Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Aldehidi uzrokuju rak, a ima ih u svemu - u parfemu, šamponu

Tim znanstvenika otkrio je da su aldehidi, grupa kemijskih spojeva, usko povezani s rakom jer onemogućuju obnavljanje DNK. Najveći je problem što aldehida ima gotovo u svemu

Jednovalentni organski spojevi, aldehidi, kojih u našem tijelu ima u tragovima, u velikoj koncentraciji uzrokuju rak. 

- Znali smo da aldehidi nisu "dobri" i da ih se može povezati s rakom, ail nismo znali da oštećuju proteine u stanicama bitnim za regeneraciju DNK-a. Nismo sigurni koliko ovih kemikalija svaki dan udišemo ili koliko dugo opstaju u zraku nakon što ih proizvedemo. Ali, aldehidi su svuda oko nas - objašnjava profesor Ashok Venkitaraman, voditelj istraživanja sa Sveučilišta Cambridge za Daily Mail

Problem je upravo u tome što ih aldehida ima gotovo u svemu, a preveliko i često izlaganje njima može prouzročiti rak. Znanstvenici su sada otkrili da aldehidi sprječavaju sposobnost stanica da obnavljaju DNK.

Upotrebljavaju se u proizvodnji kozmetike, šampona, parfema, ali ima ih i u ispušnim plinovima, dimu i na gradilištima. 

Foto: Dreamstime Najviše poveznica je pronađeno između aldehida, bezbojnog plina oporog mirisa koji se koristi kod balzamiranja, i raka grla i nosa.

U istraživanju, objavljenom u magazinu Cell (Stanica), korištene su genetski modificirane ljudske stanice kako bi se identificirao proces temeljem kojeg aldehidi iz zagađenja i drugih izvora uzrokuju rak.

Istraživači su otkrili da ovaj kemijski spoj uništava mehanizam obrane u normalnim zdravim stanicama odgovornim za obnavljanje oštećene DNK. 

Profesor Venkitaraman objašnjava da tijelo ima dvije kopije BRCA2 gena, odgovornog za proizvodnju proteina koji pomaže kod obnavljanja DNK. Kad je taj protein oštećen aldehidom on ne može sudjelovati u obnavljanju stanica što vodi do raka. Aldehidi uzrokuju smanjenje BRCA2 proteina u stanicama, što ih oslabljuje. 

Foto: Thinkstock Ljudi koji imaju ovako oštećene stanice u tijelu su skloniji dobivanju raka na grudima, jajnicima, prostati i na gušterači.

Kao odgovor na ovo istraživanje, Paul Pharoah, profesor epidemiologije i raka na Sveučilištu u Cambridgeu je izjavio da je ovo istraživanje bitno, ali da 'nema direktnih posljedica za širu javnost'.

Do sada se najviše govorilo o aldehidima koji nastaju prilikom zagrijavanja ulja. Tako su se biljna ulja pokazala najlošijima, u smislu raspada na štetne tvari, uključujući i aldehide nakon točke zagrijavanja. 

Više o tome pročitajte u tekstu: Sve što znamo je krivo! Biljna ulja su nezdrava i uzrok bolesti

Komentari (87)
  • Pa najbolje onda ništa ni jesti, piti...niti se tusirati ni kosu prati...A ni disati najbolje 🙌

    6. 6. 2017,   09:35
  • Odeš negdje na tropski otok i živiš na kokosima, ribi i rakovima, eto ti 100 godina. Osim ako ti se upali zub ili pukne slijepo crijevo, onda crkneš.

    6. 6. 2017,   10:18
  • Nema ni potrebe tuširat se ikakvim šamponom, dovoljno je dobro se oprat vodom a glavu oprat nečim prirodnim i miris špricnut isključivo na majicu, nikako na kožu, zube dobro iščetkat četkicom bez ikakvih pasta i sl. sranja.

    6. 6. 2017,   10:48