Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Alergija se može maskirati u običnu ljetnu prehladu

Alergija se može maskirati u običnu ljetnu prehladu
1

Ljeti su vrlo česte alergije na ubode kukaca te na pelud ambrozije, koja sa smogom postaje opasnija. Alergija se može javiti i u srednjoj dobi

VIDEO

Kolovoz je također najkritičniji mjesec za one koji pate od sve učestalije alergije na ambroziju.
- Iako ne postoje precizni podaci o broju alergičara, ambrozija je dostigla grinju koja je bila najčešći uzročnik alergijskog rinistisa - ističe dr. Alma Rožman, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu.
- Ambrozije ima sve više jer se ne poduzima dovoljno da je se uništi. Ljeti, dok su temperature visoke i ima malo kiše, koncentracije peluda su najveće. Zagađenost zraka također potencira aktivnost peludi - ističe dr. Alma Rožman.
- U ljetnim 'prehladama’ koje se pojavljuju nekoliko godina zaredom ljudi često ne prepoznaju alergiju. Alergijska reakcija tada se pojačava iz godine u godinu te dolazi do burne reakcije, curenja nosa te suzenja i pečenja očiju. Virusne prehlade traju 3-7 dana, a sve što traje dulje više nije povezano s virusom, nego upućuje na alergiju. Tada treba otići liječniku  da bi se otkrilo o čemu je riječ - kaže dr. Rožman.  
Alergični na ubode kukaca također trebaju biti vrlo oprezni.
- Kod jako osjetljivih može se nakon uboda javiti spazam (grč) grkljana i gušenje. To se ne može liječiti običnim preparatima, već je potrebna hitna intervencija - kaže dr. Alma Rožman. (ib)

>>> Ako u okolici nema ambrozije, to ne znači da nema i peludi. Vjetar može prenijeti pelud i do 300 kilometara. U Slavoniji je tako problematična i pelud koja dolazi iz Mađarske.

>>> Iako nisu česte, postoje i križne alergije. Tako alergični na ambroziju mogu biti alergični i na lubenicu i dinju jer se one oprašuju u istom razdoblju, ističe dr. Alma Rožman.

>>> U primorskom dijelu Hrvatske koncentracije peluda ambrozije u zraku nisu dovoljno visoke da izazovu alergije. Ondje je češća alergija na crkavinu, koja cvate cijele godine.

>>> Alergije se ne javljaju samo u djetinjstvu. Moguće je i u srednjoj dobi dobiti alergiju na pelud. To je mnogo češće kod žena

>>> Od svih kukaca, alergijske reakcije najčešće izazivaju ubodi pčele. Na mjestu uboda ostaje žalac s mjehurićem otrova koji se postupno oslobađa. Stoga žalac treba što prije ukloniti pincetom.

>>> Alergije na sunce mogu izbiti i nakon upotrebe nekih sapuna, šampona protiv prhuti, parfema i dezodorana, pa i nekih krema za sunčanje. Stoga liječniku treba reći koje ste sve proizvode koristili.

>>> Neke fotoreaktivne tvari pronađene su i u umjetnim sladilima, bojama za kosu i proizvodima od petroleja. Na “crnoj listi” su i neke kućanske potrepštine poput paste za cipele ili kuglica za moljce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...