Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Anđelika pomaže kod reume i kašlja, a divna je i u umacima

Anđelika pomaže kod reume i kašlja, a divna je i u umacima

Ulje korijena anđelike također djeluje antibakterijski i protugljivično. Novija istraživanja pokazuju da anđelika sadrži tvari koje sprečavaju zgrušavanje krvi, pa bi se mogla upotrebljavati u liječenju tromboze

VIDEO

Anđelika (Angelica archangelica) impozantna je biljka čije debele šuplje stabljike mogu narasti i do tri metra. 

Korijen anđelike uglavnom se upotrebljava za liječenje manjih probavnih smetnji, vjetrova i nadimanja. Također se preporučuje protiv bolova u trbuhu i grčeva u crijevima. Anđelika je i korisno sredstvo protiv kašlja, prehlade i gripe jer potiče iskašljavanje.

Osobito je prikladna za liječenje bronhitisa. Ekstrakt korijena anđelike može ublažiti bolove u leđima te bolove izazvane gihtom i reumatizmom.

Ulje korijena anđelike također djeluje antibakterijski i protugljivično. Novija istraživanja pokazuju da anđelika sadrži tvari koje sprečavaju zgrušavanje krvi, pa bi se mogla upotrebljavati u liječenju tromboze.

U narodnoj medicini anđelikom se liječi trovanje alkoholom i nikotinom, reuma te giht. Anđelika se može uzimati i kao gorki tonik za probavu.

Oprezno! U prirodi hara mišja groznica, a vreba i na tavanu...
Oprezno! U prirodi hara mišja groznica, a vreba i na tavanu...

Samonikla biljka za juhe, umake i slatke kompote

Usitnjeni listovi i stabljike  anđelike mogu se kao začin dodavati juhama, varivu, salati i umacima. Od mladih stabljika pripremaju se kompoti i slatko. Stabljike i korijenje također se mogu ušećeriti. Anđelika raste na vlažnim livadama, u blizini rijeka i u svjetlijim šumama. Kod nas je kao samonikla razmjerno rijetka, no lako se može uzgojiti iz sjemena. 

Kupka protiv problema sa živcima i reume

Za kupku od anđelike stavite 200 g nasjeckane anđelike (cijela biljka) u 5 l hladne vode i ostavite tijekom noći. Ujutro kuhajte 15-30 minuta i ulijte u pripremljenu kadu za kupanje temperature od 33 do 38°C. Ostanite u kupki deset minuta te ponavljajte prema želji i potrebi. 

Čaj od anđelike

Prelijte žličicu korijena anđelike s 3/4 šalice vode i postupno zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, ostavite da stoji pet minuta i procijedite. Pripremljeni čaj podijelite u dvije doze i popijte tijekom dana, protiv probavnih problema, prehlade i kašlja.

Vino od anđelike

50 g sitno isjeckanog, suhog podanka prelijemo litrom bijelog vina. Nakon pet dana tekućinu ocije­dimo i pohranimo u manje boce koje dobro zatvorimo. Po potrebi se popije po jedna čaši­ca.

Vitamine ne smijete uzimati na svoju ruku, mogu biti opasni
Vitamine ne smijete uzimati na svoju ruku, mogu biti opasni

Liker od anđelike

Pripremite 60 g sjemena ili sjeckanog korijena anđelike, 8 g anisa, 8 g sjemena komorača i 6 g sjemena korijandera. Sve treba lagano izgnječiti i staviti u 200 g rakije. Osam dana kasnije treba uzeti pola kilograma šećera, rastopiti ga u 1-1,5 litara vode, pomiješati s biljem u alkoholu i procijediti. Piti kod pokvarenog ili prehlađenog želuca. 

NEVJERNI SU I ZLI: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri u vezama

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru