Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Akutni pankreatitis izliječit će pureći ujušak te pečene jabuke

Akutni pankreatitis izliječit će pureći ujušak  te pečene jabuke

Preporučuje se uzimanje dodataka prehrani poput selena, cinka, beta krotena, vitamina C i E te metionina. Dijeta treba biti bogata ugljikohidratima i bjelančevinama, a umjerena u masnoćama

VIDEO

Akutni pankreatitis najčešće je povezan sa žučnim kamencima ili povećanom konzumacijom alkoholnih pića, u 45 do 80 posto slučajeva. 

Akutna upala gušterače može se javiti i kao nuspojava primjene nekih lijekova, antibiotika, kortikosteroida, diuretika ili estrogena i citostatika. Simptomi su jaka bol, mučnina i povraćanje te povišena tjelesna temperatura. Bol najčešće nastaje nekoliko sati nakon masnog obroka ili prekomjernog uživanja u alkoholu. Dolazi naglo, a maksimalno traje tri do četiri dana i popušta pri savijanju prema naprijed. 

U više od 85 posto slučajeva riječ je o blagom obliku akutne upale koja završava potpunim oporavkom nakon nekoliko dana. Kod blagog i srednje teškog oblika ključna je potporna terapija nadoknadom elektrolita te prekid normalne prehrane tijekom dva do četiri dana. 

Kod blage upale, nakon kratkotrajnog gladovanja, obično se polako počinje normalno jesti. Tu uvelike pomaže prehrana, prema smjernicama Europskog društva za parentalnu i enteralnu prehranu. 

Nakon gladovanja, započinje faza gotovo normalnog hranjenja, a prema savjetu liječnika dijeta mora biti bogata ugljikohidratima, umjerena bjelančevinama i masnoćama (naredna tri do sedam dana).

Prvih dana pije se čaj od šipka ili indijski s limunom uz dvopek potom se uvodi kuhana riža ili krupica na vodi, protisnuta mrkva te kompot o jabuka. Postupno se od tekuće hrane, koja dokazano brže oporavlja, napreduje prema krutoj hrani. Ako se dobro osjećate nakon hranjenja se jelovnik nadopunjuje s purećim i pilećim ujuškom i pečenim jabukama te pudingom kuhanim na vodi. 

Opasan poljubac majke: Bebi je cijelo tijelo u strašnom herpesu
Opasan poljubac majke: Bebi je cijelo tijelo u strašnom  herpesu

- Oksidativni stres se smatra bitnim čimbenikom kod pankreatitisa, osobito kroničnog. Tada je niža razina serumskih antioksidansa, viša razina markera za antioksidacijski stres te deficit vitamina i minerala. Uz pretjeran unos alkohola moguć je deficit tiamina, folne kiseline, cinka i vitamina D, K, E, A i B. Stoga se savjetuje uzimanje suplemenata poput selena, cinka, beta karotena, vitamina E i C te metionina za koje se pokazalo da olakšavaju stanje - stoji u knjižici dr. med. Lidije Prka Prehrana kod pankreatitisa u izdanju KBD Dubrava. 

Rizični faktor

Studija je pokazala da je gotovo polovica kroničnih upala gušterače uzrokovana konzumacijom alkohola. Važno je naglasiti da oboljeli kod kojih je alkohol povezan s razvojem kroničnog pankreatitisa imaju znatno više komplikacija i kraći životni vijek.

themoviedb.org

Rizik se povezuje s učestalošću ispijanja alkohola pa tako pijenje više od pet pića na dan povećava rizik za više od tri puta. I pretilost se smatra rizičnim faktorom, a nedavne studije su pokazale da ljudi sa šećernom bolešću tipa 2 imaju povećani rizik od razvoja akutnog pankreatitisa.  

Ideja za dnevni meni

Doručak:

Preporučuje se kuhana riža na mlijeku, pire od jabuka ili biljni čaj uz dvopek i marmeladu te kompot od kruške. Izvrsni su i žganci s probiotičkim jogurtom ili acidofilnim mlijekom, a ako se odlučite za skutu, jedite ju uz prosušeni bijeli kruh. Kada se želudac malo oporavi na kruh možete namazati malo light margarina uz šnitu pureće šunke i obavezan biljni čaj. 

Ručak:

Ne preporučuje se pripremanje jela sa zaprškom, jela s roštilja, kao i prženje, prelijevanje jela grijanom, kuhanom i prženom masnoćom. Stoga se glavni obrok u danu bazira na juhama. Goveđa juha, juha od mrkve ili bundeve su poželjne, a unutra nipošto ne dodajte vrhnje već poslužite uz pire krumpir, a u bistrije ukuhajte tjesteninu. 

Večera:

Fotolia

Večera svakako treba biti lagana. Pripremite varivo od miješanog povrća s junećim mesom uz krišku polubijelog kruha. Izvrstan odabir je i oslić “a la bakalar” uz zelenu salatu s malo limuna i maslinova ulja, te kuhana teletina u umaku od mrkve i dodatak restanog krumpira te cikla salate. Možete se pogostiti i purećim perkeltom s makaronima i salatom po želji. 

Top 10 namirnica

Ugljikohidrati i proteini 

Namirnice koje se preporučuju su nemasne juhe od pasiranog povrća i mesa u koje možete ukuhati tjesteninu, rižu, krupicu, kao i riblja nemasna juha i sluzava juha od riže. Jede se i nemasno mlado meso pirjano u vlastitom soku ili kuhano (teletina, junetina, kunić, puretina, piletina). 

Kvercetin

Ovaj sastojak jabuka, grožđa, krušaka i luka, je prirodan flavonoid s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. 
Zeleni i crni čaj pokazali su učinkovitost u liječenju pankreatitisa. Prehrana bogata ekstraktom tog čaja je dovela do poboljšanja razine amilaza i lipaza. 

Crno grožđe

Ekstrakt sjemenki crnog grožđa ima antioksidativna i protuupalna svojstva te utječe na smanjenje simptoma kroničnog pankreatitisa. Sjemenke i kožica crnog grožđa sadrži aktivne komponente, flavonoide (rezervatrol), antocijane i proantocijanide s dokazanim antioksidacijskim djelovanjem. 

Borovnice

Danijel Berkovic/PIXSELL

Borovnice sadrže visoku razinu polifenolnih spojeva pterostilibena za koje je poznato da imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Borovnice su bogate karotenima i vitaminom C. Dodajte ih sokovima i jogurtu. 

Maslinovo ulje

Ima povoljan učinak na jetru i crijeva na taj način što aktivira kontrakciju žučnog mjehura te time pojačava peristaltiku tankog i debelog crijeva. Oleokantal djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo a ima i snagu i karakteristike lijekova protiv bolova. 

Anis

Čaj od anisa djeluje protiv nadimanja, pospješuje lučenje žuči, smiruje grčevite boli, smiruje živce i mišiće. U četvrt litre vode kuha se žličica anisa (20 g), procijedite i zasladite sa žlicom meda. Pomažu i čajevi od kima, komorača i metvice. protiv nadimanja 

Čaj od sikavice

Aktivna tvar zaslužna za pozitivne učinke na gušteraču je flavonoglikan silibinin koji potiče obnovu njenih stanica. 

Riža (i riža na mlijeku)

Od slastica možete pripremiti puding ili rižu na mlijeku, biskvit s bjelanjkom ili grickati nemasne kekse poput petit buerre. 

Otkrili zašto su neki karcinomi zloćudniji i brže ubiju pacijenta
Otkrili zašto su neki karcinomi zloćudniji i brže ubiju pacijenta

Povrće i salata 

Preporučuje se da umjereno jedete i sirovu hranu - primjerice zelenu salatu začinjenu s malo limunova soka. kao i naribanu ciklu ili zrelu rajčicu, te na pari kuhanu brokulu, korabicu i mlade mahune.

Likopen 

Likopen može ublažiti simptome pankreatitisa te spriječiti ponavljanje napada, a ti fitonutrijenti mogu zaštititi stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala - uzimajte špinat, mrkvu, blitvu, breskve i rajčice. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise