Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ako se dijabetes ne regulira, riskiraju se infarkt, sljepoća...

None Foto: Ievgen Chabanov

Iznimno su važni redoviti specijalistički pregledi, pa bi oboljeli od šećerne bolesti trebali voditi računa o kontrolama vida, krvnog tlaka, srca i krvnih žila, stopala...

Komplikacije uobičajeno dijelimo prema vremenu nastanka na akutne i kronične, kaže nam dr. Tomas Matić, specijalist internist, subspecijalist endokrinolog i dijabetolog.

POGLEDAJTE VIDEO:

Akutne, pojašnjava, uključuju hiperglikemijsko stanje (izrazito povišeni šećer u krvi) sa ili bez poremećaja svijesti, dijabetičku ketoacidozu, odnosno laktacidozu (povećana kiselost krvi I organizma) i hipoglikemiju (nizak šećer u krvi) sa poremećajem svijesti. Spomenute komplikacije, nastavlja liječnik, prisutne su obično prilikom dijagnoze šećerne bolesti ili su posljedica pogoršanja neke druge popratne, obično akutne bolesti, odnosno pogreške u liječenju.

- Zato je potrebna hitna medicinska intervencija, inače je moguć smrtni ishod - upozorava.

Kronične komplikacije pak dijelimo prema veličini zahvaćenih krvnih žila. 

ČESTE AMPUTACIJE STOPALA Zbog pretilosti sve više djece u Hrvatskoj ima dijabetes tipa 2

- Naime, ako su komplikacije posljedica aterosklerotskog oštećenja velikih krvnih žila, takve nazivamo makrovaskularnima. U suprotnom, kada su posljedica oštećenja manjih krvnih žila, nazivamo ih mikrovaskularnima - pojašnjava dodajući da u makrovaskularne ubrajamo koronarnu (srčanu) i cerebrovaskularnu (moždanu) bolest sa najdramatičnijim, najnepovoljnijim ishodom u vidu moždanog i srčanog udara te začepljenja velikih arterija na nogama. 

MAJKA UPOZORAVA Curica pila oko 6 bočica mlijeka na dan i skoro umrla zbog toga

U mikrovaskularne komplikacije spadaju oštećenje mrežnice oka (retinopatija), bubrega (nefropatija) i živaca (neuropatija).
Kao jedna od čestih posljedica ističe se dijabetička nefropatija. Ona se razvija tako što visoke koncentracije glukoze u plazmi potiču bubrege da filtriraju krv u većoj mjeri. Ova dodatna filtracija opterećenje je za bubrege. Nakon godina opterećenja filtracijske pukotine počinju propuštati i korisne proteine te se oni gube putem mokraće. Najčešće se pojava malih proteina – albumina smatra prvim znakom oštećenja bubrega. Albuminuriju, odnosno količinu albumina u mokraći, potrebno je redovito kontrolirati i obično se određuje iz prvog jutarnjeg uzorka mokraće. Ako se bolest bubrega dijagnosticira u ranoj fazi, može se spriječiti ili odgoditi pogoršanje. Dijagnosticirana u kasnijem stadiju, često uz prisutnost veće količine proteina, obično vodi u završni stadij - zatajenje. S vremenom, opterećeni bubrezi gube sposobnost filtracije te se produkti razgradnje počinju nakupljati u krvi. Konačno, nastupa zatajenje bubrega koje se liječi transplantacijom ili dijalizom.

- Dijabetičko stopalo pak nastaje zbog združenog oštećenja živaca i cirkulacije. U širem smislu, u komplikacije dijabetesa pripadaju i promjene na drugim organima, oštećenje imunološkog sustava, sklonost nastanku tumora, progresija demencije i depresije... - napominje dijabetolog te upozorava:

- Pušenje značajno pogoršava prognozu kroničnih komplikacija. Liječenje istih vrlo je zahtjevno, dugotrajno i skupo, te često prognostički nepovoljno pri čemu je kod čovjeka smanjena radna sposobnost, a moguć je i nastup invalidnosti.

ŽIVOTNA PRIČA Kao bebu ga ostavili u smeću, sad kao milijunaš mijenja svijet

Oči

Šećerna bolest vodeći je uzrok oštećenja vida i sljepoće. Dijabetička retinopatija naziv je za sve poremećaje mrežnice izazvane ovom bolešću. Rizik raste kod loše regulacije bolesti, s porastom tlaka i zbog genetskih uzroka.

Srce

Suženje i začepljenje krvnih žila koje opskrbljuju srce hranjivim tvarima i kisikom dovodi do nedostatne opskrbe srca krvlju. Tada može nastupiti srčani udar, jedna od mogućih komplikacija šećerne bolesti. 

Bubrezi

Visoke koncentracije glukoze u plazmi potiču bubrege da jače filtriraju krv, što opterećuje bubrege. Nakon godina opterećenja filtracijske pukotine propuštaju korisne proteine, te se oni gube putem mokraće. Zato količinu albumina u mokraći treba kontrolirati.

Krvne žile

Bolest perifernih arterija razvije se kada krvne žile nogu postanu sužene i začepljene masnim naslagama. To povećava rizik za razvoj srčanog i moždanog udara. Često nema simptoma, no mogu se javiti bol, ukočenost i utrnutost u nogama te hladnoća u potkoljenicama. 

Stopala

Dijabetička neuropatija je o oštećenje živaca, a simptomi su trnci, žarenje, grčevi ili osjećaj mravinjanja u stopalima. Oboljeli imaju veću vjerojatnost amputacije stopala ili noge. Razlog mogu biti problemi sa perifernom cirkulacijom i smanjeni protok krvi u nogama.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentiraj, znaš da želiš!