Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Akupunkturistica slavnih: Kako pomoći nogama u potpeticama

Akupunkturistica slavnih: Kako pomoći nogama u potpeticama

U razdoblju od 1. studenog do do kraja siječnja moj posao 'poraste' za 40 posto, po tome vidim koliko se žena muči s potpeticama i bolnim stopalima u ovo vrijeme, kaže akupunkturistica Andrea Hurst

VIDEO

Mnoge žene visoke potpetice nose svakodnevno, a pogotovo u ovo blagdansko vrijeme kad su one neizostavan dio svakog 'party looka'. No zbog previsokih se cipela vašim nogama može dogoditi i gore od toga da vas bole nekoliko dana - stručnjaci upozoravaju kako potpetice mogu na stopala ostaviti ozbiljne posljedice.  

Akupunkturistica Andrea Hurst je zato s vlasnicima modnog brenda Lyst.com odlučila stvoriti vodič u kojem bi objasnila kako možemo nositi potpetice, a ujedno i zaštiti stopala za vrijeme blagdana.

- U razdoblju od 1. studenog do kraja siječnja moj posao 'poraste' za 40 posto, po tome vidim koliko se žena muči s potpeticama i bolnim stopalima u ovo vrijeme - rekla je Hurst, inače akupunkturistica mnogih iz života poznatih uključujući i  Katy Perry, Emily Blunt i Gwyneth Paltrow.

- Noga u povišenoj potpetici gura tijelo prema naprijed zbog čega stražnji mišići postaju preopterećeni pa često uzrokuju bol u dnu leđa i vratu, pa i utrnutost ili potpunu ukočenost stopala - objasnila je Hurt najčešće boljke stopala nakon višesatnog nošenja potpetica i dodala da stanje može biti i gore, pa npr. cipele koje uz potpeticu imaju i šiljasti vrh često uzrokuju kurje oči, zadebljanja na noktima ili čak bolne otekline na palcu nogu.

Zbog toga donosi šest savjeta s kojima bi svaka žena u ovo blagdansko vrijeme sama mogla stati na kraj bolnim nogama.

1. Luk i rist

Stvrdnuta koža na ristu stopala može biti usko povezana s boli u leđima - kaže akupunkturistica Andrea Hurst. Zato ženama savjetuje da dobro isprobaju kakav oblik cipele najbolje pristaje njihovom stopalu i da tako izbjegnu bol zbog 'pogrešnog kalupa'.  A za bol luka stopala preporučuje masažu u kojoj nam je stopalo u obje ruke i to palčevi na donjoj strani a drugi prsti gore, nježno masirati stopalo od pete prema prstima. 

2. Mišić lista i tetive

Prema Andrei, potpetice mogu doslovno skratiti mišiće lista što uzrokuje skraćenje tetive. Da bi se tome doskočilo, savjetuje istezanje i masažu nogu, te masažu rollerom koja će popraviti fleksibilnost. 

3. Pravilno držanje

Nošenje potpetica, kaže Andrea Hurst, utječe i na ravnotežu i teže nam je zadržati leđa ravnima. Zato preporučuje redovnu akupunkturu stopala, ali i drugih dijelova tijela, obavezno i kralježnice, zahvaljujući kojoj bismo trebali biti u formi da visoke cipele možemo nositi kad god to želimo. 

7 trikova: Bol u vratu nestaje uz 'klackalicu', tenisku lopticu
7 trikova: Bol u vratu nestaje uz 'klackalicu', tenisku lopticu

4. Bol u cjevanici

Ona može biti uzrokovana prečestim nošenjem visokih peta, ali i hodanjem po neravnoj i tvrdoj površini, a kao najbolju prevenciju preporučuje cipele s već postojećim ulošcima koji će ublažiti površinu i zbog kojih će biti kao da hodamo po nečem mekšem. 

5. Nožni prsti

Umornim i bolnim nožnim prstima možemo pomoći svakodnevnom masažom rotirajućim valjkom ili rollerom. 

- Svaki naš korak uključuje naprezanje kompletne mreže kostiju, mišića i ligamenata, kaže Andrea Hurst i dodaje da s obzirom na to nije čudno da su nam stopala često osjetljiva. No i tome se, kaže, može doskočiti s već spomenutim masažerom ili rollerom. 

6. Vitamini

Dodaci prehrani u obliku vitamina, pogotovo D vitamina ključan je faktor za sve kosti, pa tako i kosti stopala, ističe Hurst i dodaje da će 'zdrave kosti dulje izdržati u potpeticama'. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku