Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Alergični na jesen: Suho lišće i grinje prvi su okidači alergija

Alergični na jesen: Suho lišće i grinje prvi su okidači alergija
1

Grijanje i suhi zrak privlače grinje čiji se izmet povezuje s astmom, promjene temperature izazivaju osip i svrbež kože, a alergiju može uzrokovati i pljesnivo lišće

VIDEO

Alergije su osim u proljeće česte i u jesen, a glavni okidači su grinje te spore plijesni od lišća koje trune. One utječu na dišne putove i izazivaju iritaciju kože, istaknuo je dr. Matthew Buckland, imunolog u Kraljevskoj bolnici u Londonu. 

Grinje su najčešće u jesen i zimi, a njihovu razmnožavanju pogoduju grijanje i suhi zrak. Njihov izmet može uzrokovati astmu, ekcem i upalu dišnih putova, donosi Daily Mail

Da biste spriječili pojavu grinja redovito provjetravajte prostorije, posteljinu perite na minimalno 60 stupnjeva i ako je ikako moguće rublje sušite vani. Plišane životinje su također pravo leglo grinja, a da biste ih se riješili stavite igračke na sedam sati u hladnjak, savjetuje profesor Jean Emberlin. 

Trulo lišće odnosno spore plijesni mogu izazvati alergije i kihanje, jednako kao i kasno cvatuće biljke poput divljeg pelina, kiseljaka i koprive. Budite oprezni i s unošenjem biljaka u kuću, osobito pelargonija, zato što je zemlja puna opasnih spora koje mogu izazvati alergijsku reakciju. Ako alergije uzrokuju probleme s disanjem obavezno se savjetujte sa svojim liječnikom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prehlada ili alergija?

Kihanje zbog alergije se ponavlja, pa ponekad možete kihnuti i po 10 puta zaredom, dok prehlađeni kišu u većim razmacima. Također, sluz kod alergije je čista, a kod prehlade žuta, zelena ili smeđa, objasnio je britanski farmaceut Stephen Foster. 

Što se tiče curenja nosa i kihanja, ti su simptomi karakteristični i za prehladu i za alergije. Kod prehlade su ti simptomi stalni i prođu nakon nekoliko dana, a prati ih i povišena tjelesna temperatura, dok se kod alergija javljaju povremeno. Alergiju ćete najlakše prepoznati ako se simptomi javljaju tijekom određenih aktivnosti ili samo u određenom dijelu dana, dodao je Buckland. 

Pazite kakvo voće i povrće jedete

Alergeni u korovu mogu unakrsno reagirati s voćem i povrćem što može uzrokovati alergijsku reakciju. Pelud divljeg pelina reagira s jabukama, celerom i mrkvom, a to je moguće zato što je struktura proteina u korovu slična proteinima u određenoj hrani, objasnio je profesor Emberlin. 

Upravo se zbog toga preporučuje pisati dnevnik i pratiti hranu koju jedete kako bi na vrijeme uočili što izaziva reakciju ili pogoršava simptome. 

Jesensko vrijeme utječe i na kožu

Osim problema s dišnim putevima, alergije su povezane i s kožnim problemima. Iznenadne promjene u temperaturi ili velika hladnoća mogu izazvati osip i svrbež. Riječ je o takozvanoj urtikariji, istaknuo je dermatolog Andrew Wright sa Sveučilišta Bradford.  

Osip se može pojaviti po cijelom tijelu ili samo na određenim dijelovima, a simptomi mogu trajati i po nekoliko sati. Ovu bolest možete dijagnosticirati i sami, tako da na kožu stavite kocku leda i pratite promjene. Ako se na mjestu gdje ste stavili led pojavi osip obavezno se javite liječniku, dodao je.  

Ponekad urtikarija izazvana hladnoćom može uzrokovati oticanje tkiva, bol u trbuhu, nepravilan rad srca i probleme s disanjem.

Izbjegavajte vunu

Ljudi koji imaju problema s kožnim ekcemima trebaju izbjegavati odjeću od vune. No ako je se ne želite odreći, neka vaš prvi sloj odjeće bude od 100-postotnog pamuka, objasnio je profesor Wright. 

Osim toga, kožu njegujte hidratantnim kremama jer je suha kože podložnija iritaciji.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje