Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Ako mozak 'zakuha' pomažu vam dinja, krastavac i oblog

Ako mozak 'zakuha' pomažu vam dinja, krastavac i oblog
1

Zbog toplinskih valova sunca pregrijavaju se glava i vrat, a tada je najvažnije što prije u tijelo vratiti izgubljenu tekućinu. Sami pripremite svoj izotoničan napitak

VIDEO

Povišena temperatura (i do 41 stupanj Celzijev), crvena i suha koža, ubrzan puls i plitko disanje, glavni su simptomi sunčanice. Mnogi od nas, posebno biciklisti, ovih dan susreli su se s ovim stanjem. Osoba se žali na glavobolju, nemir i smušenost, cijelo tijelo zaboli, posebice mišići, a nerijetko ćete osjetiti kako vam raste temperatura. U težim slučajevima osjetit ćete i nesvjesticu, a za oporavak će vam trebati i nekoliko dana.

- Ako se ovi alarmantni znakovi ignoriraju, daljnjim izlaganjem suncu slijedi malaksalost, zujanje u ušima, nesvjestica, a na kraju i koma i smrt - kaže nutricionistica Sandra Krstev Barać za portal zdrava.krava.hr.

Sunčanica je nepovoljno stanje organizma koji se ne uspijeva ohladiti. Kada su vaša glava i vrat izloženi jakim toplinskim valovima sunca, dolazi do pregrijavanja, za razliku od opekotina uzrokovanih UV sunčanim valovima. Vaš organizam šalje više krvi pod kožu i u mozak te se pokušava boriti s pretjeranom temperaturom iz okoline. Tada dolazi do promjene u krvnom tlaku jer srce ubrzano radi, a u težim slučajevima dolazi do bubrenja mozga zbog previše krvi koja ga pokušava ohladiti.

Kod sunčanice je važno reagirati brzo i učinkovito. U slučaju teže reakcije treba pozvati liječnika. U međuvremenu osobu što prije premjestite u hladnu prostoriju, oslobodite je suvišne odjeće i prema mogućnosti uronite u hladnu, ali ne i ledenu vodu. Ako je osoba pri svijesti ponudite joj vodu, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tekućinu koju imate pri ruci. Pritom birajte negazirano piće bogato vitaminima i mineralima.

- Neka uzima male gutljaje, u skladu s mogućnostima. Nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita je glavni cilj ako je osobu pogodila sunčanica. Zato su najbolji izotonični napici koji imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma, pa su idealni za brzu nadoknadu tekućine - ističe S. Krstev Barać.

Umjesto izotoničnim napitkom možete si pomoći tako da pojedete nešto slano, poput krekera i uz to popijete dovoljno vode. Namirnice koje se preporučuju nakon sunčanice su one koje brzo i učinkovito nadoknađuju tekućinu i elektrolite. Tu su prvaci sezonsko voće i povrće, prije svega lubenica, dinja i krastavci.

Sami priredite svoj izotonični napitak

  • Pomiješajte pola litre vode s pola litre nezašećerenog svježeg prirodnog voćnog soka (naranča, jabuka, limun, grejp) i dobro ohladite.
  • Pomiješajte 200 ml voćnog soka s 800 ml vode i gramom soli te dobro ohladite.
  • Pomiješajte litru tople vode s 50 do 70 grama šećera, 200 ml nezašećerenog svježeg prirodnog voćnog soka i jednim gramom soli te dobro ohladite.
  • Pomiješajte 35 do 40 grama bagremovog ili livadnog meda, sok od polovice ili manjeg cijelog limuna, dodajte četvrtinu žličice soli i 0,5 l vode. Dobro ohladite kada se med otopi.

Mozak može nabubriti zbog količine krvi koju mu šalje organizam da ga rashladi 

Pojedite nešto slano, jako je važno da brzo nadoknadite izgubljene elektrolite i kalij

Ovisno o stanju, možete pojesti i bananu koja će, na primjer, nadoknaditi izgubljeni kalij. I juha je dobar odabir, bilo da je riječ o klasičnoj povrtnoj ili pilećoj juhi ili pak gaspachu koji može iznimno goditi. Elektroliti se nadoknađuju slanijom hranom.

Za oporavak će vam trebati i nekoliko dana, birajte lako probavljive namirnice

Ključ je birati namirnice i obroke koji su bogati tekućinom i lagani, poput lubenica. Kako se simptomi smiruju, polako možete uvoditi mediteransku prehranu, odnosno s vremenom vraćati na standardni jelovnik. 

Rashladite se hladnim oblogom

Osobu koju je pogodila sunčanica uronite u hladnu, ali ne i ledenu vodu, a možete je i umotati u hladne ručnike. Smjestite je u rashlađenu prostoriju.

Ne kofeinskim napicima 

Kofeinski i alkoholni napici nikako nisu primjereni jer će uzrokovati daljnju dehidraciju. I dodatni šećer u pićima izvlači vodu iz organizma kako bi se razgradio. 

Posebno pazite na djecu i starije, a na dan popijte do dvije litre vode

Kako biste bili sigurni od sunčanice, ne izlažite se pretjerano suncu, pijte dovoljno tekućine, a preporučena doza za odraslu osobu je 1,5 do dvije litre vode na dan. Obvezno nabavite šešir ili neko pokrivalo za glavu. Na sunčanicu posebno pripazite ako ste u rizičnoj skupini kao što su umirovljenici, djeca, kronični bolesnici, sportaši kao i svi koji obavljaju poslove na otvorenom.

Sunčanicu možete dobiti i u automobilu

Iako najviše stradaju biciklisti, odnosno ljudi koji rade na otvorenom (građevinari, vrtlari, cestari), ne zaboravite da vam se organizam brzo i naglo može zagrijati i ako uđete u pregrijani automobil. To je posebno opasno za novorođenčad i manju djecu pa, ako imate mogućnost, automobil najprije malo prozračite, otvorite sve prozore i vrata, te upalite klimu da malo rashladi zrak u vozilu. Ako krećete na dulji put, radije krenite ranije ili predvečer, a ako osjetite bilo koji od simptoma dok vozite, obvezno stanite, rashladite se ili potražite pomoć.

Ne zaboravite  ljubimce, i oni se mogu pregrijati

Pas kojem je vruće izvalit će se i snažno dahtati. I mačke reagiraju slično. Stoga je važno da im ostavite i po dvije zdjelice rashlađene vode ako odlazite na posao, otvorite im prolaz do neke hladnije prostorije ili im napravite propuh da se mogu rashladiti. I ne vodite ih van po najvećoj žegi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku