrijeme za izlazak iz pelena, no za većinu roditelja taj proces rijetko prođe bez muke. Najčešće je riječ o pokušajima i odustajanjima do pogodnijeg trenutka. Iako roditelji nakon prvotnog neuspjeha smatraju da dijete nije još spremno, pedijatrica dr. Giovana Armano kaže da su djeca najčešće spremna na odvikavanje od pelena između 18 i 24 mjeseca.

- Kad se ta dob poklopi s ljetom, mogućnost da se dijete odvikne od pelene još je sigurnija. Dijete se neće prehladiti, a i odjeća se lakše skine pa dijete može brže naučiti i da se samo skine i ode na WC - pojašnjava dr. Armano.

U toj dobi, nastavlja, dijete je fizički i kognitivno zrelo za skidanje pelena. Jedan od pokazatelja spremnosti su i znakovi koje dijete daje, a na roditeljima je da te znakove prate. Obratite pažnju zna li dijete imenovati vršenje nužde, zna li nakon toga reći da je piškilo i da pelena tijekom noći ostane suha.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također, jedan od znakova da je dijete spremno je i taj da ne odbija ponuđenu kahlicu, da pelena tijekom dana bude suha barem dva sata, kao i da dijete zna i može pratiti jednostavne upute.

- Ipak, proces odvikavanja od pelena je individualan te se ne treba brinuti ako se ne uspije prvog ljeta (kad dijete ima između 18 i 24 mjeseca), ali treba nastaviti pokušavati. Obično do treće godine većina djece bude bez pelena. Nakon četvrte godine dijete bi, barem preko dana, trebalo biti bez pelene. Često se dešava da djeca ne mogu noću bez pelene iako tijekom dana nemaju problema. Ako se to nastavi, treba se javiti pedijatru - objašnjava dr. Armano. 

Ističe i kako dijete ne treba forsirati puno prije 18 mjeseci, iako se ponekad i ranije može stvoriti navika.

- U procesu skidanja pelena nikako se ne smije koriti ili kažnjavati dijete ako mu ‘pobjegne’. Treba jako puno strpljenja, pažnje i vremena. Nije dobro stavljati pelenu ponovno nakon što je dijete već počelo kontrolirati stolicu i mokraću, jer ga to zbunjuje pa se proces može produljiti. Svakako trebaju i svi koji čuvaju dijete (bake, tete u vrtiću...) istodobno biti uključeni u proces skidanja pelena - pojasnila je dr. Armano. 

Naime, različito postupanje može samo zbuniti dijete. Stoga, ako krenu s odvikavanjem od pelena, roditelji i svi ostali moraju biti ustrajni.

Pjevajućem porodničaru odali čast proglašavajući njegov dan
Pjevajućem porodničaru odali čast proglašavajući njegov dan

Roditelji također često čine pogrešku uspoređujući svoje dijete s drugima. Svako dijete ima svoj ritam koji treba poštovati. Počne li se s odvikavanjem kad je dijete na to spremno, proces može biti završen za sedam do deset dana. Jedan od važnijih savjeta za roditelje je da ne prisiljavaju dijete da sjedi na kahlici ako ne obavi nuždu u pet minuta.

Roditelji često čine pogrešku i pale djeci crtiće pa obavljanje nužde bude nesvjesno, što je potpuno beskorisno u procesu odvikavanja. Kahlicu treba nositi sa sobom i kad se ide negdje izvan kuće jer se dijete može lako zbuniti ako se stalno prekida proces. 

Pustite ih da se dosađuju: Tako se kod djece potiče kreativnost
Pustite ih da se dosađuju: Tako se kod djece potiče kreativnost

Naoružajte se strpljenjem te pripremite puno gaćica i rezervne odjeće, jer nezgode će se događati. Noćnu pelenu ne treba micati prije nego što ona ostane suha nekoliko noći zaredom.

Pedijatri savjetuju roditeljima i da ostanu pozitivni te pohvale svaki uspjeh, a neuspjeh prihvate kao dio učenja. Također treba biti nježan i pozitivan prema djetetu, dati si vremena i ne očekivati da će odmah shvatiti što se od njega traži.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise