Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ako rodilja kritizira tijekom poroda zovu je lošom majkom'

Nazivajući rađaonicu 'zemljom koja je propustila feminizam', autorica kaže da bi svakoj trudnici trebalo biti dopušteno da ima do četiri vlastita plana porođaja

Britanska autorica Milli Hill u svojoj, prema nekim kritičarima radikalnoj novoj knjizi 'Give Birth Like a Feminist', buduće majke poziva da preuzmu kontrolu tijekom svojih porođaja. Hill tvrdi da bi medicinske sestre i primalje rodilju trebale ohrabrivati i poticati da žena bude ta koja odlučuje o tijeku poroda i svemu što je vezano uz taj komplicirani čin.

Ipak, smatra, malo koje rodilište prihvaća ili uopće želi takvu praksu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milli Hill (@milli.hill) on

Hill koja je inače i sama majka troje djece, kaže da je u rodilištima diljem svijeta praksa da medicinsko osoblje sprovodi vlastita, prema njoj besmislena pravila, i to pod krinkom i izlikom 'sigurnosti', pa ako rodilja bilo što na porodu uopće dovede u pitanje, mogu joj reći da izgleda kao luda i opasna žena, ali i loša majka.

POLICIJA O PRAVNOJ STRANI Što kaže naš zakon: Beba je u autu, smijem li razbiti staklo?

Nazivajući rađaonu 'zemljom koja je propustila feminizam', kolumnistica piše da bi svakoj trudnici trebalo biti dopušteno da ima zapisana do četiri plana porođaja, scenarija koji pokazuju kako ona želi da joj porođaj izgleda. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milli Hill (@milli.hill) on

- Kad rađa, žena predaje svoju tjelesnu autonomiju i sva svoja prava; često ni ne shvaćajući da to radi - kaže Hill koja medicinskom osoblju, primaljama i liječnicima u rodilištima, najviše zamjera što rodiljama obično samo kažu što rade, bez da za ijednu radnju od njih traže dopuštenje. A dogodi se, naravno, da ni ne objasne postupke koje izvode. 

Teacher applying make-up to boy (3-5) in wizard costume backstage 'NESRETAN JE KAO DJEČAK' 'Moj sin (5) se šminka jer želi biti djevojčica, podržavam ga'

Dodaje i da većina parova u rodilište već dođe s oblikovanim mišljenjem da je sve što će se događati van njihovog utjecaja, kontrole ili izbora, a žene uglavnom ni ne misle da imaju izbor osim da prihvate sve što se događa.

O vlastitim iskustvima nakon tri porođaja, Hill kaže da joj je najtraumatičniji bio zadnji kad je sina (5), rodila nakon što joj je napravljena epiziotomija - rez na međici, da dijete lakše izađe. Kaže i kako se prečesto priča o tome kako pomoći onima kojima je porod bio traumatično iskustvo, ali da se rijetko priča o tome zašto su žene tako često traumatizirane. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milli Hill (@milli.hill) on

Hill inače u svojim kolumnama promovira prava djece i majki i poznata je po svom, nešto liberalnijem pogledu na te teme s kojim je nedavno izazvala kontroverzu pišući kolumnu za Best Daily. Tada je, povodom najave britanske Vlade da se očinski dopust produži na četiri tjedna, autorica mnoge iznenadila riječima da 'malenom, tek rođenom biću u to vrijeme otac i nije prijeko potreban'.

SPASIO ŽIVOT DRUGOJ BEBI Dirljivi video: Majka opet čula otkucaje srca pokojnog sina .

Tada je napisala:

- Vrijeme njegovanja tako sićušnog, tek rođenog bića je uglavnom (ne 'isključivo' nego 'uglavnom') za mame. Oni očevi koji su imali viziju da će već tad uspostaviti neku posebnu povezanost sa djetetom će se vjerojatno na kraju osjećati razočarano i izostavljeno.

Komentari (18)
  • slijediti upute stručne osobe nije sramota.. onda neka si i pomognu same ako krenu komplikacije.. s druge strane, zaista ima nemarnog medicinskog osoblja kojem je još jedan gutljaj kave bitniji nego da pomognu rodilji.. sve je od iskustva do iskustva..

    10. 8. 2019,   20:43
  • Ako zele da rode kako zele nek obave to doma....i svi mirni...ne rade doktori bez veze neke stvari...sta onda idu u dr.kad ne viruju

    10. 8. 2019,   18:33
  • Jel ova rodila kod kuće, il je išla u rodilište popovati stručnom osoblju da ništa ne znaju ? Ove feministice kmeče na krivom mjestu. Nek idu u Indiju i Afriku pa nek se tamo bore za ženska prava kad imaju muda.

    11. 8. 2019,   06:25